Κριτική φορέων στο νομοσχέδιο για την άρση απορρήτου και την αναδιάρθρωση της ΕΥΠ

2 months ago 8

Κατά τη σημερινή επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή οι φορείς που είχαν κληθεί εξέφρασαν στη μεγάλη τους πλειοψηφία ενστάσεις και επιφυλάξεις. Ειδικότερα, κριτική άσκησαν ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστος Ράμμος καθώς και ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Δημήτρης Βερβεσός.

"Μας χωρίζει άβυσσος", ανέφερε ο κ. Βερβεσός κάνοντας λόγο για επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης από πλευράς κυβέρνησης. Εκ μέρους της ΑΔΑΕ ο κ. Ράμμος εξέφρασε τη διαφωνία του με αρκετές διατάξεις, όπως εκείνη που αφορά στην κύρωση για την άρση των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας που παραμένει σε 2 εισαγγελείς με τον έναν εντός ΕΥΠ και ναι χωρίς να υπάρχει αιτιολόγηση, έστω και απόρρητη. Κριτική άσκησε και στη διευθέτηση ή διαταγή για την ενημέρωση του παρακολουθούμενου μετά από μια τριετία και ναι σε συνδυασμό με την εξάμηνη καταστροφή των αρχείων.

Η Ένωση Εισαγγελέων εκτίμησε ότι οι διατάξεις για το απόρρητο κινούνται προς θετική κατεύθυνση, ενώ οι δικαστικοί ζήτησαν όπως ο Πρόεδρος της Βουλής προβλέπεται να δίνει συγκατάθεση για παρακολούθηση πολιτικών, να δίνει ανώτατος δικαστικός συγκατάθεση για παρακολούθηση δικαστικών.

Δείτε όλο το άρθρο