Γερμανία: Η Deutsche Bahn συμφώνησε στη μείωση των ωρών εργασίας των μηχανοδηγών

2 days ago 2

«Η τσακωμός ήταν δύσκολη, όμως μπορέσαμε τώρα να συμφωνήσουμε σε έναν ευφυή συμβιβασμό», αναφέρει η Deutsche Bahn σε είδηση που εξέδωσε αφού ανακοίνωσε τη συμφωνία αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ.

Ένας «διάδρομος ωρών εργασίας» θα δημιουργηθεί, ο οποίος θα επιτρέψει στους μηχανοδηγούς των τρένων να μειώσουν σταδιακά, ως το 2029, το χρόνο εργασίας τους στις 35 ώρες την εβδομάδα, διατηρώντας το ίδιο επίπεδο μισθών. Συγκεκριμένα η εβδομάδα εργασίας «θα μειωθεί στις 37 ώρες το 2026, στις 36 ώρες το 2027, στις 35,5 ώρες το 2028 και στις 35 ώρες το 2029».

«Αυτοί που επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται 40 ώρες την εβδομάδα θα λάβουν αύξηση ωρομισθίου κατά 2,7%», πρόσθεσε η Deutsche Bahn.

Στο περιορισμοί της συμφωνίας, η οποία ισχύει για 26 μήνες αρχής γενομένης αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου 2023, αμφότερες οι πλευρές συμφώνησαν ότι δεν θα γίνουν απεργίες για ωσπεράν 2 χρόνια.

Οι 2 πλευρές συμφώνησαν επίσης σε μια μισθολογική αύξηση 420 ευρώ σε 2 χρόνους, και σε ένα εφάπαξ επίδομα 2.850 ευρώ για αντιστάθμιση του πληθωρισμού.

Η συμφωνία αυτή βάζει τέλος σε μια από τις πιο σκληρές και δαπανηρές κοινωνικές συγκρούσεις, με τις οποίες βρέθηκαν αντιμέτωποι τα τελευταία χρόνια οι γερμανικοί σιδηρόδρομοι.

Το συνδικάτο των γερμανών μηχανοδηγών (GDL) οργάνωσε από το τέλος του 2023 σειρά έξι απεργιών, μερικές από τις οποίες ήταν πολυήμερες, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία επιβατών και φορτίων. Η τελευταία είχε πραγματοποιηθεί στα μέσα Μαρτίου.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-