Το κάλεσμα συνδιοργάνωσαν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και η οικογένεια του Μίκη Θεοδωράκη, συγκεντρώνοντας χιλιάδες ανθρώπους όλων των ηλικιών σε μια βραδιά μνήμης, τέχνης και πολιτικού συμβολισμού.

Η εκδήλωση έλαβε τη μορφή μιας ειρηνικής αλλά ηχηρής διαδήλωσης κατά του πολέμου και της καταπίεσης, με έντονα κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα. Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την κεντρική του ομιλία, χαρακτήρισε τη συναυλία «μια νίκη του πολιτισμού, των πραγματικά πολιτισμένων ανθρώπων», υπογραμμίζοντας ότι η τέχνη και ο πάλη αποτελούν αδιαίρετο δίπολο για τον ίδιο τον Θεοδωράκη.
Από τις πιο φορτισμένες στιγμές της βραδιάς καταγράφηκαν όταν, με το σκοτάδι να έχει πέσει για τα καλά, τα φώτα του Σταδίου άναψαν και οι κατάμεστες κερκίδες φωτίστηκαν. Εκατοντάδες θεατές ύψωσαν σημαίες της Παλαιστίνης, μετατρέποντας το Καλλιμάρμαρο σε μια συγκλονιστική εικόνα συλλογικής συμπαράστασης και διεθνιστικής αλληλεγγύης.
Σε αυτό το κλίμα, ο Διονύσης Τσακνής ανέβηκε στη σκηνή, δίπλα στον Παντελή Θαλασσινό, και μαζί ερμήνευσαν το τραγούδι «Ήταν κάποτε δυο φίλοι» – ένα έργο του οποίου τη μουσική ο Μίκης Θεοδωράκης είχε παραχωρήσει στον παλαιστινιακό λαό με την ευχή να γίνει κάποτε ο εθνικός ύμνος μιας ελεύθερης και ανεξάρτητης Παλαιστίνης.
Το στάδιο σηκώθηκε όρθιο. Οι σημαίες ανέμιζαν, τα κεφαλόδετα keffiyeh υψώθηκαν, και τα συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης δονούσαν τον χώρο, μετατρέποντας τη συναυλία σε μια αυθόρμητη, ειρηνική αλλά ηχηρή διαμαρτυρία.
«Αν ήταν σήμερα εδώ, θα μιλούσε για την Παλαιστίνη», δήλωσε από μικροφώνου η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, κόρη του συνθέτη. Η φράση της προκάλεσε κύμα χειροκροτημάτων και επανέφερε στο προσκήνιο τον βαθιά ανθρωπιστικό και διεθνιστικό χαρακτήρα του έργου και της στάσης ζωής του Μίκη Θεοδωράκη.
«Τραγούδι και πάλη θα γίνουν ένα»
«Στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία, χωρίς να το έχουμε προβλέψει – άλλοι φρόντισαν γι’ αυτό – γιορτάζουμε τα 100 χρόνια του Μίκη όπως εκείνος θα το ήθελε: τραγούδι και πάλη θα γίνουν ένα», τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στην καλλιτεχνική, αλλά και πολιτική διαδρομή του Μίκη Θεοδωράκη, από την Αντίσταση και τις εξορίες ως τη διεθνή του βάδιση και την προσφορά του στο λαϊκό και πολιτικό τραγούδι.

Από την διάλεξη του Δημήτρη Κουτσούμπα.
EUROKINISSIΣτο περιορισμοί της συναυλίας προβλήθηκε ντοκιμαντέρ με στιγμές από τη ζωή και το έργο του συνθέτη, ενώ η κόρη του, Μαργαρίτα Θεοδωράκη, αφιέρωσε τη βραδιά στον Παλαιστινιακό λαό, προκαλώντας συγκίνηση και παλμό στο πλήθος που φώναξε με μια φωνή: «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Συμμετείχαν 25 κορυφαίοι ερμηνευτές
Στη σκηνή του Παναθηναϊκού Σταδίου ανέβηκαν 25 σημαντικοί ερμηνευτές που σφράγισαν με τις φωνές τους το έργο του Θεοδωράκη, μεταξύ των οποίων οι: Μαρία Φαραντούρη, Γιώργος Νταλάρας, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Μανώλης Μητσιάς, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης, Δημήτρης Μπάσης, Γιώτα Νέγκα, Κώστας Μακεδόνας, Βασίλης Λέκκας, Διονύσης Τσακνής, Τάνια Τσανακλίδου, Αγγελική Τουμπανάκη, Άγγελος Θεοδωράκης και πολλοί άλλοι.

Η βραδιά είχε έντονα συγκινησιακή φόρτιση και πολιτική βαρύτητα, με το κοινό να συμμετέχει ενεργά, τραγουδώντας, υψώνοντας πανό και εκφράζοντας την χητεία για ειρήνη, κοινωνική δικαιοσύνη και αντίσταση στη βαρβαρότητα του πολέμου.
Ένα πολιτιστικό και πολιτικό γεγονός με διεθνές μήνυμα
Η συναυλία, πέρα από μουσικό γεγονός, αποτέλεσε και μια δημόσια μεσιτεία με ευρύτερο κοινωνικό και πολιτικό μήνυμα. «Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν ήταν μόνο ένας δημιουργός, αλλά ένας λαϊκός καθοδηγητής», σημείωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι ο συνθέτης πίστευε βαθιά στη δύναμη του λαού να αλλάξει τον ρου της Ιστορίας.

Ο όμοιος υπενθύμισε τη φράση του Θεοδωράκη: «Ξέρω πως η συντριπτική πλειονότητα του λαού μας θα ’ρθει κάποτε στις γραμμές μας, θα ακολουθήσει τις σημαίες μας. Και τότε, η πατρίδα μας θα γεμίσει τραγούδια χαράς, δημιουργίας και ελευθερίας».
Η χθεσινή εκδήλωση απέδειξε πως το έργο του Μίκη Θεοδωράκη παραμένει ζωντανό, επίκαιρο και ενωτικό. Μέσα από τη μουσική του, οι φωνές χιλιάδων ανθρώπων στο Καλλιμάρμαρο ενώθηκαν σε μια κραυγή πολιτισμού, αντίστασης και ελπίδας.