Φωτογραφία: Intime
08/07/2025 15:00
|
THESTIVAL TEAM
Η χώρα εισέρχεται σε ένα από τα πιο θερμά διήμερα του φετινού καλοκαιριού, με τη θερμική επιβάρυνση να καθίσταται ιδιαίτερα έντονη.
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία και τα σχετικά συστήματα προειδοποίησης, την Τρίτη 8 και την Τετάρτη 9 Ιουλίου προβλέπονται εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 40°C σε αρκετές περιοχές. Παράλληλα, η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν θα υποχωρεί σημαντικά, διατηρώντας την αίσθηση δυσφορίας και αυξάνοντας την επικινδυνότητα για την ανθρώπινη υγεία.
Οι υψηλότερες θερμικές επιβαρύνσεις αναμένονται σε ηπειρωτικές περιοχές της ανατολικής και κεντρικής χώρας, όπως η Ανατολική Μακεδονία, η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα, η ανατολική Πελοπόννησος και η Εύβοια. Οι συνθήκες παρατεταμένης ζέστης, σε συνδυασμό με την έλλειψη νυχτερινού δροσισμού, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για εφαρμογή μέτρων πρόληψης και προστασίας, ιδιαίτερα από ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Τσατραφύλλιας: Ιδιαίτερα δύσκολες πυρομετεωρολογικές συνθήκες
Ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας προειδοποιεί για ιδιαίτερα δύσκολες πυρομετεωρολογικές συνθήκες το επόμενο διήμερο, εξαιτίας του συνδυασμού υψηλών θερμοκρασιών και καταβατικών ανέμων τύπου foehn. Την Τετάρτη, οι θερμοί και ξηροί αυτοί άνεμοι αναμένεται να επηρεάσουν τις ανατολικές προσήνεμες περιοχές της Πίνδου και του Ταΰγετου, με επίκεντρο την ανατολική Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία και την Αττική, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών.
Την Τρίτη, η θερμοκρασία θα φτάσει κατά τόπους τους 39 με 41 βαθμούς σε περιοχές όπως η κεντρική Μακεδονία, ο Έβρος, η Φθιώτιδα, η Βοιωτία, η Εύβοια και η ανατολική Πελοπόννησος, ενώ περίπου στους 39 βαθμούς θα κυμανθεί και στην Αττική. Ίδιο θα είναι το θερμοθερμικό προφίλ και την Τετάρτη. Από την Πέμπτη προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας έως και 10 βαθμούς, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Τσατραφύλλια, νέα θερμή εισβολή αναμένεται από την Κυριακή 13 Ιουλίου, με πιθανότητες επαναφοράς σε συνθήκες καύσωνα.
Δείτε την ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια:
«Καταβάτες άνεμοι (Foehn effect) θα πυροδοτήσουν την ατμόσφαιρα την Τετάρτη…
Δύσκολο (πυρομετεωρολογικά) θα είναι το επόμενο 48ωρο για τη χώρα μας, αφού, εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες που θα εκδηλωθούν, την Τετάρτη θα πνέουν και ισχυροί καταβάτες άνεμοι ανατολικά της Πίνδου, του Ταϋγέτου (και των άλλων όρεων) που μπορούν να δημιουργήσουν foehn φαινόμενα, ιδίως σε περιοχές όπως η ανατολική Πελοπόννησος, η Θεσσαλία ή η Στερεά Ελλάδα (και η Αττική).
Οι περιοχές όπου θα εκδηλωθούν την Τρίτη υψηλές θερμοκρασίες (39-41 βαθμοί) είναι: η κεντρική Μακεδονία, ο Έβρος, η Θεσσαλία, η Φθιώτιδα, η Βοιωτία, η Εύβοια, η Αττική (39 περίπου) και η ανατολική Πελοπόννησος.
Την Τετάρτη υψηλές θερμοκρασίες (38-40 βαθμοί) θα σημειωθούν στις ίδιες περιοχές.
Τι είναι οι foehn άνεμοι:
Οι φόεν (foehn) άνεμοι είναι θερμοί, ξηροί και καθοδικοί άνεμοι που κατεβαίνουν από τις πλαγιές ενός βουνού και μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο πυρκαγιών, ειδικά το καλοκαίρι.
