Microsoft: Πώς ο αμερικανικός κολοσσός θα δώσει ώθηση στη χρήση των ελληνικών από τα ΑΙ μοντέλα

6 days ago 3

Το πρόβλημα αυτό επιδιώκει να αντιμετωπίσει η Microsoft, όχι μόνο για τα Ελληνικά αλλά για άλλες 9 ευρωπαϊκές γλώσσες που έχουν περιορισμένη παρουσία στο Web, όπως είναι η εσθονική ή η μαλτέζικη γλώσσα. Και όπως αναφέρει στο blog του ο πρόεδρος της Microsoft, Brad Smith, ο αμερικανικός προγραμματίζει να επεκτείνει τη διαθεσιμότητα πολύγλωσσων δεδομένων και να προσφέρει χορηγίες για τη στήριξη γλωσσών με χαμηλή διαδικτυακή εκπροσώπηση, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών. Οι χορηγίες αυτές περιλαμβάνουν τη δυνατότητα δωρεάν χρήσης του Microsoft Azure αλλά και τεχνική υποστήριξη για ξετύλιγμα εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ξεκινήσουν να καταθέτουν αιτήσεις από την 1η Σεπτεμβρίου. Όσον αφορά τι είδους δράσεις θα μπορούσαν να είναι αυτές που θα υποστηριχθούν από τη Microsoft, ο κ. Smith, όταν ρωτήθηκε σχετικά από το CNN Greece κατά τη διάρκεια σχετικής ενημερωτικής online συνάντησης, υποστήριξε ότι θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε απόπειρα έχει ως στόχο την ψηφιοποίηση επιπλέον περιεχομένου στα Ελληνικά και τη δημοσίευση του στο Web.

Στόχος της Microsoft είναι προφανώς να αυξήσει τον όγκο του διαθέσιμου περιεχομένου σε γλώσσες όπως η ελληνική, η οποία αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 0,6% του συνολικού περιεχομένου στο Web. Ο περιορισμένος διαδικτυακός όγκος ελληνικού περιεχομένου επηρεάζει την εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, οδηγώντας σε λιγότερο ακριβή μοντέλα, περισσότερα σφάλματα αλλά και προκαταλήψεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τη Microsoft, τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης όπως το Llama 3.1 εμφανίζουν ασυνταιριασιά απόδοσης άνω των 15 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ των απαντήσεων στα Αγγλικά και στα ελληνικά, γεγονός που υποδηλώνει χαμηλότερη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα στα Ελληνικά σε σύγκριση με τα αγγλικά.

Επιπλέον, η Microsoft θα επιδιώξει να βοηθήσει στην ξετύλιγμα καλύτερων εργαλείων για την ομοιόμορφη διαχείριση της γραφής μίας γλώσσας όπως ελληνική που χρησιμοποιεί το δικό της αλφάβητο, το οποίο είναι διαφορετικό από το ελληνικό, για το οποίο έχουν σχεδιαστεί αρχικά τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης. Στο περιορισμοί αυτής της προσπάθειας, η Microsoft θα συνεργαστεί με ευρωπαϊκούς φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, για τη στήριξη της έρευνας και της εκπαίδευσης τεχνητής νοημοσύνης για γλώσσες με περιορισμένους πόρους, όπως τα ελληνικά.

Σημειωτέον πως η απόπειρα αυτή της Microsoft εντάσσεται σε μια από σειρά από ψηφιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο αμερικανικός κολοσσός και αφορούν την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, οι σε λόγω δεσμεύσεις αφορούν την ξετύλιγμα του οικοσυστήματος AI και cloud, τη διατήρηση της ψηφιακής ανθεκτικότητας της περιοχής, ακόμα και σε περιόδους γεωπολιτικής αβεβαιότητας, την προστασία της ιδιωτικότητας των ευρωπαϊκών δεδομένων, με βάση αυστηρά πρότυπα, την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας και την προώθηση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας, και ιδιαίτερα της κοινότητας ανοικτού κώδικα (open source).

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-