«Το ζήτημα της ακρίβειας είναι το πρώτο πρόβλημα που απασχολεί τα ελληνικά νοικοκυριά, είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο. Στις μετρήσεις της κοινής γνώμης κυριαρχεί αφήνοντας πίσω άλλα ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας την ομιλία του στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια.
Η αναμέτρηση με το πρόβλημα της ακρίβειας απόλυτη πολιτική προτεραιότητα, διαβεβαίωσε.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η εισβολή στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, οι ανατιμήσεις στο ρεύμα σφράγισαν τη δεύτερη θητεία της κυβέρνησης. «Μπορέσαμε και αναχαιτίσαμε τις ανατιμήσεις στο ρεύμα. Οι τιμές ρεύματος έχουν επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα. Όμως το πρόβλημα επιμένει» αναγνώρισε.
Η ακρίβεια είναι «δύσκολο στοίχημα, για να κερδηθεί χρειάζεται και χρόνος και συστηματική προσπάθεια, αλλά πάνω από όλα ρεαλισμός και γνώση της πραγματικότητας» συνέχισε. Παραδέχθηκε ότι οι υψηλές τιμές στα σούπερ μάρκετ και το υψηλά ενοίκια ροκανίζουν το εισόδημα. «Εδώ και μήνες εφαρμόζουμε στοχευμένα μέτρα για την ανακούφιση των ευάλωτων και την παταξη της αισχροκέρδειας» πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας πως μόνιμη απάντηση είναι η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος με αύξηση μισθών και συντάξεων.
Βουλή: Live η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ακρίβεια
«Δεν είναι μόνο ένα ελληνικό πρόβλημα»
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως το πρόβλημα της ακρίβειας έχει εθνικές ιδιαιτερότητες, αλλά είναι πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και τα άλλα κράτη της Ε.Ε. Δεν είναι μόνο ένα ελληνικό πρόβλημα, ανέφερε.
«Ο πληθωρισμός της απληστίας πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά»
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του να αποστείλει επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν ζητώντας ευρωπαϊκή παρέμβαση για τη διαφορετική τιμολόγηση από τις πολυθνικές. Υπογραμμίζοντας την σκοπιμότητα της πρωτοβουλίας αυτής, σημείωσε πως «οι κολοσσοί του εμπορίου, οι πολυεθνικές δεν πρέπει να θέτουν γεωγραφικούς περιορισμούς ως προς τον εφοδιασμό του λιανεμπορίου, ώστε να κρατούν ψηλά τις τιμές σε χώρες με υψηλά μερίδια αγορά, ούτε να τις μειώνουν εκεί που θέλουν για να αποκτήσουν δεσπόζοθυσα θέση. Δεν γίνεται το ίδιο προϊόν να διατίθεται με τόσο μεγάλες διαφορές στις τιμές στο Παρίσι, στην Αθήνα ή αλλού. Είναι μία κεδροσκοπική τακτική που δεν συνδέεται μονο με τα μεταφορικά κόστη και απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση. Σε αυτές τις πρακτικές η Ε.Ε. οφείλει να αντιτάξει μία πολιτική αυστηρών κανόνων» είπε.
Σημείωσε ακόμη πως μόλις χθες η αρμόδια αντιπρόεδρος για θέματα ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμο-«μαμούθ» σε πολυεθνική εταιρεία για αθέμιτες πρακτικές.
Πρέπει να ενισχυθεί το ευρωπαϊκό οπλοστάσιο ώστε να αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά αυτές τις πρακτικές, συμπλήρωσε, τονίζοντας πως «ο πληθωρισμός της απληστίας πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά».
Στρέφοντας τα βέλη του στην αντιπολίτευση ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε πως αυτό που ακούει είναι «μία σκληρή κριτική αλλά και ακοστολόγητες προτάσεις.
«Μύθος ότι η Ελλάδα δεν είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια»
Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός θέλησε να αναδείξει τους πέντε μύθους, που όπως είπε, κυριαρχούν στον δημόσιο διάλογο σχετικά με την ακρίβεια.
«Πρώτος μύθος: η Ελλάδα είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια στην ακρίβεια. Η Ελλάδα δεν είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια, έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζουν όλες οι οικονομίες και αυτό οδήγησε τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν με απότοπο τρόπο τα επιτόκια. Αυτό έγινε γιατί υπήρχε ένα παγκόσμιο πρόβλημα ακρίβειας. Το να μιλάμε για ακρίβεια Μητσοτάκη είναι επιεικώς παραπλανητικό. Σας διαψεύδει η πραγματικότητα» είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.
Ανέδειξε επίσης μία «ιδιαιτερότητα με τον πληθωρισμό των τροφίμων στην Ελλάδα» επισημαίνοντας πως το ποσοστό του ελαιολάδου είναι πολύ υψηλό στη συμμετοχή του πληθωρισμού. Χωρίς το ελαιόλαδο ο πληθωρισμός των τροφίμων θα ήταν στο 2,8%, παρατήρησε.
«Μόνιμο ανάχωμα στο πρόβλημα της ακρίβειας οι αυξήσεις μισθών»
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως το πιο μόνιμο ανάχωμα στο πρόβλημα της ακρίβειας είναι οι αυξήσεις στους μισθούς. «Δεν μπορείτε να αμφισβητήσετε πως η πολιτική μας για αυξήσεις μισθών και συντάξεις υλοποιείται με απόλυτη συνέπεια. Παραλάβαμε τον βασικό μισθό στα 650 ευρώ, είναι στα 830 σήμερα και θα πάει στα 950 ευρώ, είναι ένα ανάχωμα. Παραλάβαμε τον μέσο μισθό κάτω από 100 ευρώ και θα πάει στα 1500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Αυτή η κυβέρνηση έδωσε για πρώτη φορά αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους μετά από 14 χρόνια» τόνισε.
naftemporiki.gr