Οι κατεστραμμένες καρδιές μπορούν κυριολεκτικά να επιδιορθωθούν με εμφυτεύσιμα επιθέματα αναφέρει ερευνητική ομάδα εξέλιξη που χαιρετίζεται ως πρωτοποριακή εξέλιξη για ασθενείς με προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, η καρδιακή ανεπάρκεια επηρεάζει περισσότερους από 64 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, με αιτίες που περιλαμβάνουν καρδιακές προσβολές, υψηλή αρτηριακή πίεση και στεφανιαία νόσο. Για τις μεταμοσχεύσεις καρδιάς υπάρχει έλλειψη διαθέσιμων οργάνων, ενώ οι αντλίες τεχνητής καρδιάς είναι ακριβές και συνοδεύονται από υψηλό ποσοστό επιπλοκών.
Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι έχει κάνει μια σημαντική ανακάλυψη δημιουργώντας επιθέματα που αποτελούνται από παλλόμενο καρδιακό μυ που μπορούν να βοηθήσουν το όργανο να συστέλλεται.
«Έχουμε τώρα, για πρώτη φορά, διαθέσιμο ένα εργαστηριακό βιολογικό μόσχευμα, το οποίο έχει τη δυνατότητα να σταθεροποιήσει και να ενισχύσει τον καρδιακό μυ» ο καθηγητής Ίνγκο Κούτσκα από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Γκέτινγκεν στη Γερμανία, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Τα επιθέματα κατασκευάζονται από κύτταρα που λαμβάνονται από αίμα και επαναπρογραμματίζονται ώστε να λειτουργούν ως βλαστοκύτταρα, τα οποία μπορούν να εξελιχθούν σε οποιονδήποτε τύπο κυττάρου στο σώμα.
Στην περίπτωση των επιθεμάτων, αυτά τα κύτταρα μετατρέπονται σε κύτταρα καρδιακού μυός και συνδετικού ιστού. Ενσωματώνονται σε ένα πήκτωμα κολλαγόνου και αναπτύσσονται σε ένα προσαρμοσμένο καλούπι προτού τα προκύπτοντα εξαγωνικά μπαλώματα συνδεθούν, σε συστοιχίες, σε μια μεμβράνη. Για τον άνθρωπο αυτή η μεμβράνη έχει μέγεθος περίπου 5 επί 10 εκατοστά.
Ο καθηγητής Γούλφραμ-Χουμπέρτους Ζίμερμαν από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Γκέτινγκεν επίσης μέλος της ερευνητικής ομάδας είπε ότι ο μυς στα μπαλώματα είχε τα χαρακτηριστικά μιας καρδιάς ηλικίας μόλις τεσσάρων έως οκτώ ετών. «Εμφυτεύουμε νεαρούς μυς σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια», είπε.
Η ομάδα λέει ότι τα επιθέματα είναι μια σημαντική εξέλιξη επειδή η απευθείας έγχυση καρδιακών μυϊκών κυττάρων στην καρδιά μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη όγκων ή να οδηγήσει στην ανάπτυξη ακανόνιστου καρδιακού παλμού που μπορεί να είναι θανατηφόρος. Τα επιθέματα ωστόσο επιτρέπουν τη χορήγηση πολλών περισσότερων καρδιακών μυϊκών κυττάρων με υψηλότερη κατακράτηση και όπως φαίνεται δεν υπάρχει κίνδυνος τέτοιων ανεπιθύμητων ενεργειών.
Τα πειράματα
Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature» οι ερευνητές αναφέρουν πώς δοκίμασαν τα επιθέματα σε υγιείς μακάκους ρέζους, χωρίς να βρίσκουν στοιχεία ακανόνιστων καρδιακών παλμών, σχηματισμού όγκων ή θανάτους ή ασθένειες που σχετίζονται με τα επιθέματα. Όταν η ομάδα μελέτησε τις καρδιές των ζώων έως και έξι μήνες μετά την εμφύτευση των επιθεμάτων, βρήκε μια πάχυνση του τοιχώματος της καρδιάς – με την έκταση να εξαρτάται από τον αριθμό των επιθεμάτων που χρησιμοποιήθηκαν.
Η ομάδα δοκίμασε επίσης τα επιθέματα σε πιθήκους με ασθένεια παρόμοια με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια. Σε αυτή την περίπτωση, η ομάδα βρήκε σημάδια βελτιωμένης καρδιακής λειτουργίας, όπως μεγαλύτερη ικανότητα του καρδιακού τοιχώματος να συστέλλεται.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές εφάρμοσαν την προσέγγιση σε μια 46χρονη γυναίκα με προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια. Σε αυτή την περίπτωση, τα επιθέματα κατασκευάστηκαν από ανθρώπινα κύτταρα που ελήφθησαν από έναν δότη και τοποθετήθηκαν στην πάλλουσα καρδιά του ασθενούς με ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση.
Naftemporiki.gr