Νεκρό τετράχρονο αγόρι από ασιτία στη Γάζα: 70.000 παιδιά σε κίνδυνο

7 hours ago 2

efsyn.gr

Ο λιμός εισέρχεται σε «νέα φάση θνησιμότητας» προειδοποιούν οι γιατροί • Ο θάνατος του τετράχρονου Μοχάμεντ Γιασίν από υποσιτισμό ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων από πείνα στους 58 από τον Μάρτιο • «Καίμε πλαστικό για να ανάψουμε φωτιά και να φάμε».

Η Λωρίδα της Γάζας συνεχίζει να βυθίζεται στο αίμα, είτε εξαιτίας των ισραηλινών συνεχόμενων βομβαρδισμών είτε εξαιτίας του λιμού που πλέον έχει εισέλθει σε «νέα φάση θνησιμότητας» σύμφωνα με τους γιατρούς. 

Η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται δραματικά στο πλαίσιο των γενοκτονικών σχεδίων του Ισραηλινού πρωθυπουργού με την κατάληψη και τον έλεγχο όλης της Γάζας. Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του γ.γ. του ΟΗΕ ότι τα φορτηγά προμηθειών που έχουν εισέλθει από την Τετάρτη στον θύλακα είναι «μόλις ένα κουταλάκι του γλυκού», ενώ στο βόρειο τμήμα «τίποτα δεν έχει φτάσει».

70.000 παιδιά κινδυνεύουν από οξεία επίπεδα υποσιτισμού

Ο θάνατος του τετράχρονου Μοχάμεντ Γιασίν από υποσιτισμό, έρχεται να προστεθεί στη σκληρή λίστα των θυμάτων από πείνα, που πλέον φτάνουν τα 58 από τον Μάρτιο, όταν ο ισραηλινός στρατός διέκοψε κάθε ανθρωπιστική βοήθεια στον θύλακα. 

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα προειδοποιεί ότι 70.000 παιδιά στη Γάζα αντιμετωπίζουν οξεία επίπεδα υποσιτισμού.

Ο Ιζεντίν Σαχίν, γιατρός στη Γάζα, δήλωσε ότι η πείνα στη Λωρίδα επηρεάζει πλέον παιδιά που κατά τα άλλα είναι υγιή.

«Η πείνα έχει εισέλθει σε μια νέα φάση θνησιμότητας, η οποία μπορεί κάποτε να περιοριζόταν σε παιδιά με χρόνιες ασθένειες ή ειδικές ανάγκες, αλλά τώρα επηρεάζει παιδιά που ήταν κατά τα άλλα υγιή και δεν είχαν άλλες προϋπάρχουσες ασθένειες εκτός από τον υποσιτισμό», έγραψε στο Χ.

«Η γεύση του πλαστικού κολλάει σε κάθε μπουκιά»

Σύμφωνα με μαρτυρία του Χασάν Άμπο Καμάρ, συγγραφέας που ζει στη Γάζα, η οικογένειά του χρησιμοποίησε την τελευταία σταγόνα γκαζιού για μαγείρεμα στο Ραμαζάνι, ενώ στη συνέχεια στράφηκαν στα καυσόξυλα. Ωστόσο υπάρχουν πολλοί Παλαιστίνιοι που δεν έχουν και δε βρίσκουν δέντρα να κόψουν, οπότε στρέφονται σε μεθόδους που είναι επικίνδυνες για την υγεία τους.

«Οι οικογένειες που δεν έχουν δέντρα να κόψουν έχουν στραφεί στην καύση πλαστικού, καουτσούκ και σκουπιδιών - οτιδήποτε μπορεί να πιάσει φωτιά. Αλλά η καύση αυτών των υλικών απελευθερώνει τοξικές αναθυμιάσεις, που δηλητηριάζουν τον αέρα που αναπνέουν και διεισδύουν στο φαγητό που μαγειρεύουν», τονίζει.

«Η γεύση του πλαστικού κολλάει σε κάθε μπουκιά, κάθε γεύμα είναι κίνδυνος για την υγεία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ενώ προσθέτει πως «αν μια βόμβα δεν μας σκοτώσει, αντιμετωπίζουμε έναν πιο αργό θάνατο: ήσυχο, τοξικό και εξίσου σκληρό».

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-