Μείζον ζητούμενο της επίσκεψης του Γιώργου Γεραπετρίτη ήταν αφενός να επαναλάβει ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να αποδεχθεί νέα τετελεσμένα στη βάση του ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου, αφετέρου να αναδείξει τη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης για επανεκκίνηση των συνομιλίων οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.
Τόσο ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης Αμπντούλ Χαμίντ Ντιμπειμπά όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της Τρίπολης, έδειξαν θετική διάθεση έναντι της προοπτικής επανεκκίνησης, με το θέμα ουσιαστικά να μπαίνει πλέον στην ατζέντα των διμερών επαφών.
Προφανώς η απόσταση εξαιτίας του τουρκολιβυκού μνημονίου είναι μεγάλη, ωστόσο η συζήτηση περί οριοθέτησης αποτελεί ευκαιρία για την Ελλάδα να φέρει τη Λιβύη στο δρόμο της νομιμότητας και της αποδοχής των όρων του Δικαίου της Θάλασσας, αλλά και να αμφισβητήσει εμπράκτως τα τετελεσμένα του τουρκολιβυκού μνημονίου. Και από το αν η Λιβύη θα καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων θα κριθεί εν πολλοίς η πραγματική διάθεσή της για επαναφορά στην ομαλότητα.
Θετικός ο απόηχος
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, μεταξύ των οποίων προφανώς και οι οριοθετήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, συμφώνησαν όμως ότι υπάρχουν και προοπτικές ενίσχυσης των διμερών σχέσεων.
Ουδείς μπορεί να αγνοήσει τον βαθμό της επιρροής που ασκεί η Άγκυρα στην κυβέρνηση της Τρίπολης, ήταν άλλωστε τα τουρκικά όπλα που απέτρεψαν το 2019 την επικράτηση του τον στρατάρχη Χαφτάρ.
Ουδείς επίσης μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ Αθήνας- Τρίπολης είναι παγωμένες εξαιτίας του τουρκολιβυκού μνημονίου, αλλά και της πρόσφατης ρηματικής διακοίνωσης της Λιβύης στον ΟΗΕ περί δήθεν παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Ελλάδα.
Αν η ερώτηση είναι «όλα αυτά ανατρέπονται εύκολα;», η απάντηση είναι μάλλον αρνητική.
Η Αθήνα όμως οφείλει να αναζητήσει τους τρόπους για να στήσει λειτουργικούς διαύλους επικοινωνίας με την Τρίπολη, επανατοποθετώντας τις διμερείς σχέσεις στο ρευστό τοπίο της Ανατολικής Μεσογείου.
Το μήνυμα της Αθήνας
Άλλωστε το καθεστώς του Ντιμπεϊμπά είναι μεταβατικό, είναι πλέον σε δύσκολη θέση και αναζητεί τη στήριξη της Δύσης.
Η ελληνική κυβέρνηση μεταδίδει το μήνυμα ότι συνομιλεί θεσμικά με τη Λιβύη εν συνόλω, και δείχνει ότι μπορεί να συμβάλλει στην αναβάθμιση της εικόνας της Τρίπολης διεθνώς τόσο στην ΕΕ όσο και στα Ηνωμένα Έθνη.
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα που δε μπορεί να λυθεί μέσω του διαλόγου.
Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη φωνή της Λιβύης στην Ευρώπη και τον κόσμο, πρόσθεσε.
«Ας είναι αυτό το ταξίδι, απαρχή για μια καλή τροπή»
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Λιβύης, Ταχέρ Αλ-Μπάουρ, ανέφερε ότι τα προβλήματα δεν πρέπει να αποτελέσουν εμπόδια στην πορεία των σχέσεων μεταξύ των κρατών.
«Η περιοχή μας είναι μια από τις ομορφότερες στον κόσμο. Οι παράγοντες αυτοί μας αναγκάζουν εμάς του πολιτικούς να εργαστούμε για τις σχέσεις μας. Εύχομαι αυτό το ταξίδι να είναι μια απαρχή για δοθεί μια καλή ώθηση στις σχέσεις των δύο χωρών», συμπλήρωσε.
Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος