
AP / Robert F. Bukaty
Την τύχη του επειδή είναι σπάνιος – ένας στα 30 εκατομμύρια- μακαρίζει ένας αστακός στις ΗΠΑ.
Ο συγκεκριμένος χρυσός αστακός που προοριζόταν για μεζέ σε εστιατόριο στη Νέα Αγγλία στις ΗΠΑ, σώθηκε από το να μπει στην ατσαρόλα όταν ένας… ανοιχτομάτης μάγειρας κατάλαβε την αξία του.
Όπως δήλωσε ο διευθυντής του Nordic Lodge Restaurant στο Τσάρλσταουν της Ρόουντ Άιλαντ, ένας από τους μάγειρες του εστιατορίου παρατήρησε το εν λόγω οστρακόδερμο βρισκόταν θαμμένο κάτω από μια δέσμη άλλων αστακών μετά την παράδοσή τους στην επιχείρηση.
Ο Τζέικ Ντόλμπι είπε στη Guardian ότι ο αστακός, που από τότε ονομάστηκε Κάλβιν, βρισκόταν σε καλάθι έτοιμος να μαγειρευτεί και να σερβιριστεί ως γεύμα μαζί με άλλους αστακούς, όταν ο υπάλληλος τον έβγαλε και τον έβαλε στην άκρη.
Ο μάγειρας προφανώς συνειδητοποίησε ότι ο Calvin είχε μια γενετική μετάλλαξη που εμφανίζεται μόνο σε περίπου έναν στους 30 εκατομμύρια αστακούς και εμποδίζει όλα τα χρώματα αυτού του είδους να εμφανίζονται στο κέλυφος τους, εκτός από μια κιτρινωπή-πορτοκαλί απόχρωση που ταξινομείται ως χρυσή.
Αυτή η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι πολύ πιο σπάνια από την γνωστή μετάλλαξη που κάνει το εξωσκελετό περίπου ενός στα 2 εκατομμύρια αστακούς να φαίνεται μπλε. Μετά από αυτή την εξέλιξη, το εστιατόριο τηλεφώνησε την Τρίτη (27.05.2025) στο Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών στο North Kingstown με την πρόταση να δωρίσει τον χρυσό αστακό.
Μέσα σε μια ώρα, ο μπάρμαν του εστιατορίου Joel Humphries το μετέφερε στο ενυδρείο, ώστε ο Calvin να μπορεί να εκτεθεί εκεί.
Ο Mark Hall, διευθυντής του κέντρου Biomes, είπε ότι χρειάστηκε ένα οξυδερκές μάτι για να διακρίνει τον Calvin ως μοναδικό. Οι χρυσοί αστακοί συχνά συγχέονται με τους συνηθισμένους, που έχουν ένα ελαφρώς πιο σκούρο πορτοκαλί χρώμα.
Αν ο Κάλβιν είχε βράσει, συνέχισε ο Χολ, θα είχε πάρει το ίδιο χρώμα που παίρνουν όλοι οι αστακοί όταν μαγειρεύονται. Ο Χολ είπε ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι αστακοί περιέχουν ένα μείγμα χρωστικών ουσιών. Το χρώμα που εμφανίζεται εξαρτάται από τη γενετική, και το μόνο που αντέχει στη θερμότητα είναι το κόκκινο.
«Όταν τα βράζεις, καταστρέφεις όλα τα χρωστικά εκτός από το κόκκινο», είπε ο Hall. «Και το ίδιο θα είχε συμβεί και εδώ».
Ωστόσο, αντίθετα, μέσα σε δύο ημέρες από τη μεταφορά του στο Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, ο Calvin εντυπωσιάζει τους επισκέπτες του ενυδρείου.
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας