Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων συνεργασιών και πρωτοβουλιών, που φέρνουν στο προσκήνιο δράσεις με θετικό αντίκτυπο στη φύση, αλλά και στην κοινωνία.
Μια από αυτές τις πρωτοβουλίες, που αναδεικνύουν τη δύναμη της συνεργασίας για την προστασία και επανόρθωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, φέρνει η Nestlé Ελλάς και η Εναλεία, με την επιστημονική στήριξη του Τμήματος Ζωολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Στον Αμβρακικό Κόλπο, ένα από τα πιο σημαντικά φυσικά οικοσυστήματα με κρίσιμο ρόλο στη θαλάσσια βιοποικιλότητα και στη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα, ξεκινά το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα που αφορά στην επανόρθωση των θαλάσσιων λιβαδιών zostera -των φυσικών «πνευμόνων» της θάλασσας.
Μια θαλάσσια αποστολή με πολλαπλά συμφέροντα
Αυτά τα λιβάδια αποτελούν καταφύγια και βορά για πολλά θαλάσσια είδη, απορροφούν ρύπους και ενισχύουν την ανθεκτικότητα των παράκτιων περιοχών απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Μέσω της φύτευσης νεαρών φυτών zostera και της παρακολούθησης της ανάπτυξής τους, το πρόγραμμα στοχεύει όχι μόνο να προστατεύσει, αλλά και να αποκαταστήσει το θαλάσσιο οικοσύστημα.
Το πιο ενδιαφέρον; Στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας βρίσκονται νέοι μεταπτυχιακοί φοιτητές και ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι οποίοι εφαρμόζουν τη γνώση τους στο πεδίο, με στόχο να περιορίσουν τις πιέσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον και να προσφέρουν πολύτιμα δεδομένα για την προστασία και επανόρθωση των λιβαδιών zostera.
Ο Διονύσης Καρβέλης, Υπεύθυνος Έργου για την Εναλεία, τονίζει: «Η σύμπραξη αυτή, μιας κοινωνικής επιχείρησης, ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος και μιας μεγάλης εταιρείας, αναδεικνύει την χητεία συλλογικής δράσης και επιστημονικής καινοτομίας, που δεν περιορίζεται μόνο στην περιβαλλοντική επανόρθωση αλλά και στην ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών, ιδιαίτερα των αλιέων, που αποτελούν κρίσιμο μέρος της βιώσιμης ανάπτυξης».

Βιωσιμότητα με πράξεις
Για τη Nestlé Ελλάς, η δράση αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής βιωσιμότητας που περιλαμβάνει και την ξετύλιγμα και υποστήριξη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης.
Από το 2019, η εταιρεία συνεργάζεται στενά με την Εναλεία στο πρόγραμμα «Mediterranean Cleanup» που επικεντρώνεται στην απομάκρυνση θαλάσσιων απορριμμάτων σε σύμπραξη με επαγγελματίες αλιείς, στη διαλογή και την ανακύκλωσή τους.
Στα έξι αυτά χρόνια, η Nestlé έχει υποστηρίξει δράσεις στις περιοχές του Αργοσαρωνικού, του Θερμαϊκού, του Ευβοϊκού και του Αμβρακικού κόλπου. Φέτος, ενισχύει τη γόνιμη σύμπραξη της με την Εναλεία με την εφαρμογή αυτού του νέου πιλοτικού προγράμματος προστασίας και αποκατάστασης του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nestlé Ελλάς, Νίκος Εμμανουηλίδης, τόνισε: «Η σύμπραξη μας με την Εναλεία, που ξεκίνησε το 2019, κορυφώνεται μέσα από το πρόγραμμα αποκατάστασης θαλάσσιων λιβαδιών, το πρώτο του είδους του, που υλοποιούμε και με τη σύμπραξη του Τμήματος Ζωολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η πρωτοβουλία αυτή αντανακλά τη δέσμευσή μας στη ζωάρκεια και την προστασία των φυσικών πόρων, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στη νέα γενιά ερευνητών να καινοτομήσει και να συμβάλει ενεργά στις λύσεις για το μέλλον. Η σύμπραξη και η ανταλλαγή γνώσης είναι ουσιώδεις για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής».
Καθοριστική στην εφαρμογή του προγράμματος αλλά και στην παρακολούθησή του είναι η συμμετοχή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της ερευνητικής ομάδας που συμμετέχει σε αυτό. Ο Καθηγητής του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών, κ. Ιωάννης Λεονάρδος, ανέφερε σχετικά: «Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διαθέτει επιστημονικές ομάδες που δραστηριοποιούνται σε καινοτόμες τεχνικές, με στόχο την εφαρμογή τους προς όφελος τόσο του περιβάλλοντος όσο και της τοπικής κοινωνίας. Πρωτοβουλίες όπως αυτή ενισχύουν την εκπαίδευση των νέων επιστημόνων και συμβάλλουν στην αξιοποίηση της γνώσης για το κοινό καλό».

H επανόρθωση των λιβαδιών zostera είναι ένα πρώτο αλλά και ουσιαστικό βήμα για την ανάπλαση του Αμβρακικού Κόλπου. Με αυτήν τη νέα πρωτοβουλία, η Nestlé Ελλάς και η Εναλεία στέλνουν ένα μήνυμα δράσης για την προστασία της θάλασσας και το μέλλον, μέσα από τη διαφύλαξη ενός πολύτιμου φυσικού οικοσυστήματος.
Ανακαλύψτε περισσότερα για αυτή τη σημαντική νέα πρωτοβουλία εδώ: