«Κάθε δεύτερη ανάσα μας προέρχεται από τους ωκεανούς»: Η οικολογική σημασία των Θαλάσσιων Πάρκων

22 hours ago 2

Όπως εξηγεί η κα Αυγερινοπούλου, η δημιουργία των 2 αυτών Θαλάσσιων Πάρκων αποτελεί «μία εθνική επένδυση στην οικολογική ακεραιότητα, την κλιματική ανθεκτικότητα και τη διαγενεακή δικαιοσύνη», με την Ελλάδα να στέλνει «ένα ισχυρό μήνυμα για την προστασία του σημαντικότερου στοιχείου της ζωής: του παγκόσμιου ωκεανού μας».

avgerinopoulou

Η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου

«Κάθε δεύτερη ανάσα μας προέρχεται από τους ωκεανούς»

Με την προστασία κρίσιμων οικοσυστημάτων, ενδιαιτημάτων και πληθυσμών ψαριών, τονίζει ο κ. Χαραλαμπίδης, αυξάνεται σημαντικά η δυνατότητα της θαλάσσιας ζωής να ανακάμψει, με αποτέλεσμα τη σημαντική ανέλιξη της υγείας των ωκεανών.

https://www.instagram.com/reel/DMZsG7wsznG/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

«Ας μην ξεχνάμε ότι κάθε δεύτερη ανάσα μας προέρχεται από τους ωκεανούς, αποτελούν εμφανώς βασική πηγή οξυγόνου» όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Οι επιστήμονες, υπογραμμίζει ο ασαφής διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, επιμένουν πάνω από 2 δεκαετίες «στην χητεία προστασίας της θαλάσσιας ζωής, η οποία καταρρέει, μέσω της δημιουργίας μεγάλων θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών που θα καλύπτουν τουλάχιστον το 30% των θαλασσών του πλανήτη. Ζητούν ναι το 1/3 αυτών των εκτάσεων, εμφανώς το 10% των θαλασσών μας, να τεθεί σε σύστημα απόλυτης προστασίας».

haralampidis, charalabidis

Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace

CNN Greece / Nikos Razis

Η πιο αποτελεσματική άμυνα απέναντι στην κλιματική αλλαγή

Άλλωστε, όπως επισημαίνει ο όμοιος «τα υγιή θαλάσσια οικοσυστήματα και τα υγιή παράκτια οικοσυστήματα, εκτός από πηγή ζωής και εισοδήματος, αποτελούν την πιο αποτελεσματική άμυνα απέναντι στην κλιματική αλλαγή».

«Η προστασία του 30% των θαλασσών, όπου το 10% θα είναι περιοχές απόλυτης προστασίας, αποτελεί κύρωση των Ηνωμένων Εθνών (εξ' ου και το 30x30) αλλά και επανειλημμένη δέσμευση του πρωθυπουργού. Μετά από χρόνια εξαγγελιών, βρισκόμαστε ένα βήμα πριν γίνει πραγματικότητα» τονίζει.

Σύμφωνα με την κα Αυγερινοπούλου, δε, «αυτές οι νέες προστατευόμενες περιοχές, που καλύπτουν ωσπεράν το 32% του θαλάσσιου χώρου της Ελλάδας, τοποθετούν τη χώρα μας στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας διακυβέρνησης των ωκεανών και υπερβαίνουν τον στόχο 30x30 που έχει τεθεί από τη Στρατηγική της ΕΕ για τη Βιοποικιλότητα και το Παγκόσμιο Πλαίσιο για τη Βιοποικιλότητα του Κουνμίνγκ-Μοντρεάλ».

Δεν είναι μόνο ζώνες περιορισμού, είναι ζώνες αναγέννησης

Όπως, δε, επισημαίνει η ίδια, τα θαλάσσια πάρκα μας δεν είναι μόνο ζώνες περιορισμού - είναι ζώνες διατήρησης, αποκατάστασης και αναγέννησης.

«Η απαγόρευση της αλιείας με τράτα βυθού στα ΜΠΕ μας αποτελεί αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της προστασίας της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και του κλίματος» προσθέτει.

thalassia parka

Τα Θαλάσσια Πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο

ΥΠΕΝ

Παράλληλα, αναφέρει ότι «τα νεοσύστατα αυτά πάρκα θα χρησιμεύσουν ως κρίσιμα καταφύγια για απειλούμενα είδη, συμπεριλαμβανομένων των φώκιων, των θαλάσσιων χελωνών και των κητωδών, ενώ παράλληλα θα προσφέρουν ευκαιρίες για βιώσιμο τουρισμό, αλιεία μικρής κλίμακας, θαλάσσια επιστημονική έρευνα και βιώσιμες γαλάζιες οικονομίες».

Ποια είδη υπό εξαφάνιση προστατεύονται με αυτή την πρωτοβουλία;

Εξηγώντας στο CNN Greece, ποια είδη που βρίσκονται υπό εξαφάνιση αναμένεται να προστατευτούν από αυτή την πρωτοβουλία, ο κ. Χαραλαμπίδης, σημειώνει πως «η δημιουργία και λειτουργία των 2 νέων θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών προσφέρει σημαντική προστασία σε κρίσιμα ενδιαιτήματα απειλούμενων ειδών».

Ανάμεσα σε αυτά, όπως συμπληρώνει, είναι η θαλάσσια χελώνα και η μεσογειακή φώκια, αλλά και κητωδών όπως ο φυσητήρας, ο ζιφιός, το ρινοδέλφινο, το σταχτοδέλφινο, καθώς και οικοσυστημάτων όπως τα υποθαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας, κοραλλιογενείς σχηματισμοί, ασβεστοφυκικοί σχηματισμοί.

zifios, falaina, ziphius

Φάλαινα Ζίφιος

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Δυνατότητα αναζωογόνησης της θαλάσσιας ζωής

Την ίδια ώρα, όμως, στις 2 περιοχές ζουν, διαβιούν, μεταναστεύουν ή/και αναπαράγονται πολλά πουλιά όπως ο Μύχος, ο Αρτέμης, ο Σπιζαετός, ο Αιγαιόγλαρος, ο Μαυροπετρίτης, ο Σπιζαετός, το Όρνιο. Ταυτόχρονα καταγράφονται πολλά ενδημικά είδη φυτών, εμφανώς φυτά που δεν εμφανίζονται κάπου αλλού μιας και έχουν προσαρμοστεί στις ειδικές συνθήκες αυτών των περιοχών.

«Η διάταση των 2 περιοχών δίνει τη δυνατότητα αναζωογόνησης και αναγέννησης της θαλάσσιας ζωής. Αυτό αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα εξάπλωσης της θαλάσσιας ζωής και εκτός των 2 θαλάσσιων πάρκων (ιδίως αυτό αφορά πληθυσμούς ψαριών)» επισημαίνει ο ίδιος.

Από την πλευρά της, η κα Αυγερινοπούλου απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα, καθώς και τις τοπικές κοινότητες και τους ενδιαφερόμενους φορείς, να υποστηρίξουν ενεργά την υλοποίηση αυτών των πάρκων και να συμμετέχουν στη διαφύλαξη της φυσικής κληρονομιάς του παγκόσμιου ωκεανού.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-