Αρβανίτης και Κούλογλου πάνε την Ασημακοπούλου στην Κομισιόν για την καταγγελλόμενη διαρροή δεδομένων

1 month ago 12

Ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσαν ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία/The Left και μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) Κώστας Αρβανίτης όπως και ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου την υπόθεση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, σχετικά με την καταγγελλόμενη διαρροή προσωπικών δεδομένων εκλογέων από το υπουργείου Εσωτερικών προς όφελος της ευρωβουλευτή της ΝΔ.

Απευθυνόμενος στην Κομισιόν με γραπτή ερώτηση, ο Κώστας Αρβανίτης ζητά να μάθει για τις άμεσες ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφενός «σε σχέση με τη μαζική διαρροή προσωπικών δεδομένων πολιτών, και την κατάφωρη παραβίαση του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων εις βάρος χιλιάδων πολιτών» και αφετέρου προς «διασφάλιση της νομιμότητας και της διαφάνειας κατά την εξαιρετικά ευαίσθητη προεκλογική περίοδο».

Από την πλευρά του ο Στέλιος Κούλογλου στην ερώτησή του αναφέρει πως «δεδομένων αυτών η Κομισιόν πρέπει να διευκρινίσει με ποιο τρόπο σκοπεύει να διερευνήσει την εκτεταμένη διαρροή προσωπικών δεδομένων και παραβίαση του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) σε πολίτες που βρίσκονται σε όλη την επικράτεια της Ε.Ε., με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσει την πιθανή παραβίαση του Κανονισμού για τη Διαφάνεια και τη Στόχευση στην Πολιτική Διαφήμιση, που υιοθετήθηκε αυτή την εβδομάδα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και τέλος με ποιο τρόπο θα διασφαλίσει το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας των επικείμενων ευρωεκλογών, ειδικότερα στην Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα έλαβε διαστάσεις στα μέσα κοινωνική δικτύωσης, όπου δεκάδες Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό σχολίασαν πως συμπεριλήφθηκαν, χωρίς να έχουν δώσει οι ίδιοι τα στοιχεία τους, στην ενημερωτική λίστα με email της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου.

Αναλυτικά η ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Κώστας Αρβανίτης

«Την Παρασκευή, 1η Μαρτίου 2024, χιλιάδες μέλη της ελληνικής ομογένειας εγγεγραμμένα ήδη από το 2023 στους ελληνικούς εκλογικούς καταλόγους έλαβαν από την ΕΒ κ. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με θέμα “Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου | 100 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές”, και μάλιστα με ελάχιστη χρονική απόκλιση από ενημερωτικό μήνυμα του ελληνικού ΥΠΕΣ, αρμόδιου φορέα διενέργειας των ευρωεκλογών.

Το μήνυμα της κ. Ασημακοπούλου περιείχε κείμενο, φωτογραφίες, δίλεπτο βίντεο προώθησης της πολιτικής της δράσης, σύνδεσμο εγγραφής σε newsletter, κ.λπ., συνιστά δηλαδή τυπική περίπτωση πολιτικής διαφήμισης σε προεκλογική περίοδο, και μάλιστα στοχευμένης, καθώς απευθύνθηκε ειδικά και αποκλειστικά στο συγκεκριμένο κοινό των Ελλήνων αποδήμων με δικαίωμα επιστολής ψήφου.

Χιλιάδες παραλήπτες έχουν ήδη διαμαρτυρηθεί δημόσια ότι ουδέποτε συναίνεσαν σε παροχή ή επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων για τους εν λόγω σκοπούς. Καθότι δυνατότητα τήρησης ενημερωμένων καταλόγων με δεδομένα και στοιχεία επικοινωνίας εκλογέων διαθέτει μόνο το ελληνικό ΥΠΕΣ, εύλογα προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις παραβίασης θεμελιωδών διατάξεων του ΓΚΠΔ μέσω μαζικής διαρροής από υποτιθέμενα ύψιστης ασφάλειας κρατικό πληροφοριακό σύστημα.

Ενόψει τούτων ερωτάσθε:

Πώς θα ενεργήσετε άμεσα αφενός σε σχέση με τη μαζική διαρροή προσωπικών δεδομένων και την κατάφωρη παραβίαση του ΓΚΠΔ εις βάρος χιλιάδων πολιτών και αφετέρου προς διασφάλιση της νομιμότητας και της διαφάνειας κατά την εξαιρετικά ευαίσθητη προεκλογική περίοδο».

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-