Παρίσι 2024: Αίτημα στρατιωτικής & αστυνομικής βοήθειας σε 45 χώρες για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων

3 weeks ago 7

Η Γαλλία ζήτησε από περίπου 45 χώρες να συνεισφέρουν με χιλιάδες επιπλέον άνδρες από στρατιωτικό, αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό, για να βοηθήσουν στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 του Παρισιού, δήλωσαν σήμερα (29/3) κυβερνητικές πηγές.

Η Γαλλία σχεδιάζει να αναπτύξει περίπου 45.000 ίδιες αστυνομικές δυνάμεις, αλλά και δυνάμεις ασφαλείας, περί τα 20.000 άτομα ιδιωτικής ασφάλειας και περί τους 15.000 στρατιωτικούς κάθε μέρα για να προστατεύσει την κορυφαία αθλητική διοργάνωση, με εκατομμύρια φιλάθλους και τουρίστες να μένουν στη χώρα για αρκετές εβδομάδες.

Οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, καθώς και η απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων ανάγκασαν τη γαλλική κυβέρνηση να αυξήσει τον συναγερμό ασφαλείας στο υψηλότερο επίπεδο τις τελευταίες ημέρες.

«Το πλαίσιο ασφαλείας, ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες, σημαίνει ότι υπάρχει υψηλή επαγρύπνηση όσον αφορά στην ασφάλεια αυτών των Ολυμπιακών Αγώνων», δήλωσε Γάλλος στρατιωτικός αξιωματούχος.

Δεν είναι ασυνήθιστη η παρουσία -μετά από σχετική πρόσκληση- ξένης αστυνομικής δύναμης σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις για να βοηθήσει στην ασφάλεια του μεγάλου αριθμού ξένων επισκεπτών, αλλά είναι πιο σπάνιο να ζητηθεί στρατιωτική βοήθεια.

Στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου στο Κατάρ, η Γαλλία παρείχε στρατιωτική υποστήριξη στις τοπικές αρχές με τη μορφή σκύλων-ανιχνευτών και προσωπικού κατά των drones.

Σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση και μια πηγή του υπουργείου Εσωτερικών, υποβλήθηκε αίτημα τον Ιανουάριο σε περίπου 45 χώρες να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ικανότητας με περισσότερα από 2.000 άτομα, στρατιωτικά και μη.

Το αίτημα υποβλήθηκε για βοήθεια τόσο σε στρατιωτικές όσο και σε αστυνομικές αποστολές που κυμαίνονται από μηχανοκίνητες δυνάμεις, εμπειρογνώμονες για αντιμετώπιση ηλεκτρονικών επιθέσεων, ειδικούς ανίχνευσης και εξουδετέρωσεις ναρκών, ειδικούς κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ομάδες ανίχνευσης (σ.σ. σκύλων).

Χθες (28/3), ο Πολωνός υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα στείλει στρατιωτικές ενισχύσεις: «Οι πολωνικές ένοπλες δυνάμεις θα ενταχθούν στον διεθνή συνασπισμό που έχει συσταθεί από τη Γαλλία για να υποστηρίξει την προετοιμασία και την ασφάλεια των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2024», δήλωσε ο Βλάντισλαβ Κοσίνιακ-Καμίτζ στα Social Μedia.

«Μια ειδική ομάδα αποτελούμενη από στρατιώτες μας, συμπεριλαμβανομένων και σκύλων ανιχνευτών, θα αναπτυχθεί στο Παρίσι. Ο κύριος στόχος της θα είναι να αναλάβει επιχειρήσεις για τον εντοπισμό εκρηκτικών και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», πρόσθεσε ο υπουργός.

Η Γερμανία δήλωσε τον Μάρτιο ότι θα συνεισφέρει επίσης. Άλλοι Ευρωπαίοι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένων της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιταλίας, θα συμμετάσχουν επίσης παρέχοντας δεκάδες αστυνομικούς για να βοηθήσουν στην περιπολία στους δρόμους, δήλωσαν διπλωμάτες.

Η γαλλική κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι 35 χώρες έχουν μέχρι στιγμής απαντήσει θετικά. «Αυτή είναι μια κλασική προσέγγιση των χωρών υποδοχής για τη διοργάνωση μεγάλων διεθνών γεγονότων: αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ράγκμπι (2023)», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι 160 μέλη των ευρωπαϊκών δυνάμεων ασφαλείας είχαν εμπλακεί στο τουρνουά τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Εκτός από τα ευρύτερα αιτήματα, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ θα στείλουν επίσης τις δικές τους δυνάμεις ασφαλείας, ανέφεραν πηγές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-