Η διαπίστωση για τον Τσιτσιπά και το… παράδειγμα του Φέντερερ

2 months ago 14

Θέμα συζήτησης είναι τις τελευταίες ημέρες ο Στέφανος Τσιτσιπάς, μετά τον αποκλεισμό του στους «16» του Αυστραλιανού Οπεν από τον Αμερικανό Τέιλορ Φριτζ (3-1 σετ) και το ενδεχόμενο πλέον να βγει εκτός top-10 της παγκόσμιας κατάταξης της ATP. Δύο πρώην τενίστες, οι οποίοι έγραψαν με χρυσά γράμματα τα ονόματά τους στην ιστορία του αθλήματος, όπως είναι οι Ματς Βιλάντερ και Τιμ Χένμαν, μίλησαν για τον συμπατριώτη μας και εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τις εμφανίσεις του τον τελευταίο χρόνο.

Ο Τιμ Χένμαν, που είχε φτάσει μέχρι το Νο.4 της παγκόσμιας κατάταξης (8/7/2002) και είχε κερδίσει συνολικά 11 τίτλους στην καριέρα του, τόνισε ότι ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει μείνει στάσιμος τους τελευταίους 12 μήνες και πλέον τον έχουν ξεπεράσει οι υπόλοιποι τενίστες της νέας γενιάς.

«Η λέξη που θα χρησιμοποιούσα αυτή τη στιγμή είναι ότι ο Στέφανος έχει μείνει στάσιμος. Έχει παίξει σπουδαίο τένις στο παρελθόν και έχει αγωνιστεί μεταξύ άλλων σε δύο τελικούς Grand Slam, αλλά τους τελευταίους 12 μήνες έχει μείνει στάσιμος. Δεν έχει βελτιωθεί καθόλου. Οι Αλκαράθ και Σίνερ, ακόμα και ο Ρούνε, τον έχουν ξεπεράσει», είπε αρχικά και πρόσθεσε: «Χαίρομαι που είπε ότι η ήττα από τον Φριτζ μπορεί να λειτουργήσει ως ξυπνητήρι. Αλλά οι πράξεις είναι πιο δυνατές από τα λόγια. Πρέπει να βγει στο κορτ και να δείξει ότι έχει βελτιωθεί. Γιατί εάν δεν βελτιωθεί, δεν πιστεύω ότι μπορεί να κατακτήσει τίτλο επιπέδου Grand Slam».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Ματς Βιλάντερ. Ο Σουηδός, που υπήρξε Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης (12/9/1988) και μεταξύ άλλων κατέκτησε 7 τίτλους Grand Slam στην καριέρα του (33 συνολικά), ανέφερε: «Ο Ρότζερ Φέντερερ το 2012 κατέκτησε τον 17ο τίτλο του σε επίπεδο Grand Slam, αλλά χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να καταφέρει να πάρει τον 18ο. Χρειάστηκε να αλλάξει αρκετά πράγματα στο παιχνίδι του για να επιστρέψει στους τίτλους. Πήγε σε μεγαλύτερη ρακέτα. Αρχισε να παίζει πιο κοντά στη βασική γραμμή. Αλλαγές που τον βοήθησαν να κατακτήσει δύο ακόμα φορές το Αυστραλιανό Οπεν (2017, 2018) και μια φορά το Γουίμπλεντον (2017). Πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ρότζερ Φέντερερ ο Τσιτσιπάς. Είναι προφανές ότι το backhand του έχει αδυναμίες, αλλά το θέμα είναι πώς θα μπορέσει να το αλλάξει αυτό. Δεν είμαι σίγουρος», ανέφερε ο Βιλάντερ.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς με τον τρόπο παιχνιδιού που έχει κατάφερε να φτάσει στο κορυφαίο επίπεδο και να διεκδικεί τίτλους σε επίπεδο Grand Slam. Βρίσκεται στο top-10 της ATP από το 2019. Ανελλιπώς. Όμως, τους τελευταίους μήνες, ίσως και λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπισε, έχει μείνει στάσιμος και αυτό το έχουν εκμεταλλευτεί οι αντίπαλοί του και ειδικά οι τενίστες της νέας γενιάς, με τους οποίους θα παλέψει τα επόμενα χρόνια για τους τίτλους στις κορυφαίες διοργανώσεις. Θα πρέπει να αλλάξει. Να βελτιώσει το παιχνίδι του.

Τον τρόπο τον γνωρίζει πολύ καλά ο ίδιος, αλλά και ο προπονητής – πατέρα του, Απόστολος Τσιτσιπάς.

Ένας άνθρωπος που έχει φάει το τένις με το… κουτάλι. Η ήττα από τον Φριτζ τον έχει πεισμώσει. Φάνηκε στις δηλώσεις του. Απομένει, όμως, να φανεί και στο κορτ, αρχής γενομένης  από το Davis Cup και το tie της Ελλάδας με τη Ρουμανία (3/4-2) για τα play-offs του World Group 1 του Davis Cup…

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-