Κουντουρά: Νέα ερώτηση στην Κομισιόν για την τραγωδία των Τεμπών

4 months ago 16

«Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά ερώτηση της Έλενας Κουντουρά προς την Κομισιόν για το εγκληματικό δυστύχημα στα Τέμπη, μετά και τη νέα διαρροή στον Ελληνικό Τύπο αποκαλυπτικών σημείων του πορίσματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων ERA», σημειώνεται στην είδηση της ευρωβουλευτού.

Στην αμέσως προηγούμενη μεσιτεία της στις 20 Σεπτεμβρίου 2023, η Έλενα Κουντουρά ζητούσε απαντήσεις εάν υπήρξαν παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας καθώς και να δοθεί το πόρισμα του ΕRA στη δημοσιότητα για να γνωρίζουν οι πολίτες.

Η Κομισιόν είχε τότε απαντήσει στην Έλενα Κουντουρά με καθυστέρηση 4 μηνών στις 17 Ιανουαρίου, αναφέροντας επί λέξει ότι:

«H Eπιτροπή επικουρείται από τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο σε λόγω οργανισμός διενεργεί τακτικούς ελέγχους στις εθνικές αρχές ασφάλειας των κρατών μελών και advertisement hoc ελέγχους σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ για τους σιδηροδρόμους σε ένα κράτος μέλος, απαί αιτήματος της Επιτροπής.

Όσον αφορά τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο και την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τους σιδηροδρόμους, η Επιτροπή εξετάζει επί του παρόντος την advertisement hoc έκθεση που ζήτησε από τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποβάλει την άνοιξη του 2023, με την οποία αξιολογήθηκαν η υλοποίηση και η εφαρμογή στην πράξη των οδηγιών (ΕΕ) 2016/797 σχετικά με τη διαλειτουργικότητα των σιδηροδρόμων και (ΕΕ) 2016/798 για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα. Εάν εντοπιστούν παραβιάσεις του δικαίου της ΕΕ, η Επιτροπή θα αντιδράσει κατάλληλα κάνοντας μεταχείριση των εξουσιών της που προβλέπονται από τις Συνθήκες».

Επιπλέον, στο αίτημα της κυρίας Κουντουρά να δοθεί στη δημοσιότητα το συμπέρασμα του Οργανισμού ERA, η Κομισιόν είχε απαντήσει ότι η έκθεση του ERA δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί, «καθώς κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την προστασία του σκοπού των σε εξελίξει ερευνών της Επιτροπής».

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-