Κορονοϊός: Με νόμο εμβολιασμός στα Φαρμακεία με κόστος 5 ευρώ – Χρεώσεις 1 και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

3 months ago 10

«Καυτά» θέματα της υγείας έρχεται να ρυθμίσει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο προβλέπει χρεώσεις 1, 3 και 5 ευρώ στους πολίτες για διαγνωστικές εξετάσεις και εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

Μεταξύ των θεμάτων που ρυθμίζει το νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η προώθηση του εμβολιασμού για τον κορονοϊό και από τα ιδιωτικά φαρμακεία αλλά και επιπλέον χρεώσεις 1 και 3 ευρώ για τις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις από την 1η Απριλίου, όταν διενεργούνται σε ιδιωτικούς φορείς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ.

Το σχέδιο νόμου «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», το οποίο μεταξύ άλλων καταργεί για πρώτη φορά την σχέση αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του Δημοσίου με το ΕΣΥ, αφού τους δίνει τη δυνατότητα για άσκηση ιδιωτικού έργου, κατατέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση και θα παραμείνει ανοιχτό για σχόλια στο κοινό έως τις 19 Μαρτίου του 2024.

Στη δημόσια διαβούλευση καλείται να συμμετάσχει κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος, καταθέτοντας τις προτάσεις του για την όποια βελτίωση των διατάξεων του ανωτέρω νομοθετήματος.

1 και 3 ευρώ ανά εξέταση

Με το άρθρο 24 για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων σε συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς τροποποιούνται σχετικές διατάξεις, που προωθούν τη θεσμοθέτηση χρέωσης 1 ευρώ και 3 ευρώ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «κατά αναλογία της χρέωσης του ασθενούς με ένα ευρώ στα φαρμακεία για την εκτέλεση συνταγών, οι δικαιούχοι περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ θα καταβάλλουν από την 1η Απριλίου στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς 1 ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών (σ.σ. βιοχημικές και αιματολογικές εξετάσεις) και 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων (σ.σ. αξονικές, μαγνητικές κ.α).

Τα έσοδα που εισπράττονται από τα συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα και τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς απομειώνουν ισόποσα τη δαπάνη εκάστοτε παρόχου που υποβάλλεται προς αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ. Οι λεπτομέρειες θα ρυθμιστούν με υπουργική απόφαση.

Εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού στα φαρμακεία

Με το άρθρο 48 προωθείται ο εμβολιασμός έναντι της Covid στα φαρμακεία. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται,«θα επιτρέπεται στα ιδιωτικά φαρμακεία, στο πλαίσιο της λειτουργίας τους ως Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο πιστοποιημένος αδειούχος φαρμακοποιός να διενεργεί στο χώρο του φαρμακείου εποχιακό εμβολιασμό και χορήγηση αντιτετανικού ορού στους πολίτες, αλλά και να προβαίνει στη διενέργεια του συνόλου των εμβολίων σε ενηλίκους που αναφέρονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων, καθώς και στη διενέργεια του εμβολίου κατά του κορονοϊού SARS – CoV – 2, το οποίο συνταγογραφείται από ιατρούς«.

Από αυτή τη διαδικασία εξαιρούνται, ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς για τα εμβόλια ζώντων εξασθενημένων ιών και των εγκύων για όλα τα εμβόλια πλην του εμβολίου της γρίπης.

Η διάταξη προβλέπει πως για κάθε διενεργούμενο στο φαρμακείο εμβολιασμό κατά του κορονοϊού SARS – CoV – 2, ανεξαρτήτως τύπου εμβολίου, καθορίζεται αποζημίωση του αδειούχου φαρμακοποιού με ποσό 5 ευρώ, πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-