Ξηραίνουν πολύ γρήγορα τη βλάστηση, κάνοντάς την εξαιρετικά εύφλεκτη.
Ανεβάζουν τη θερμοκρασία στην περιοχή.
Ρίχνουν την υγρασία του αέρα, κάτι που διευκολύνει την εξάπλωση της φωτιάς.
Ενισχύουν τη δύναμη και την ταχύτητα της φωτιάς, αφού πρόκειται για ισχυρούς άνεμους.
Από την Πέμπτη πέφτει αισθητά η θερμοκρασία (8-10 βαθμοί) και ενισχύονται οι βοριάδες. Νέα άνοδος (δεν αποκλείεται και καύσωνας) από την Κυριακή 13/7».
Κολυδάς: Η Τρίτη η θερμότερη ημέρα
Ως τη θερμότερη ημέρα του τρέχοντος κύματος καύσωνα χαρακτήρισε τη σημερινή ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με τα προγνωστικά δεδομένα και τον χάρτη των 850 hPa, οι πιο θερμές αέριες μάζες εντοπίζονται στο ανατολικό Αιγαίο, στα Δωδεκάνησα και σε τμήματα των ανατολικών ηπειρωτικών. Παρά τη μικρή πτώση της θερμοκρασίας στα ανώτερα στρώματα αύριο, τοπικά δεν αποκλείεται να καταγραφούν και πάλι υψηλές μέγιστες, εξαιτίας των δυτικών καταβατικών ανέμων που επηρεάζουν την ανατολική χώρα.
Όπως σημειώνει ο ίδιος, μια ενδεικτική προσέγγιση για τη θερμοκρασία στην επιφάνεια είναι η εξής εμπειρική σχέση: Τεπιφ ≈ T850 + 15°C.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά:
«Mε βάση την ανάλυση του χάρτη των 850hPa και τα προγνωστικά δεδομένα, προκύπτει ότι η πιο ζεστή ημέρα θα είναι η σημερινή (με τις θερμές μάζες εμφανείς στο Ανατολικό Αιγαίο – Δωδεκάνησα και σποραδικές στα ανατολικά ηπειρωτικά που απεικονίζονται με καφέ χρώμα).
Αύριο παρότι υποχωρούν λίγο οι θερμοκρασίες στην ανώτερη ατμόσφαιρα, ίσως τοπικά εμφανιστούν και πάλι υψηλές μέγιστες τιμές (λόγω καταβατικών δυτικών ανέμων στα ανατολικά ηπειρωτικά).
Υπενθυμίζουμε ότι πρακτικά μπορούμε να υπολογίσουμε εμπειρικά τις μέσες μέγιστες θερμοκρασίες επιφανείας (Τεπιφ) χρησιμοποιώντας την απλή σχέση: Tεπιφ= Τ 850+15
Χρησιμοποιήστε τον παρακάτω σύνδεσμο, όπου από εκεί μπορείτε να επιλέξτε την πόλη που θέλετε για να έχετε μια γενική εικόνα της καταστάσεως».
Τον δείκτη WBGT (Wet Bulb Globe Temperature) χρησιμοποιεί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για την αποτίμηση της θερμικής καταπόνησης του πληθυσμού, σύμφωνα με τα πρότυπα του ISO 7243 που αφορούν την εργονομία σε θερμικά περιβάλλοντα.
Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, ο συγκεκριμένος βιοκλιματικός δείκτης λαμβάνει υπόψη του παράγοντες όπως η θερμοκρασία, η υγρασία, η ακτινοβολία και η ταχύτητα του ανέμου και χρησιμοποιείται συμβουλευτικά για θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία.
Η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά:
«Ο ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΥ
Ο βιοκλιματικός δείκτης WBGT (Wet Bulb Globe Temperature) έχει επιλεγεί ως χαρακτηριστικός δείκτης θερμικής καταπόνησης. H χρήση του συνιστάται στο πρότυπο ISO 7243 (Ergonomics of the thermal environment) και χρησιμοποιείται συμβουλευτικά στην Οδηγία για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία.
Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες σήμερα, ο δείκτης που παρουσιάζεται από την #ΕΜΥ δεν φαίνεται να λαμβάνει υψηλές τιμές παρότι παίρνει υπ’ όψιν του πρόσφατα προγνωστικά δεδομένα».
Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.