Χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων: Μέχρι 28 Φεβρουαρίου η προθεσμία υποβολής

2 months ago 11

Η γνωστοποίηση γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στον διαδικτυακό
τόπο www.aade.gr, ακολουθώντας τη διαδρομή: Πολίτες → Εισόδημα → Γνωστοποίηση Χωριστής Δήλωσης, είτε από τον φορολογούμενο με τους δικούς του κωδικούς πρόσβασης είτε από, ειδικά για τον σκοπό αυτό, εξουσιοδοτημένο λογιστή - φοροτεχνικό, με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης.

Σημειώνεται πως μετά την διορία αυτή δεν θα είναι δυνατή η ανάκληση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης για το φορολογικό χρόνος 2023. Από την άλλη, αν κανείς από τους συζύγους δεν γνωστοποιήσει την επιλογή υποβολής
χωριστής δήλωσης Φ.Ε. ως τις 28 Φεβρουαρίου 2024, τότε οι σύζυγοι θα υποβάλουν κοινή δήλωση για το φορολογικό χρόνος 2023.

Πέντε συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις

  • Επηρεάζεται η χορήγηση επιδομάτων στις χωριστές δηλώσεις συζύγων;

Όχι, δεν επηρεάζεται η χορήγηση των επιδομάτων από την υποβολή χωριστών
δηλώσεων Φ.Ε. από τους συζύγους

  • Είναι απαιτείται να υποβάλλονται χωριστές δηλώσεις Φ.Ε. συζύγων που έχουν διαφορετική φορολογική κατοικία;

Όχι, δεν είναι απαραίτητη η υποβολή χωριστών δηλώσεων Φ.Ε., διότι προβλέπεται ήδη χωριστή φορολογική αντιμετώπιση στις κοινές δηλώσεις συζύγων που έχουν διαφορετική φορολογική κατοικία.

  • Πώς δηλώνεται στο Ε1 η κύρια κατοικία στις περιπτώσεις χωριστών δηλώσεων;

Η κύρια κατοικία δηλώνεται στον πίνακα 5 του εντύπου Ε1, στους αντίστοιχους
κωδικούς κύριας κατοικίας. Ο κάθε σύζυγος συμπληρώνει το ποσοστό ιδιοκτησίας
του σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας, το ποσοστό του ως μισθωτής σε
περίπτωση μισθωμένης κατοικίας και το ποσοστό της δωρεάν παραχώρησης,
αντίστοιχα.

  • Στις περιπτώσεις χωριστών δηλώσεων Φ.Ε., πώς δηλώνεται στο Ε1 η κύρια κατοικία όταν ένας εκ των 2 συζύγων δεν διαθέτει καθόλου ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης;

Ο σύζυγος που δεν διαθέτει καθόλου ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης, συμπληρώνει στον πίνακα 6 την φανέρωση «συνοίκηση με σύζυγο». Ο άλλος σύζυγος δεν συμπληρώνει καμία ένδειξη.

  • Ποιος βαρύνεται με τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης στις χωριστές δηλώσεις Φ.Ε. συζύγων;

Στις χωριστές δηλώσεις Φ.Ε. συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των επιμέρους τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά.

Όσον αφορά τη δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, δεν μπορεί να γίνει επίκληση εισοδημάτων από τη χωριστή δήλωση του άλλου συζύγου.

Δείτε με ένα κλικ εδώ τις πιο συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις της ΑΑΔΕ:

Χωριστές φορολογικές δηλώσεις

Προσοχή: Όσοι φορολογούμενοι επιλέξουν για το φορολογικό χρόνος 2023 να υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις, για το φορολογικό χρόνος 2024 και επόμενα θα χρειαστεί να εισέλθουν στη σχετική εφαρμογή, ως 28 Φεβρουαρίου του οικείου έτους, μόνο εφόσον επιθυμούν να ανακαλέσουν την επιλογή τους.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-