Το απογευματινό τσάι, η βρετανική σοβαρότητα και το Wimbledon αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία της βρετανικής κουλτούρας, που έχουν γίνει διεθνές σήμα κατατεθέν και προσελκύουν τουρίστες από όλο τον κόσμο.
Η ετήσια διοργάνωση στο νότιο Λονδίνο φημίζεται για τη φράουλα με κρέμα, τα ποτά Pimm’s, και τα νεαρά κορίτσια και αγόρια που μοιράζουν τις μπάλες – όλα χαρακτηριστικά αυτής της παραδοσιακής βρετανικής εκδήλωσης. Το τουρνουά αποτελεί σημείο αναφοράς, με εκδηλώσεις όπως το Chelsea Flower Show, το Henley και το Ascot.
Ιδιαίτερα σημαντικοί για την βρετανικότητα του τουρνουά είναι οι κανόνες και η εθιμοτυπία, τόσο σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά όσο και το ντύσιμο — τι πρέπει να φορεθεί και τι θεωρείται ακατάλληλο.
Οι κανόνες συμπεριφοράς στο Wimbledon
Η Λόρα Ουίνδσορ, η αυτοαποκαλούμενη «βασίλισσα της εθιμοτυπίας» που συνέβαλε στη σειρά Bridgerton, συμβουλεύει να μην αποκαλούμε το τουρνουά «Wimbledon».
«Πρέπει να λέμε «Οι Αγώνες» (The Championships), καθώς πρόκειται για τα παλαιότερα και πιο φημισμένα πρωταθλήματα tract tennis στον κόσμο», εξηγεί. Εναλλακτικά, απλά «το τένις».
Η συμπεριφορά πρέπει να είναι «μετρημένη και σεμνή», χαρακτηριστικό της βρετανικής κουλτούρας. Αυτό σημαίνει αποφυγή συμπεριφορών που είναι συνηθισμένες σε άλλα αθλητικά γεγονότα, και αντίθετα, συμπεριφορά πιο κοντά σε αυτή του θεάτρου: χαμηλοί τόνοι, χωρίς selfie sticks (τα οποία απαγορεύτηκαν το 2015).
Ο Γουίλιαμ Χάνσον, βρετανός εκπαιδευτής εθιμοτυπίας και συγγραφέας του Just Good Manners, σχολιάζει πως «όποιος χρησιμοποιεί επιπλέον selfie stick το 2025 πρέπει να παρακολουθείται στενά».
Επιπλέον, ο Χάνσον τονίζει την χητεία για τήρηση των κανόνων κατά τη διάρκεια του αγώνα: «Να είστε στην εξηκοντάλεπτο σας και στη θέση σας πριν ξεκινήσει το παιχνίδι. Να σεβαστείτε ότι μπορείτε να μετακινηθείτε μόνο κατά τη διάρκεια των αλλαγών των σετ. Τα κινητά πρέπει να είναι σε αθόρυβη λειτουργία. Να υποστηρίζετε τους παίκτες με σεβασμό, να μην χειροκροτείτε τα λάθη τους και να κρατάτε σιωπή κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ενώ τα χειροκροτήματα να γίνονται μεταξύ των πόντων».
Επίσης, συστήνει να διατηρείτε το χώρο σας καθαρό και να αποφεύγετε φαγητά που κάνουν θόρυβο ή έχουν έντονη μυρωδιά.
Κώδικας ενδυμασίας – Η «αθέατη» παράδοση του Wimbledon
Αν και δεν υπάρχει αυστηρός κώδικας ένδυσης, η κομψότητα είναι βασική προϋπόθεση, ειδικά στα μεγάλα γήπεδα. Απαγορεύονται τζιν με σκισίματα, βρώμικα αθλητικά παπούτσια και ρούχα με πολιτικά μηνύματα.
«Να είστε άνετοι και να ντύνεστε ανάλογα με τον καιρό, αλλά αποφύγετε τα υπερβολικά casual ρούχα», λέει ο Χάνσον.
Παραδοσιακά, τα καπέλα Panama αποτελούν διαχρονικό αγαπημένο αξεσουάρ των θεατών από τις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ συνήθως προτιμώνται λευκά ή μπεζ ρούχα, σακάκια και φλοράλ φορέματα.
Διάσημοι καλεσμένοι έχουν δώσει στιλιστικά μαθήματα: από τη Ζεντάγια που φόρεσε Ralph Lauren ανδρικά ρούχα, τη Μέγκαν Μαρκλ σε πιο casual αλλά κομψή εμφάνιση, ως την Κέιρα Νάιτλι με Chanel, τον Τομ Κρουζ σε κομψά κοστούμια και τη Σιένα Μίλερ με λινά και λευκά σύνολα που θεωρούνται ωσπεράν «επίσημο ντύσιμο» του Wimbledon.
Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κατερίνα, που είναι και βασική προστάτιδα του τουρνουά, συχνά εμφανίζεται με τα επίσημα χρώματα του τουρνουά — πράσινο και μωβ — ενισχύοντας το αίσθημα παράδοσης.
Παράδοση και αλλαγές στο στιλ και την ατμόσφαιρα
Το Wimbledon θεωρείται μια από τις τελευταίες εστίες της παλιάς βρετανικής κουλτούρας στον αθλητισμό. Σε διάσταση με άλλα Grand Slam, όπου υπάρχει μουσική, χειροκροτήματα σε λάθη και πιο χαλαρή ατμόσφαιρα, εδώ η ευγένεια και ο σεβασμός είναι πρωταρχικά.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει χαλαρώσει κάπως το ύφος: οι θεατές πλέον χειροκροτούν έντονα μεταξύ πόντων, φωνάζουν και συμμετέχουν σε πιο ζωντανές εκδηλώσεις όπως το «μεξικάνικο κύμα».
Ο Daniel-Yaw Miller, δημοσιογράφος αθλητισμού και μόδας, σημειώνει πως το Wimbledon «είναι σαν ένα μουσείο της βρετανικής κοινωνίας», μια ευκαιρία να δεις πώς ήταν παλιά η κοινωνία στη Βρετανία.
Παρότι η ατμόσφαιρα γίνεται πιο σύγχρονη, οι κανόνες εθιμοτυπίας παραμένουν σημαντικοί, όθεν όλοι να απολαμβάνουν το τουρνουά με σεβασμό.