Νέο σχέδιο για τους αστροναύτες του μέλλοντος: ιχθυοκαλλιέργειες στη... Σελήνη

3 weeks ago 21

Πρόκειται για το επιστημονικό πρόγραμμα Lunar Hatch, που αποτελεί επίνοια του Δρ. Cyrille Przybyla, ερευνητή θαλάσσιας βιολογίας στο Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφικών Ερευνών. Όπως εξηγεί ο όμοιος στον Guardian:

«Το ψάρι είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, επειδή είναι ο ζωικός οργανισμός που αφομοιώνουμε καλύτερα και περιέχει λιπαρά οξέα ωμέγα 3 και σημαντικές βιταμίνες Β, που θα χρειαστούν οι αστροναύτες στο διάστημα για να διατηρήσουν τη μυϊκή τους μάζα».

Το ερώτημα είναι: «Πώς μπορούμε να παράγουμε βορά σε τόσο μεγάλη απόσταση;» Και η απάντηση, σύμφωνα με τον Przybyla, είναι να εκτοξεύσουμε τα αυγά στο διάστημα, όπου θα εκκολαφθούν ως να φτάσουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Αρχικά, τα ψάρια θα μόνο θα παρατηρούνται πριν καταψυχθούν και επιστραφούν στη Γη, αλλά η επίνοια είναι κάποια στιγμή να εκτραφούν στη Σελήνη.

Ο Przybyla είναι σίγουρος ότι αν οι διαστημικές υπηρεσίες του κόσμου αποφασίσουν να κατασκευάσουν μια βάση στη Σελήνη, με τη Lunar Hatch το οψολόγιο θα μπορεί να περιλαμβάνει λαβράκι τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

Πώς θα εκτρέφονται τα ψάρια

O στόχος της Lunar Hatch είναι να δημιουργήσει μια «κλειστή τροφική αλυσίδα» στη Σελήνη, χρησιμοποιώντας μια σειρά από δεξαμενές. Οι πρώτες δεξαμενές θα γεμίσουν με νερό από πάγο που βρίσκεται στον πυθμένα των κρατήρων στους πόλους της Σελήνης. Τα απόβλητα που παράγονται από τα ψάρια σε αυτές τις δεξαμενές θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή μικροάλγης που μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για τη διατροφή οργανισμών που λειτουργούν ως φίλτρα, όπως τα δίθυρα (μύδια, στρείδια κλπ).

fish-eggs.jpg

Αυγά λαβρακιού σε 70 και σε 73 ώρες ανάπτυξης. Τα ψάρια θα ταξιδέψουν στο φεγγάρι σε εμβρυϊκό στάδιο, με την εκκόλαψη να έχει προγραμματιστεί κατά την άφιξή τους

D Dutto/lfremer

Το ζωοπλαγκτόν θα συλλέγει μέρος των αποβλήτων. Τα περιττώματα από τα λαβράκια στην πρώτη δεξαμενή θα «καθαρίζονται» από γαρίδες και σκουλήκια, τα οποία με τη σειρά τους θα αποτελούν βορά για τα ψάρια.

«Ο στόχος της Lunar Hatch είναι να μην υπάρχουν απόβλητα», λέει ο Przybyla. «Όλα ανακυκλώνονται μέσω ενός συστήματος υδατοκαλλιέργειας που θα πρέπει να είναι αυτόνομο για τέσσερις ως 5 μήνες».

Η ομάδα έχει υπολογίσει ότι για να παρέχει 2 μερίδες ψαριού την εβδομάδα σε επτά αστροναύτες σε μια αποστολή διάρκειας 16 εβδομάδων, θα χρειαστούν κατά πρόσβαση 200 λαβράκια. Εκτός από τα 200 γονιμοποιημένα αυγά λαβρακιού που θα σταλούν στο διάστημα, άλλα 200 αδέλφια τους από τα ίδια ψάρια στο Παλαβάς-λε-Φλο θα διατηρηθούν ως ομάδα ελέγχου.

Διαβάστε ακόμη:
Τι θα τρώμε στη Σελήνη, στον Άρη και στο βαθύ διάστημα

«Αυτό που κάναμε είναι να μετατρέψουμε ένα σύστημα που έχουμε αναπτύξει για τη Γη σε ένα σύστημα για τη Σελήνη», λέει ο Przybyla. «Στη Γη, αυτή η κυκλική υδατοκαλλιέργεια είναι σημαντική όχι μόνο για τη διατήρηση του περιβάλλοντος, αλλά και για την οικονομική βιωσιμότητα. Η ίδια έναρξη που ισχύει για τη Σελήνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να τροφοδοτήσει απομονωμένες κοινότητες».

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-