Ταινία για τον «Βούλγαρο Σίντλερ» που έσωσε χιλιάδες Εβραίους από το 1944

1 month ago 5

Μια ταινία για τον «Βούλγαρο Σίντλερ» θα κάνει πρεμιέρα στις 6 Μαρτίου στη Στρατιωτική Ακαδημία στη Σόφια, ανακοίνωσε το Doli Media Studio.

Με τίτλο «Ο Σωτήρας», αφηγείται την ιστορία του Συνταγματάρχη Τσβέταν Μουμτζίεφ, ο οποίος έσωσε εκατοντάδες Εβραίους Βουλγάρους από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

«Είναι η ιστορία της ζωής του Συνταγματάρχη Τσβέταν Μουμτζίεφ, του αγώνα του για να σώσει χιλιάδες Εβραίους Βουλγάρους και ομοθρήσκους τους Εβραίους από τη Θράκη στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

Το 1943-1944 ήταν ο επικεφαλής της προσωρινής στρατολόγησης εργατών και όλα τα εβραϊκά στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας στη Βουλγαρία ήταν υπό την ηγεσία του.

Μερικοί ιστορικοί αναφέρονται σ' αυτόν ως τον «Βούλγαρο Σίντλερ», αν και το έργο του ήταν πολλές φορές σπουδαιότερο.

Κάθε έθνος θα ήταν υπερήφανο για μια τέτοια προσωπικότητα. Όμως η ανάμνηση του έμεινε προκρίτως στην αφάνεια για το βουλγαρικό και το διεθνές κοινό», λένε οι δημιουργοί της ταινίας.

Το σενάριο είναι του καθηγητή σμηνάρχου Ντιμίταρ Νεντιάλκοφ, σκηνοθέτης είναι ο Βλαντίμιρ Στεριάνοφ, παραγωγός ο Ντόμπρομιρ Τσότσοφ. Είναι η δεύτερη ταινία της ομάδας αυτής μετά τους «Λευκούς Αετούς», που παρουσιάζει άγνωστα κατορθώματα άξιων νεαρών αεροπόρων.

Έπειτα από επίπονη και εμπεριστατωμένη ερευνητική εργασία για τη συγκέντρωση και την αναστοιχείωση μεγάλου όγκου εγγράφων, εκδόσεων και συνεντεύξεων κινηματογραφημένων στη Βουλγαρία και το Ισραήλ, διαμορφώθηκε ένα χρονολόγιο της βιογραφίας μιας εξαιρετικής προσωπικότητας, μέλους του βουλγαρικού στρατού στα πιο δύσκολα για τη Βουλγαρία χρόνια.

Ο Συνταγματάρχης Μουμτζίεφ συμμετείχε στους τρεις πολέμους για την εθνική απελευθέρωση και την ενοποίηση της Βουλγαρίας και στα χρόνια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου κατείχε μείζονες διοικητικές θέσεις στα στρατεύματα εργασίας και στην προσωρινή υπηρεσία εργασίας.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-