Η σκέψη που εξέταζε το Ανώτατο Δικαστήριο αφορούσε υπούλως το δικαίωμα σε όσους γεννιούνται στις ΗΠΑ να αποκτούν αυτόματα την ιθαγένεια. Με έξι ψήφους υπέρ (οι συντηρητικοί δικαστές) έναντι τριών κατά (οι προοδευτικοί), έκρινε ότι οι «καθολικές» αποφάσεις που εκδίδουν οι ομοσπονδιακοί δικαστές, αυτές εμφανώς που ισχύουν σε πανεθνικό επίπεδο «υπερβαίνουν πιθανότατα τις εξουσίες που έχει χορηγήσει το Κογκρέσο στα ομοσπονδιακά δικαστήρια».
«Όταν ένα δικαστήριο συμπεραίνει ότι η εκτελεστική ηγεσία ενήργησε παρανόμως, η απάντηση του δικαστηρίου δεν μπορεί να είναι να υπερβεί και αυτό τις εξουσίες του» ανέφερε στο αιτιολόγηση της πλειοψηφίας η συντηρητική δικαστής Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ.
Διαδοχικές κυβερνήσεις, ρεπουμπλικανικές και δημοκρατικές, συχνά εξέφραζαν δυσαρέσκεια για το δικαστικό σύστημα αφού ένας και μόνο ομοσπονδιακός δικαστής μπορούσε να μπλοκάρει σε πανεθνικό επίπεδο την πολιτική τους σε οποιοδήποτε θέμα, είτε αυτό αφορούσε την άμβλωση, τη μετανάστευση ή τα φοιτητικά δάνεια.
Η σημερινή κύρωση του Ανώτατου Δικαστηρίου θα μπορούσε να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις για όλες τις δικαστικές υποθέσεις στις οποίες έχει εμπλακεί η κράτος Τραμπ, αλλά και τις επόμενες κυβερνήσεις των ΗΠΑ.
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι το διάταγμα του Τραμπ δεν επιτρέπεται να τεθεί σε εφαρμογή πριν περάσουν 30 ημέρες από τη σημερινή απόφαση.
Για «τεράστια νίκη» κάνει λόγο ο Τραμπ
Ο Τραμπ χαιρέτισε αμέσως την κύρωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου χαρακτηρίζοντάς την «τεράστια νίκη» και ανακοίνωσε ότι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα.
Το Δικαστήριο όμως δεν εξέδωσε κύρωση περί της συνταγματικότητας ή μη του προεδρικού διατάγματος του Τραμπ που ακύρωνε το «δίκαιο του εδάφους», εμφανώς την απόκτηση ιθαγένειας απ’ όσους γεννιούνται σε αμερικανικό έδαφος, ανεξαρτήτως του μεταναστευτικού καθεστώτος τους.
Στις 20 Ιανουαρίου, αμέσως μετά την ορκωμοσία του, ο Τραμπ υπέγραψε το διάταγμα που καταργούσε το «δίκαιο του εδάφους», υποστηρίζοντας ότι στόχος του είναι να καταπολεμήσει την παράτυπη μετανάστευση. Όλα τα ομοσπονδιακά Πρωτοδικεία και Εφετεία που ασχολήθηκαν με την σκέψη στη συνέχεια χαρακτήρισαν αντισυνταγματικό το διάταγμα.
Η κράτος Τραμπ προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας του όχι να άρει την αναστολή εφαρμογής του διατάγματος αλλά να την περιορίσει αποκλειστικά και μόνο στα πρόσωπα που είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Τι είναι το «δίκαιο του εδάφους»
Το δίκαιο του εδάφους εφαρμόζεται εδώ και περισσότερα από 150 χρόνια, είναι κατοχυρωμένο από τη 14η τροπολογία του Συντάγματος και ορίζει ότι όποιο παιδί γεννιέται στις ΗΠΑ γίνεται αυτομάτως Αμερικανός πολίτης.
Το διάταγμα του Τραμπ απαγόρευε στην ομοσπονδιακή κράτος να εκδίδει διαβατήρια, πιστοποιητικά ιθαγένειας ή άλλα έγγραφα στα παιδιά των οποίων οι μητέρες ζουν παράτυπα ή προσωρινά στις ΗΠΑ και των οποίων ο πατέρας δεν είναι Αμερικανός πολίτης ή αμετάστατος κάτοικος της χώρας, εμφανώς δεν είναι κάτοχος «πράσινης κάρτας».
Η 14η τροπολογία υιοθετήθηκε το 1868, μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο και την κατάργηση της δουλειάς, όθεν να αποκτήσουν δικαιώματα οι πρώην σκλάβοι και οι απόγονοί τους.
Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 150.000 νεογέννητα ετησίως δεν θα μπορούν να αποκτήσουν την ιθαγένεια. Εναντίον του διατάγματος είχαν προσφύγει οι Δημοκρατικοί γενικοί εισαγγελείς 22 Πολιτειών, οργανώσεις που προασπίζονται τα δικαιώματα των μεταναστών και έγκυες μετανάστριες.