Οι ΗΠΑ ενεργοποιούν ξανά τις κυρώσεις σε βάρος της Βενεζουέλας

2 months ago 8

Τρεις μήνες μετά την άρση τους, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες Τρίτη (30.1.2024) πως επιβάλλονται εκ νέου οι κυρώσεις εναντίον του τομέα του πετρελαίου και του αερίου στη Βενεζουέλα, που αντέδρασε κάνοντας λόγο για «χυδαίο και αδικαιολόγητο εκβιασμό». 

«Απουσία προόδου (…), ιδιαίτερα το να επιτραπεί σε όλους τους υποψηφίους να συμμετάσχουν στις προεδρικές εκλογές, οι ΗΠΑ δεν θα ανανεώσουν την άδεια (που επιτρέπει αγορές πετρελαίου και αερίου στη Βενεζουέλα) όταν η ισχύς της εκπνεύσει τη 18η Απριλίου 2024», ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Ουάσιγκτον κρίνει πως ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δεν τήρησε δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ενόψει της διεξαγωγής το τρέχον έτος δίκαιων εκλογών, μετά την επιβεβαίωση την Παρασκευή (26.1.2024) από το ανώτατο δικαστήριο του Καράκας πως η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο θα στερηθεί το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία για δεκαπέντε χρόνια.

Το Καράκας αντέταξε πως «απορρίπτει το τελεσίγραφο και τον χυδαίο και αδικαιολόγητο εκβιασμό της αμερικανικής κυβέρνησης. Αν διαπράξει την απρέπεια να εντείνει την οικονομική επίθεση (…) οι πτήσεις επαναπατρισμού μεταναστών στη Βενεζουέλα θα ακυρωθούν άμεσα από τη 13η Φεβρουαρίου (…) και κάθε υπάρχων μηχανισμός συνεργασίας θα επανεξεταστεί».

Η Ουάσιγκτον προειδοποίησε το βράδυ προχθές Δευτέρα πως θα επιβληθούν εκ νέου οι κυρώσεις σε βάρος της δημόσιας επιχείρησης Minerven, η οποία εκμεταλλεύεται χρυσωρυχεία, από τη 13η Φεβρουαρίου.

Οι ΗΠΑ ανακαλούν έτσι την άρση για έξι μήνες των κυρώσεών τους, που είχε ανακοινωθεί μετά τη συμφωνία στα νησιά Μπαρμπάντος τη 17η Οκτωβρίου 2023 ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Καράκας και Ουάσιγκτον ανακοίνωσαν την έναρξη πτήσεων επαναπατρισμού μεταναστών αμέσως μετά τη συμφωνία αυτή.

Η συμφωνία στα Μπαρμπάντος όριζε πως οι προεδρικές εκλογές θα γίνουν το δεύτερο εξάμηνο του 2024, με παρόντες διεθνείς παρατηρητές, και άνοιγε τον δρόμο σε επίδοξους υποψήφιους να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να αμφισβητήσουν αποφάσεις που τους στερούσαν το δικαίωμά τους να συμμετάσχουν. Ανάμεσά τους είναι και κυρία Ματσάδο, η οποία το στερήθηκε διότι είχε υποστηρίξει τις αμερικανικές κυρώσεις.

Η αντιπολίτευση και η Ουάσιγκτον ήλπιζαν ότι η διαδικασία θα επέτρεπε η κυρία Ματσάδο να συμμετάσχει στις εκλογές, όμως το Ανώτατο Δικαστήριο, που κατηγορούν πως ενεργεί κατά διαταγές της προεδρίας, επιβεβαίωσε την 26η Ιανουαρίου πως δεν δικαιούται να θέσει υποψηφιότητα.

«Η Βενεζουέλα δεν θα υποκύψει σε κανέναν εκβιασμό. Οι θεσμοί της θα συνεχίσουν να τηρούν τους νόμους και το Σύνταγμα, να συμμορφώνονται προς την εντολή που έλαβαν από τον λαό», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας, ο Πέδρο Τεγετσέα, υπογράμμισε πως η χώρα του είναι «έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Αν (οι Αμερικανοί) μας επιβάλλουν περισσότερες κυρώσεις (…) θα υποστούν επίσης συνέπειες». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-