Τέμπη: «Aλλοιώθηκε ο χώρος του δυστυχήματος και μέσα σε ελάχιστο χρόνο» – Όσα κατήγγειλε στο Ευρωκοινοβούλιο η Μαρία Καρυστιανού

2 months ago 6

Συγκλόνισαν οι γονείς των θυμάτων των Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού και Παύλος Ασλανίδης κατά τη χθεσινή εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, την οποία οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Αριστερά (The Left)/GUE NGL.

Μάλιστα λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης για τα Τέμπη φωτογραφήθηκαν στο Ημικύκλιο του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, κρατώντας γράμματα και σχηματίζοντας τη λέξη «Δικαιοσύνη».

H εκδήλωση προκάλεσε αίσθηση και πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα, με την αίθουσα να είναι κατάμεστη, ενώ παρευρέθηκαν και Ευρωβουλευτές από τις περισσότερες ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου.

Η Μαρία Καρυστιανού, καθήλωσε με την ομιλία της την αίθουσα στο Ευρωκοινοβούλιο. Η ίδια έχασε την κόρη της στο δυστύχημα των Τεμπών, η οποία ήταν σχεδόν 20 ετών: «Στη χώρα σας θα τολμούσε κανείς να βάλει τιμή στην ανθρώπινη ζωή;», είπε απευθυνόμενη στο ακροατήριο και συνέχισε «Σε εμάς την κοστολόγησαν, όσο ένα εισιτήριο του τρένου».

Κατά την ομιλία της, άφησε σαφείς αιχμές για αλλοίωση του χώρου του δυστυχήματος λέγοντας: «Παραβιάζοντας όλα τα διεθνή πρωτόκολλα για αντίστοιχες καταστάσεις, παραγκώνισαν τους δικαστικούς λειτουργούς και προχώρησαν σε πλήρη αλλοίωση του χώρου. Έσκαψαν τα χώματα σε βάθος περίπου 1 μέτρου, τα απομάκρυναν και είναι άγνωστο πού τα έριξαν. Προχώρησαν σε επιχωμάτωση και ασφαλτόστρωση εκεί που πριν ήταν χωράφια».

«Δεν ήταν αυτή η μοίρα τους, ούτε ήταν “θυσία” όπως χαρακτηρίστηκαν. Ανθρωποθυσίες δε συμβαίνουν το 2024. Θα έδινα τα πάντα για να μην ήμουν εδώ να σας μιλάω», είπε.

Η κ. Καρυστιανού απάντησε στην κατάθεση του Κώστα Αχ. Καραμανλή στην Εξεταστική Επιτροπή των Τεμπών: «Με αλαζονεία ανέφερε ανακρίβειες και ψεύδη και επιχειρήματα που πολλοί εξ ημών θα ντρέπονταν να ξεστομίσουν. Γνωρίζει καλά ότι βρίσκεται σε ασφαλές περιβάλλον […] Τόλμησε να αναφερθεί και σε εμάς, λέγοντας πως ο πόνος πρέπει να είναι βουβός χωρίς να ενοχλεί. Επιτρέψτε μου να απαντήσω σε αυτό το κοινοβούλιο που η δημοκρατία είναι σε ισχύ. Ακούγοντάς σας σκέφτηκα, τι λυπηρό οι νομοθέτες δεν μερίμνησαν για ανθρώπους σαν κι εσάς. Κρίμα, ο πόνος μας είναι πολύ μεγάλος για εσάς».

Το «παρών», εκτός από τη Μαρία Καρυστιανού, έδωσαν και άλλα μέλη του Συλλόγου Τέμπη 2023 (όπως ο Παύλος Ασλανίδης, πατέρας του αδικοχαμένου Δημήτρη), καθώς και οι νομικοί Ελεωνόρα Γεωργίου και Γιώργος Ηλιόπουλος.

Όρθιο το ακροατήριο καταχειροκρότησε τους γονείς των θυμάτων, σε ένα βαρύ και φορτισμένο κλίμα.

Από πλευράς ευρωβουλευτών, στην αίθουσα ήταν μεταξύ άλλων οι Σόφι ιν’τ Φελντ, Έλενα Κουντουρά, Νίκος Παπανδρέου, Γιώργος Κύρτσος και Μανώλης Φράγκος.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με επικεφαλής τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος μετέβη στις Βρυξέλλες αιφνιδιαστικά, και παρόντες τους βουλευτές Δώρα Αυγέρη, Διονύση Καλαματιανό, Γιάννη Σαρακιώτη, Κατερίνα Νοτοπούλου και Μίλτο Ζαμπάρα.

Ο κ. Κασσελάκης προχώρησε και σε μια μικρή παρέμβαση μιλώντας στα αγγλικά, προκειμένου να ακουστεί άμεσα η υπόθεση και στα διεθνή μέσα που βρίσκονταν εκεί. «Δεν υπάρχουν λέξεις για να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου σε εσάς, για να εκφράσω πόσο σας θαυμάζω. Είστε ήρωές μας, στο όραμά μας για μια καλύτερη Ελλάδα. Σας θαυμάζουμε και δεν θα σας εγκαταλείψουμε. Κάνετε κοινωνικό έργο στη χώρα μας και στην δημοκρατία μας» είπε μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στην Μαρία Καρυστιανού και τον Παύλο Ασλανίδη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στο τέλος της εκδήλωσης οΕυρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ/TheLeft Κώστας Αρβανίτης ενημέρωσε πως με κατεπείγουσα διαδικασία έγινε δεκτή η αναφορά συγγενών των θυμάτων των Τεμπών την αρμόδια Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο.

*Η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου αποτελείται από 35 μέλη και έχει έναν Πρόεδρο και τέσσερις Αντιπροέδρους. Εκεί είχε κάνει αναφορά και η μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την εκδήλωση παρακάτω

Τέμπη: Συγκλόνισε η Μαρία Καρυστιάνου στο Ευρωκοινοβούλιο – Παραβιάστηκαν όλα τα διεθνή πρωτόκολλα

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-