«Μόνο χθες από τα 507 άτομα που εισήλθαν παράνομα στη χώρα οι 495 ήταν άντρες και 16 γυναίκες. Τέλος το παραμύθι με τις μωρομάνες. Έχουμε σύνορα, έχουμε επικράτεια και θα την προστατεύσουμε», ξεκαθάρισε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Θ. Πλεύρης, μιλώντας στην Βουλή.
Ο κ. Πλεύρης κατηγόρησε παράλληλα και το ΠΑΣΟΚ για υποκριτική στάση, σημειώνοντας πως αν και οι βουλευτές της Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι η τροπολογία παραβιάζει το Σύνταγμα, ετοιμάζονται να ψηφίσουν «παρών».
«Το 2024 από τα παράλια της βόρειας Αφρικής ήρθαν στη χώρα μας κατά πρόσβαση 4 χιλιάδες μετανάστες. Τους πρώτους επτά μήνες του 2025 ο αριθμός διπλασιάστηκε. Το τελευταίο διάστημα έχουμε πάνω από 1000 άτομα την ημέρα», ανέφερε σε άλλο σημείο για να επισημάνει τα χαρακτηριστικά «εισβολής» που έχει πάρει το φαινόμενο, ενώ απευθυνόμενος σε ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και ΚΚΕ είπε: «Η Αριστερά στο σύνολό της μας λέει ότι όποιος έρχεται πρέπει να καταγραφεί και να πάρει άσυλο. Περιμένουν στις ακτές της Λιβύης 3 εκατ. κόσμος. Καταλαβαίνετε τι ζητάτε;».
![[379119] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / 2η ΗΜΕΡΑ](https://img.cnngreece.gr/img/960/max/80/2025/07/11/6605429.jpg?t=-RQ6xPNZNSOrDbsreL9OKA)
Ειδικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ, που διαμαρτυρήθηκε για την πρόθεση του Υπουργείου να επανεξετάσει το σύνολο των επιδομάτων που λαμβάνουν οι μετανάστες, είπε: «Μην ανησυχείτε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, Οι Έλληνες δεν θα κάνουμε Μόρια. Τέτοιες συνθήκες ήταν του ΣΥΡΙΖΑ. Το 2019 μας αφήσατε 229 χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου. Σήμερα οι εκκρεμότητες είναι μόλις 29 χιλιάδες».
Ως προς την συμβουλή του ΠΑΣΟΚ να διατηρηθεί η υπάρχουσα κατάσταση αλλά με σύντμηση των προθεσμιών εξέτασης ασύλου και απέλασης όσων δεν το δικαιούνται, είπε: «Αυτό που προτείνετε στην επισημασία τους παρέχει τη δυνατότητα να διακινούνται ελεύθεροι στην Ελλάδα για τουλάχιστον 6 μήνες. Η συμβουλή του ΠΑΣΟΚ περιγράφει απλή καταγραφή, απαίτηση ασύλου και ελεύθερη διακίνηση εντός της Ελλάδας. Εμείς τι λέμε: κάνουμε αναστολή της κατάθεσης αίτησης ασύλου και ενεργοποίηση της άμεσης επιστροφής. Όμως δεν είναι εύκολη διαδικασία οι επιστροφές. Ωστόσο, Οι Έλληνες δεν πρόκειται να στείλουμε σήμα προς όσους περιμένουν στη Λιβύη “ελάτε στην Κρήτη να σας φιλοξενήσουμε στις δομές μας, να κάνετε απαίτηση ασύλου και μετά να κάνετε βόλτες στην Ελλάδα”».
Απορρίφθηκε η επίταση αντισυνταγματικότητας
Η απαίτηση αντισυνταγματικότητας που είχε καταθέσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, απορρίφθηκε.
«Αντισυνταγματική, ρατσιστική, απάνθρωπη και απολίτιστη» χαρακτήρισε η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, την τροπολογία, τονίζοντας ότι πρόκειται για μελανό κηλίδα στη Δημοκρατία, στην ευρωπαϊκή ιστορία και σε όλη τη διαδρομή της ανθρωπότητας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των αμάχων και των θυμάτων, τη θωράκιση των προσφύγων και την στερέωση του σύγχρονου πολιτισμού.
![[379119] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / 2η ΗΜΕΡΑ](https://img.cnngreece.gr/img/960/max/80/2025/07/11/6605442.jpg?t=AUR2IZGlzIyrVB-M1h7kLA)
«Είναι μια τροπολογία απολίτιστη που θα θέσει τη χώρα εκτός του Συμβουλίου της Ευρώπης» είπε και επικαλέστηκε έκκληση επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προς τους Έλληνες και Ελληνίδες βουλευτές να απορρίψουν την τροπολογία, «η οποία θα νομιμοποιούσε την επιστροφή ανθρώπων σε χώρες που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν βασανιστήρια ή άλλες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 για τους πρόσφυγες καθώς και άλλα διεθνή κείμενα, όπως το Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα και Χάρτες Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ».
Υποστηρίζοντας ως προς το νομικό σκέλος την ένσταση της αντισυνταγματικότητας, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας επικαλέστηκε το άρθρο 74 του Συντάγματος, κατά το οποίο καμία τροπολογία άσχετη από το νομοσχέδιο που συζητείται, δεν εισάγεται.
Είναι «κυρίαρχο δικαίωμα και συνταγματική υποχρέωση της Ελληνικής Δημοκρατίας να διαφυλάξει τη ακεραιότητα της χώρας, απάντησε ο Μακάριος Λαζαρίδης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ «Εσείς ήσαστε μαζί με όσους παράνομα επιχειρούν να μπουν στην χώρα, Οι Έλληνες είμαστε με τον Ελληνικό λαό», ανέφερε.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ επί της νομιμοποιητικής βάση της τροπολογίας ανέφερε ότι εδράζεται στην επίκληση του άρθρου 15 παρ. 1 ΕΣΔΑ, στις διατάξεις των άρθρων 8, 9, 32 και 33 της Σύμβασης του 1951 για το σύστημα των Προσφύγων, στην πάγια νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Λουξεμβούργου και στη νομολογία του του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Ανθρώπου με τα οποία η ρύθμισή μας είναι απολύτως συμβατή.
Ο κ. Λαζαρίδης, πρόσθεσε ότι έχουμε σειρά σχετικών διεθνών αποφάσεων που έχουν αποφανθεί ότι «μια χώρα εάν υφίσταται πραγματικός κίνδυνος, τότε μπορεί το Κράτος κατά την δική του εκτίμηση να λάβει τα αναγκαία προληπτικά, εμφανώς όχι να έχουμε πρόβλημα στο πεδίο αλλά ακόμα και ένα βάσει διαφαίνεται κίνδυνος. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, επισήμανε ότι «δεν γίνεται ενεργοποίηση, αλλά επίκληση του στο άρθρο 15 του ΕΣΔΑ και υπενθύμισε ότι το άρθρο αυτό ενεργοποιήθηκε από 10 Κράτη- μέλη της ΕΕ για την λήψη μέτρων προστασίας των πολιτών της περίοδο της πανδημίας του Covid. Για , δε , ανάλογα θέματα υβριδικής μεταναστευτικής απειλής έχει χρησιμοποιηθεί από την Πολωνία, την Λιθουανία, την Λετονία κατά της Λευκορωσίας. Και φυσικά όπως είπε «σε όλες αυτές τις περιπτώσεις εφαρμογής του άρθρου 15 ΕΣΔΑ δεν υπήρξε καμία κατάλυση του Πολιτεύματος στις χώρες αυτές όπως ακούμε εδώ μέσα να υποστηρίζεται από την Αντιπολίτευση».
Ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε ότι η τρίμηνη περίοδο εφαρμογής της τροπολογίας «είναι κυρίαρχο δικαίωμα και συνταγματική υποχρέωση της ελληνικής Δημοκρατίας, όθεν να διαφυλάσσει τη ακεραιότητά της. Εσείς ήσαστε μαζί με αυτούς που παράνομα και λαθραία επιχειρούν να μπουν στην χώρα, χωρίς ναι να γνωρίζουμε τους πραγματικούς λόγους και τις πραγματικές προθέσεις τους. Εμείς είμαστε με τον Ελληνικό λαό και τα θέλω του..» Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, σε πολιτικό επίπεδο ανέφερε η κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποδείξει τα τελευταία έξι χρόνια ότι μπορεί να ασκήσει μια αυστηρή αλλά απολύτως δίκαιη μεταναστευτική πολιτική όπως έγινε στον Έβρο το 2020» και σημείωσε ότι η Ελλάδα πλέον «δεν είναι παρατηρητής αλλά συν διαμορφώνει την μεταναστευτική πολιτική».
Τι προβλέπει η τροπολογία
Στη συντονισμός του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου προβλέπεται η προσωρινή αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου για άτομα που εισέρχονται στη χώρα παράνομα, χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε πλωτό μέσο που προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική.
- Διαβάστε αναλυτικά: «Φρένο» στις ροές μεταναστών από Λιβύη βάζει η Ελλάδα - Το πλέγμα των μέτρων
Τα υπόλοιπα μέτρα που προγραμματίζει η κράτος για να ανακόψει τις ροές
Η τρίμηνη αναστολή της εξέτασης αιτημάτων ασύλου και υποχρεωτική κράτηση παράνομων μεταναστών σε κλειστές δομές συνοδεύεται από δέσμη αυστηρών μέτρων, μεταξύ των οποίων:
- Δημιουργία μόνιμης κλειστής δομής στην Κρήτη
- Μείωση επιδομάτων
- Φυλάκιση ως 5 ετών για όσους παραμένουν μετά την απόρριψη του ασύλου.
Ο υπουργός Μετανάστευσης Θάνος Πλεύρης δήλωσε στη Βουλή: «Ο δρόμος από εδώ και πέρα των λαθρομεταναστών θα είναι φυλακή ή έξοδος» και προσέθεσε ότι «το 52% είναι πρόσφυγες, το 48% εκμεταλλεύεται το σύστημα και εκβιάζει τη χώρα να μείνει».
- Διαβάστε αναλυτικά: Πλεύρης στη Βουλή: Η χώρα δέχεται εισβολή - Ο δρόμος για τους λαθρομετανάστες είναι φυλακή ή έξοδος
Επιπλέον ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι τα μέτρα: «δεν στοχεύουν σε τιμωρητική λογική, αλλά σε αποτελεσματική αποτροπή – η Ελλάδα δεν θα γίνει ξανά πύλη παράνομης εισόδου» αλλά και πως «η νέα συντονισμός βασίζεται στο μοντέλο του Έβρου το 2020 και παρόμοιες πολιτικές έχουν εφαρμοστεί σε Ισπανία και Πολωνία». Τέλος ο υπουργός χαρακτήρισε τη μεταναστευτική πίεση από τη Λιβύη «επιχείρηση εισβολής προς την Ευρώπη», προσθέτοντας: «Στις ακτές της Δυτικής Λιβύης βρίσκονται 3 εκατομμύρια μετανάστες. Αν πιστεύετε ότι θα επιτραπεί αυτή η ροή, τότε θα μιλάμε για αντικατάσταση πληθυσμού».
