«Μάχη» για δύο για την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

1 week ago 2

Δύο κοινοπραξίες θα δώσουν τη μάχη για το δημόσιο έργο «Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας υπολειμματικών σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) και προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων (ΜΕΑ) Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» προϋπολογισμού 241,881 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων προαίρεσης και του ΦΠΑ).

Πρόκειται για τις Ηλέκτωρ – Μεσόγειος και Τέρνα – Ηλιοχώρα καθώς η Επιτροπή του διαγωνισμού, επικαλούμενη ελλείψεις στο φάκελο που υπέβαλε, απέκλεισε από τη διαδικασία την κοινοπραξία Intrakat – Watt, κάτι που στη συνέχεια επικύρωσε η Εκτελεστική Επιτροπή του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) Κεντρικής Μακεδονίας.

Το επόμενο στάδιο της διαδικασίας είναι η αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών με την κοινοπραξία Τέρνα – Ηλιοχώρα να προηγείται ελαφρά της Ηλέκτωρ – Μεσόγειος στην τεχνική βαθμολόγηση με βαθμούς 95,75 και 92,5 αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του έργου η εν λόγω Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων θα κατασκευαστεί στη θέση «Άγιος Αντώνιος» εντός των διοικητικών ορίων της Δημοτικής Ενότητας Βασιλικών του Δήμου Θέρμης της Π.Ε. Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται μεταξύ των οικισμών Κάτω Σχολαρίου και Αγίου Αντωνίου και θα επεξεργάζεται 150.200 τόνους απορριμμάτων ετησίως.

Η συνολική έκταση του ακινήτου ανέρχεται σε περίπου 816 στρέμματα. Στόχος της εγκατάστασης είναι η εφαρμογή τεχνικών που συνδυάζουν τη μηχανική επεξεργασία (διαλογή), προκειμένου να ανακτηθούν ανακυκλώσιμα υλικά, με τη βιολογική επεξεργασία (αερόβια) των οργανικών που διαχωρίζονται από τα αστικά απόβλητα προκειμένου ανάλογα με το είδος βιολογικής επεξεργασίας να παραχθεί κομπόστ τύπου Α και δευτερογενές καύσιμο. Η ΜΕΑ περιλαμβάνει διακριτή γραμμή επεξεργασίας προδιαλεγμένων οργανικών αστικών αποβλήτων και από τη βιολογική επεξεργασία αυτών παράγει κομπόστ υψηλής ποιότητας.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-