Κυπριακό: Νέα πρωτοβουλία του ΟΗΕ με σκοπό την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

1 month ago 18

Στη Λευκωσία βρίσκεται η νέα προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουέγιαρ, με σκοπό την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων, οι οποίες τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε ένα παρατεταμένο τέλμα μετά το Κραν Μοντανά.

Η νέα απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κατάγεται από την Κολομβία και έχει διατελέσει μόνιμη αντιπρόσωπος της χώρας της στα Ηνωμένα Έθνη (2004-2006) και υπουργός Εξωτερικών κατά την περίοδο από το 2010 έως το 2018.

Χθες Τρίτη η κ. Ολγκίν συναντήθηκε αρχικά για περίπου μιάμιση ώρα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ στη συνέχεια είχε συνάντηση και με τον επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ερσίν Τατάρ.

 Νέα πρωτοβουλία του ΟΗΕ με σκοπό την επανέναρξη των διαπραγματεύσεωνΗ Maria Angela Holguin Cuellar και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο (AP Photo/Petros Karadjias)

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντηση με τον κ. Χριστοδουλίδη, η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο εξέφρασε την αισιοδοξία της λέγοντας ότι «προέρχομαι από μια χώρα που ζούσε για 50 χρόνια σε μια διένεξη και ήμουν μέρος της ομάδας που τελικά έφτασε σε μια συμφωνία ειρήνης και νομίζω ότι μπορώ να συνεργαστώ και να κάνω το καλύτερο δυνατό για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα για της Κύπρο».

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Κύπρο, η διπλωμάτης του ΟΗΕ θα έχει επίσης επαφές επίσης με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, ενώ θα επισκεφτεί και την περιοχή της Αμμοχώστου.

Στη συνέχεια, θα επιστρέψει στην έδρα του παγκόσμιου οργανισμού στη Νέα Υόρκη όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους των εγγυητριών δυνάμεων: της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Αφού ενημερώσει τον Αντόνιο Γκουτέρες για τις επαφές της, η κ. Ολγκίν θα επιστρέψει στη Λευκωσία για να παρουσιάσει το πλαίσιο των εργασιών στο οποίο θα κινηθεί η διαδικασία.      

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σχολίασε σχετικά ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσέρχεται με ειλικρινή πολιτική βούληση και εποικοδομητική στάση, ελπίζοντας την ίδια πολιτική βούληση να επιδείξει και η άλλη πλευρά με ορίζοντα την οριστική επίλυση του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου, όπως αυτό καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ περί διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό και το διορισμό της κ. Ολγκίν, θεωρώντας ότι «είναι ένα σημαντικό βήμα για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες, υπό την καθοδήγηση του ΓΓ του ΟΗΕ, με σκοπό να εξευρεθεί μια λύση δίκαιη, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή στο Κυπριακό, στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Εθνικός Κήρυκας   

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-