«Παρών» από το ΠΑΣΟΚ
Με «παρών» στη Βουλή απαντά το ΠΑΣΟΚ στην τροπολογία του υπουργείου μετανάστευσης που προβλέπει τρίμηνη αναστολή στην υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου για μετανάστες που εισέρχονται με πλοιάρια από τη βόρεια Αφρική. Ο Νίκος Ανδρουλάκης από το Βήμα της Βουλής χαρακτήρισε επικοινωνιακό παιχνίδι τη διευθέτηση ή διαταγή και πρόκρινε τη λύση της άμεσης απόρριψης της αίτησης ασύλου για όσους δεν το δικαιούνται και τον επαναπατρισμό στη χώρα τους.
«Εμείς θεωρούμε ότι η λύση είναι μία: Επιταχύνετε τις διαδικασίες απόρριψης του ασύλου, όθεν να επιστρέφουν τώρα αμέσως στις χώρες τους.» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επιτέθηκε στον υπουργό Θάνο Πλεύρη για όσα είπε για το οψολόγιο των αιτούντων ασύλου.
«Αν είναι δυνατόν, κ. Πλεύρη, να εκστομίζετε τέτοια πράγματα. Είμαστε σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα. Να εκστομίζει ο υπεύθυνος υπουργός ότι «μην έρθετε, θα σας δίνουμε λιγότερο φαγητό. Αν είναι δυνατόν».
«Πυρά» από την αντιπολίτευση»
Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, αλλά και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου υποστήριξαν ότι το περιεχόμενο της ρύθμισης παραβιάζει τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, διατάξεις του Συντάγματος και ζήτησαν την αποτράβηγμα της.
Μάλιστα, η κυρία Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ μίλησε για «αυθαίρετη και ντροπιαστική αφαίρεση του δικαιώματος ξεριζωμένων ανθρώπων να καταθέτουν απαίτηση ασύλου», κάλεσε την κράτος να αποσύρει την τροπολογία σε διαφορετική περίπτωση σημείωσε ότι θα κατατεθεί αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.
Την αποτράβηγμα της ρύθμισης ζήτησε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός υποστηρίζοντας ότι «αυτό που φέρνει η κράτος είναι παράνομο και ντροπιαστικό».
«Η τροπολογία είναι επαίσχυντη ρατσιστική και πρέπει να αποσυρθεί τώρα», ανέφερε η κα Σία Αναγνωστοπούλου από την Νέα Αριστερά ενώ η κα Κωνστατοπούλου κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας.
Η κυρία Κωνσταντοπούλου, μίλησε για «θεσμοθέτηση του ρατσισμού», συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για ρυθμίσεις Όρμπαν που αυτοεξαιρούν τη χώρα από το Διεθνές Δίκαιο.
«Είναι αίσχος αυτό το οποίο γίνεται. Θα σας συνοδεύει στην ιστορία. Ένας υπουργός μπήκε εδώ και είπε ότι γίνεται εισβολή. Από ποιον γίνεται εισβολή, αν υπάρχει κράτος που μας επιτίθεται πρέπει να το κατονομάσετε και να μας πείτε τι εισηγείστε. Έχουμε μια μετάπτωση με αντιδημοκρατική, ρατσιστική λειτουργία. Σας έβαλε ο Μητσοτάκης εκεί για να κάνετε τη βρώμικη δουλειά. Και αυτό που καταφέρατε είναι να βάλετε την Χρυσή Αυγή στην Βουλή, παίζοντας το χαρτί του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Παραβιάζετε όλο το κεκτημένο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μας το παίζετε ευρωπαίοι» είπε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.
Απαντώντας, ο Θάνος Πλεύρης είπε στην Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Εσείς είσαστε η πρόεδρος της Βουλής της Μόριας. Είπατε εγκληματίες τους λιμενικούς. Να σέβεστε το τεκμήριο της αθωότητας. Είναι μια τροπολογία που πατάει σε αυτήν που έγινε στον Έβρο. Να αφήσουμε όλη αυτή τη συζήτηση του αυτόανθρωπισμού και ας πάμε στην επισημασία ότι η χώρα πρέπει να προστατευθεί».