Πόλεμος στην Ουκρανία: Μαζικοί ρωσικοί βομβαρδισμοί σε 10 επαρχίες – Δύο νεκροί και ζημιές σε θερμοηλεκτρικούς σταθμούς

3 weeks ago 3

29/03/2024 18:05

|

THESTIVAL TEAM

Ρωσικές αεροπορικές επιδρομές προκάλεσαν «σοβαρές» ζημιές σε τρεις θερμοηλεκτρικούς σταθμούς στην Ουκρανία τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, ενώ δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές κατηγορώντας τη Μόσχα για «βάρβαρες» επιθέσεις εναντίον του ενεργειακού δικτύου.

Η Μόσχα έχει εντείνει τον τελευταίο καιρό τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας, στοχοθετώντας κυρίως το ενεργειακό δίκτυο της χώρας και επισημαίνοντας ότι αυτές αποτελούν αντίποινα για τις επιθέσεις του Κιέβου εναντίον ρωσικών περιφερειών στη μεθόριο.

Στόχος των ρωσικών πληγμάτων έγιναν συνολικά δέκα ουκρανικές επαρχίες.

Τρία θερμοηλεκτρικά εργοστάσια υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ανακοίνωσε η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ενέργειας της Ουκρανίας DTEK. «Οι κατακτητές επιτέθηκαν εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της DTEK. Ο εξοπλισμός υπέστη σοβαρές ζημιές. Αφού τελείωσε η επίθεση, οι μηχανικοί άρχισαν αμέσως να αποκαθιστούν τις ζημιές», επεσήμανε η εταιρεία σε ανάρτησή της στο Telegram.

«Μαζική επίθεση»

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ, δήλωσε ότι «η Ρωσία συνεχίζει τις βάρβαρες επιθέσεις της εναντίον του ουκρανικού ενεργειακού συστήματος». Σε κάποιες περιοχές χρειάστηκε να γίνουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει το εύρος τους.

«Η Ουκρανία έχει ανάγκη περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για να εγγυηθεί την ασφάλεια των βασικών της υποδομών και για να προστατεύσει τους κατοίκους της», τόνισε ο Σμιχάλ.

Αυτή η «μαζική επίθεση» με «drones και πυραύλους» είχε στόχο μονάδες παραγωγής ενέργειας στις επαρχίες Ντνιπροπετρόφσκ, Πολτάβα και Τσερκάσι, δήλωσε από την πλευρά του ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας, Γκερμάν Γκαλουτσένκο.

Ο κυβερνήτης της Ντνιπροπετρόφσκ, Σέρχιι Λισάκ, επεσήμανε ότι «αυτή τη νύκτα η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε δέκα drones πάνω από την επαρχία – στις περιοχές Πάβλογκραντ, Κρίβι Ριχ, Ντνίπρο, Καμιάνσκι. Τέσσερις πύραυλοι καταστράφηκαν πάνω από το Ντνίπρο». Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι «πολλές ενεργειακές εγκαταστάσεις» υπέστησαν ζημιές στην επαρχία.

Στο τέλος του πρωινού, ο Λισάκ επεσήμανε ότι μία γυναίκα σκοτώθηκε και ένας άνδρας τραυματίστηκε από επίθεση με drone στην πόλη Μιρίφσκα, κοντά στη Νικολπόλ, ενώ πρόσθεσε ότι η πόλη γίνεται στόχος πληγμάτων από το πρωί.

Στην Καμιάνσκι ένας αγροτικός συνεταιρισμός επλήγη και πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν, ένα παιδί 5 ετών και δύο γυναίκες ηλικίας 19 και 47 ετών, που δεν χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη, και δύο άνδρες ηλικίας 36 και 47 ετών που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Στην επαρχία Ντονέτσκ μία γυναίκα σκοτώθηκε από ρωσική αεροπορική επιδρομή στη Μικολάιφκα, από την οποία υπέστησαν σοβαρές ζημιές περίπου τριάντα κατοικίες, μία αγορά και ένα διοικητικό κτίριο, σύμφωνα με την ουκρανική αστυνομία.

Οι ευρείες ρωσικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών, οι πιο πρόσφατες από τις οποίες σημειώθηκαν σήμερα, έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές στις υποδομές παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, αναγκάζοντας το Κίεβο να αναστείλει τις εξαγωγές και να βασιστεί σε εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος.

Το Κίεβο ζητεί από τους Δυτικούς συμμάχους του να του στείλουν περισσότερη βοήθεια και πιο γρήγορα. Όμως στις Βρυξέλλες, όπως και στις ΗΠΑ, οι πολιτικές διαφωνίες έχουν καθυστερήσει τις παραδόσεις όπλων και την παροχή πόρων στην Ουκρανία τους τελευταίους μήνες.

Τις τελευταίες εβδομάδες, Ουκρανοί αξιωματούχοι επιμένουν στην ανάγκη να σταλούν στη χώρα περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot.

«Έντονη αεροπορική δραστηριότητα»

Όπως ανακοίνωσε η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας, η αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε 84 από τους 99 ρωσικούς πυραύλους και drones που εκτοξεύθηκαν στη διάρκεια της νύκτας.

«Τη νύκτα της 29ης Μαρτίου 2024 ο εχθρός εξαπέλυσε ισχυρή αεροπορική επίθεση με πυραύλους εναντίον του ενεργειακού τομέα και του τομέα των καυσίμων της Ουκρανίας χρησιμοποιώντας διάφορους τύπους πυραύλων και επιθετικών drones», ανέφερε στην ανακοίνωση. «84 εναέριοι στόχοι καταστράφηκαν: 58 drones Shahed και 26 πύραυλοι», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, οι ένοπλες δυνάμεις της Πολωνίας ανακοίνωσαν ότι δύο μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν για να εποπτεύσουν τον εναέριο χώρο της χώρας μετά την εκτόξευση πυραύλων από τη Ρωσία με στόχο τη δυτική Ουκρανία.

«Σήμερα το βράδυ παρατηρήθηκε έντονη αεροπορική δραστηριότητα μεγάλου βεληνεκούς από την πλευρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που συνδέεται με πυραυλικά πλήγματα εναντίον στόχων στο ουκρανικό έδαφος», επεσήμανε η διοίκηση του πολωνικού στρατού σε ανακοίνωσή της.

«Προχωρήσαμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία του πολωνικού εναέριου χώρου» και οι πολωνικές δυνάμεις «παρακολουθούν συνεχώς την κατάσταση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Βαρσοβία είχε ανακοινώσει την Κυριακή ότι ρωσικός πύραυλος κρουζ που εκτοξεύθηκε προς τη δυτική Ουκρανία, εισήλθε για 39 δευτερόλεπτα στον πολωνικό εναέριο χώρο.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-