Λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας στις χώρες που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% των εξαγωγών κόκκων καφέ - Βιετνάμ και Βραζιλία- οι ποικιλίες Robusta έφτασαν να διαπραγματεύονται ως και κατά 60%, στη μέγιστη τιμή τους, συμπαρασύροντας και τις τιμές της ποικιλίας Arabica (62% της παγκόσμιας παραγωγής) που έφτασαν αντίστοιχα στο 30%.
Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Τάσος Γιάγκογλου, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης, παρότι ως τώρα οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των ανατιμήσεων, εάν το ράλι αυτό συνεχιστεί, δεν θα αποφευχθούν οι αυξήσεις για τους καταναλωτές, που αγοράζουν καφέ από τα σούπερ μάρκετ. Το μπόι τους θα εξαρτηθεί από την τιμή στην οποία θα αγοράσει το προϊόν η εκάστοτε εταιρεία, αν και εκτιμάται πως θα κινηθούν από 5% ως και 15%.
Το μερίδιο της κατανάλωσης καφέ εντός σπιτιού, αυτή τη στιγμή, φτάνει το 60%, μετά το υψηλό 81% που είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο του 2023, ως συνέπεια των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας. Αξίζει να σημειωθεί πως η κατανάλωση καφέ έχει αυξηθεί κατά 4% - 5% μετά την πανδημία ενώ στο πρώτο 4μηνο του τρέχοντας έτους παρατηρείται άνοδος της τάξεως του 1,6% σε όγκο πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ, συγκριτικά με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2023.
Εντός των σούπερ μάρκετ, η εγχώρια τσαρσί του καφέ υπολογίζεται πως φτάνει τα 340 εκατ. ευρώ ενώ συνολικά, σε ετήσια βάση, 40.000 τόνοι καφέ καταναλώνονται στην Ελλάδα. Στο οργανωμένο λιανεμπόριο, η πρώτη σε όγκο πωλήσεων, κατηγορία είναι ο ελληνικός καφές με 50%, καταλαμβάνοντας μερίδιο 30%, σε αξία. Ακολουθεί ο στιγμιαίος με 18% σε όγκο και μερίδιο 30% σε αξία και o εσπρέσο με 15% σε όγκο και 25% σε αξία. Μερίδιο 17% σε όγκο και 13% σε αξία, κατέχει ο καφές φίλτρου.
Ταχύτατα αναπτυσσόμενη είναι η κατηγορία της κάψουλας, η οποία μέσα σε λίγα χρόνια έχει καταφέρει να αποσπάσει μερίδιο της τάξεως του 14-15% με τον συνολικό τζίρο των πωλήσεών της στα σούπερ μάρκετ να υπολογίζεται σε κατά πρόσβαση 60 εκατ. ευρώ ετησίως.
Στο 1 δισ. τα έσοδα από τον ΕΦΚ
Όπως επεσήμανε ο κ. Γιάγκογλου από το 2017 ως και το 2023 στα κρατικά ταμεία μπήκε συνολικά 1 δισ. ευρώ από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στον καφέ. Τον πρώτο χρόνο εισπράχθηκαν 90 εκατ., αντί για τα 70 εκατ. ευρώ του αρχικού προϋπολογισμού και έκτοτε κινείται ανοδικά, ως και το 2023 όπου έφτασαν τα 140 εκατ. ευρώ. Εάν καταργούνταν ο ΕΦΚ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, αυτό θα σήμαινε την ίδια στιγμή, την μείωση της τιμής στο ράφι κατά τουλάχιστον 10%. Την ίδια στιγμή οι εκπρόσωποι του κλάδου υπολογίζουν πως οι ποσότητες καφέ που διακινούνται παράνομα στην Ελλάδα υπολογίζονται στο 10% ως 15% της συνολικής αγοράς.