«Να μεταφέρουμε στις λιβυκές αρχές ότι η πρακτική αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή είπε συγκεκριμένα» ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας γνωστό ότι θα ζητήσει τη στήριξη της Ένωσης για το θέμα.
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξουν «ρητές αναφορές και για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο».
«Η επανάληψη αυτού του μηνύματος είναι απαιτείται για να καταστεί σαφές ότι το υπόμνηση αυτό που υπεγράφη δεν έχει καμία πρακτική και ουσιαστική αξία» είπε.
Σε ό,τι αφορά στην τρακάρισμα Ισραήλ – Ιράν, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε την χητεία να διατηρηθεί η εκεχειρία και να επιστρέψουν τα μέρη στις διαπραγματεύσεις.
«Η ενειπή Ιράν πρέπει να αντιμετωπιστεί με διπλωματικό τρόπο» υπογράμμισε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο μέτωπο της Γάζας σημειώνοντας πως «τώρα είναι η εξηκοντάλεπτο να επαναφέρουμε στη δημόσια συζήτηση το θέμα της άμεσης εκεχειρίας στη Γάζα με απελευθέρωση όλων των ομήρων για να σταματήσει ανθρωπιστική κρίση».
Άτυπη συνάντηση για το μεταναστευτικό
Να σημειωθεί ότι, πριν από την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε άτυπη συνάντηση ηγετών για το μεταναστευτικό στα γραφεία της Ιταλίας.
Πρόκειται για την τέταρτη συνάντηση ηγετών των κρατών - μελών που συμμετέχουν στην άτυπη ομάδα περί καινοτόμων λύσεων.
Η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου 2024, η δεύτερη στις 19 Δεκεμβρίου 2024 και η τρίτη στις 20 Μαρτίου 2025 πριν από την έναρξη των αντίστοιχων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων. Συνδιοργανωτές είναι η Ολλανδία, η Ιταλία και η Δανία.