Αμερικανικά έγγραφα που περιγράφουν λεπτομερώς τις προετοιμασίες του Ισραήλ για μια επίθεση στο Ιράν διέρρευσαν στο διαδίκτυο την Παρασκευή.
Τα έγγραφα, τα οποία φέρεται να διέρρευσαν από το Ινστιτούτο Εθνικών Συστημάτων Διαχείρισης Περιστατικών και Προηγμένων Τεχνολογιών (NIMSAT) του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, περιγράφουν τα ευρήματα από τη συνεχιζόμενη αμερικανική παρακολούθηση των προετοιμασιών του Ισραήλ για τα αντίποινα στην πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης την 1η Οκτωβρίου.
Τα έγγραφα δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά από ένα φιλο-ιρανικό κανάλι Telegram, το Middle East Spectator, το οποίο ισχυρίστηκε ότι τα έλαβε από πηγή μιας αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών.
Το Πεντάγωνο και το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αρνήθηκαν να σχολιάσουν τα έγγραφα που διέρρευσαν, αλλά δεν αμφισβήτησαν τη γνησιότητά τους.
Η συγγνώμη στο Ισραήλ
Η ισραηλινή Haaretz αναφέρει επικαλούμενη πηγή του Τελ Αβίβ, ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν συγγνώμη από το Ισραήλ για τη διαρροή.
Προς το παρόν η αυθεντικότητα των εγγράφων παραμένει ασαφής. Εάν πρόκειται για γνήσια έγγραφα δεν είναι σαφές πώς ή γιατί διέρρευσαν.
Η διαρροή έρχεται καθώς το Ισραήλ ολοκληρώνει εβδομάδες προετοιμασιών για αντίποινα κατά του Ιράν και θα μπορούσε να είναι μια προσπάθεια να διαταραχθεί η ισραηλινή επιχείρηση, αναφέρει ο αμερικανικός ιστότοπος Axios.
Στα έγγραφα περιγράφονται λεπτομερώς τα μέτρα που ελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες σε διάφορες βάσεις της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς προηγμένων πυρομαχικών που, σύμφωνα με την έκθεση, προορίζονταν για επίθεση στο Ιράν.
Αναφέρεται επίσης ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία διεξήγαγε αυτή την εβδομάδα μια μεγάλη άσκηση στην οποία συμμετείχαν αεροσκάφη πληροφοριών και πιθανότατα μαχητικά αεροσκάφη που εκπαιδεύτηκαν για μια πιθανή επίθεση εναντίον του Ιράν.
Το έγγραφο σημειώνει επίσης τις προετοιμασίες για τον εξοπλισμό των αεροσκαφών με δύο τύπους βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύονται από αέρος.
Το οπλοστάσιο
Ο ένας από αυτούς είναι ο ROCKS, που αναπτύχθηκε από την Rafael Advanced Defense Systems. Το πλεονέκτημα αυτών των πυραύλων είναι η ικανότητά τους να εκτοξεύουν πυρομαχικά ακριβείας από απόσταση, πέρα από τα συστήματα αεράμυνας του εχθρού.
Ένας άλλος πύραυλος που αναφέρεται στα έγγραφα που διέρρευσαν ονομάζεται «Golden Horizon», ονομασία που δεν είχε δημοσιευθεί προηγουμένως, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αναγνώρισή του.
Μπορεί να αναφέρεται σε έναν πύραυλο της σειράς Sparrow, που συνήθως χρησιμοποιείται ως στόχος για τα συστήματα αεράμυνας, αλλά είναι επίσης ικανός για επιθετική χρήση, όπως οι πύραυλοι που προσομοιάζει.
Η έκθεση, αν είναι ακριβής, υποδηλώνει πολύ στενή και λεπτομερή παρακολούθηση από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες των προετοιμασιών του Ισραήλ για μια επίθεση κατά του Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης δορυφόρων για την κατασκοπεία των επιχειρήσεων που διεξάγονται σε βάσεις της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, αναφέρει το Axios και προσθέτει:
«Η πιθανή διαρροή θα μπορούσε να είναι το σημάδι μιας πολύ σοβαρής παραβίασης της ασφάλειας εντός της κοινότητας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που είχε ως αποτέλεσμα να φτάσουν άκρως απόρρητες διαβαθμισμένες πληροφορίες σε ένα κανάλι Telegram που συνδέεται με το Ιράν».
Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Axios ότι η φερόμενη διαρροή είναι εξαιρετικά ανησυχητική, αλλά ότι δεν πιστεύει ότι θα επηρεάσει τα επιχειρησιακά σχέδια του Ισραήλ κατά του Ιράν.
Ένας ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι το ισραηλινό αμυντικό κατεστημένο γνωρίζει την υποτιθέμενη διαρροή και την λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη του.
Η Haaretz σημειώνει ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που διαρρέουν άκρως απόρρητες πληροφορίες – εάν είναι γνήσιες- για το Ισραήλ από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.