Σφοδρές ανταλλαγές πυρών ξέσπασαν τις πρώτες πρωινές ώρες σε τομέα των συνόρων της Ταϊλάνδης με την Καμπότζη, περιοχή η οποία διεκδικείται από τα δυο κράτη, σύμφωνα με ανακοινώσεις των ενόπλων δυνάμεων των δυο πλευρών, που επέρριψαν αμφότερες την ευθύνη στην άλλη πλευρά.
Σε ανακοίνωσή τους, οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊλάνδης ανέφεραν πως στρατιώτες της Καμπότζης άνοιξαν πυρ πρώτες στη διεκδικούμενη περιοχή κοντά σε χώρο λατρείας γνωστό με την ονομασία Τα Μοάν Τομ. Ανέφεραν ακόμη ότι ο στρατός της Καμπότζης ανέπτυξε drone επιτήρησης και κατόπιν στοιχεία του με βαριά όπλα.
Στην άλλη πλευρά, το υπουργείο Άμυνας της Καμπότζης ανακοίνωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις ανταπέδωσαν πυρά που δέχθηκαν από τον ταϊλανδικό στρατό σε νόμιμη άμυνα.
Δεν είναι σαφές αν ή πόσες απώλειες υπέστησαν οι πλευρές.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Καμπότζης κατήγγειλε πως υπήρξε απρόκλητη εισβολή του ταϊλανδικού στρατού στο έδαφος της χώρας.
Χθες Τετάρτη, η Μπανγκόκ ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Πνομ Πεν και διεμήνυσε πως θα απελάσει τον ειδικό απεσταλμένο της Καμπότζης στην Ταϊλάνδη αφού ταϊλανδός στρατιωτικός έχασε το ένα το πόδι ήταν πάτησε νάρκη κατά προσωπικού στον τομέα των συνόρων που διεκδικούν και τα δύο βασίλεια της νοτιοανατολικής Ασίας.
Οι ταϊλανδικές αρχές κατήγγειλαν πως τοποθετήθηκαν νέες νάρκες στην περιοχή πρόσφατα, κάτι που η καμποτζιανή πλευρά απέρριψε, κάνοντας λόγο για υπόλειμμα του εμφυλίου και μιλώντας περί ανυπόστατης κατηγορίας.
Πέρα από τον στρατιώτη που ακρωτηριάστηκε, αλλά τέσσερα μέλη περιπόλου τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της Ταϊλάνδης.
Σε αντίδραση για το συμβάν η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης υιοθέτησε την πρόταση του γενικού επιτελείου να κλείσουν πολλές συνοριακές διελεύσεις και να υποβαθμίσει τη διμερή διπλωματική σχέση. Από την άλλη η Πνομ Πεν αποφάσισε να σταματήσει τις εισαγωγές καυσίμων και φρούτων από την ταϊλανδική πλευρά.
Η Ταϊλάνδη και η Καμπότζη βρίσκονται στα μαχαίρια μετά τον θάνατο στρατιώτη της δεύτερης χώρας σε ανταλλαγή πυρών τον Μάιο στην ίδια διεκδικούμενη περιοχή.
Τα δυο βασίλεια συγκρούονται εδώ και δεκαετίες για τα σύνορά τους –μήκους 800 χιλιομέτρων και πλέον–, που είχαν χαραχτεί κατά τη διάρκεια της γαλλικής κατοχής της πάλαι ποτέ Ινδοκίνας, όμως το επίπεδο της έντασης που καταγράφεται το τρέχον διάστημα είναι εξαιρετικά σπάνιο.
Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Καμπότζης Χουν Μανέτ ανακοίνωσε ότι από το 2026 θα καθιερωθεί υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, κρίνοντας πως η ένταση με την Ταϊλάνδη δικαιολογεί το μέτρο, ενώ είπε επίσης πως ο προϋπολογισμός της χώρας για την άμυνα μπορεί να αυξηθεί.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος