Ο άνθρωπος που νόμιζε ότι τα ήξερε όλα

2 months ago 3

Αν ισχύει στο κατ’ ελάχιστο η ρήση του Φρόιντ πως από λάθος σε λάθος ανακαλύπτεις την αλήθεια, ο Τζιμ Ράτκλιφ πρέπει να είναι πλέον σοφός.

Αυτές τις δύσκολες ημέρες που διανύει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι πρέπει να είναι τα μέλη της οικογένειας Γκλέιζερ που κατέχουν την πλειοψηφία των μετοχών (69,1%) των Κόκκινων Διαβόλων. Ο βρετανός δισεκατομμυριούχος Τζιμ Ράτκλιφ είναι για τους Γκλέιζερ το δικό τους τζακ ποτ.

Οχι μόνο εισέπραξαν τον περασμένο Φλεβάρη 1,5 δισ. ευρώ για το 27,7% των μετοχών του συλλόγου, αλλά βρήκαν και την ησυχία τους. Κανείς πια δεν μπορεί να τους κατηγορήσει πως δεν πήραν τους σωστούς παίκτες, τους καλύτερους προπονητές, πως δεν φροντίζουν να μη στάζει το Ολντ Τράφορντ ή πως αυξάνουν τις τιμές των εισιτηρίων.

Αυτές τις ευθύνες τις ανέλαβε πια ο Τζιμ Ράτκλιφ, που δηλώνει φανατικός οπαδός της Γιουνάιτεντ από τα γεννοφάσκια του.

Μόνο που η δουλειά (μάνατζμεντ) που διεκδίκησε και πήρε πληρώνοντας μάλιστα ένα τεράστιο ποσό, αποδείχτηκε δυσκολότερη απ’ όσο είχε φανταστεί ο Mr. 27,7%.

Η διάγνωση που είχε κάνει ο Ράτκλιφ για τα αγωνιστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γιουνάιτεντ στη μετα-Φέργκιουσον εποχή αποδεικνύεται λανθασμένη.

Επίθεση στους υπαλλήλους

Ο βρετανός μεγαλομέτοχος της INEOS θεώρησε πως το πρόβλημα του κλαμπ είναι δομικό και άρχισε το ξήλωμα. Ξεκίνησε από τη βάση απολύοντας τουλάχιστον 250 υπαλλήλους, το 25% επί του συνόλου που κόστιζαν λιγότερο από το συμβόλαιο του Ματάις ντε Λιχτ. Στους υπόλοιπους έδωσε εντολή να διακόψουν την τηλεργασία και να επιστρέψουν στη βάση τους. Μόνο που προέκυψε ένα σοβαρό πρόβλημα: τα γραφεία πια δεν έφταναν για όλους. Ετσι ο πολυμήχανος Ράτκλιφ μετέτρεψε μια αίθουσα υποδοχής των επισήμων που χρησιμοποιείται στη διάρκεια των αγώνων στο Ολντ Τράφορντ σε χώρο εργασίας. Με μια σημαντική λεπτομέρεια: ο χώρος θα προσαρμόζεται κάθε φορά που υπάρχουν αγώνες και όταν θα επιστρέφουν οι εργαζόμενοι, μια διαδικασία που φυσικά έχει οικονομικό κόστος. Οσοι διαμαρτυρήθηκαν τους απάντησε: «Αν δεν σας αρέσει βρείτε αλλού δουλειά».

Λάθη επί λαθών

Δεν επιτρέπει επίσης στους εργαζόμενους να τρώνε στην καντίνα μαζί με τους ποδοσφαιριστές, μια αρχή που είχε επιβάλει ο Φέργκιουσον και όπως είχε αποδειχτεί δεν επηρέασε στο ελάχιστο την απόδοση των αθλητών.

Φυσικά έκοψε κάθε παροχή που είχαν οι εργαζόμενοι σε μεγάλους αγώνες όπως είναι ο τελικός του Κυπέλλου, ενώ για πρώτη φορά φέτος δεν θα διοργανωθεί η χριστουγεννιάτικη γιορτή.

Θέλοντας να φτάσει στην αλήθεια ο Τζιμ Ράτκλιφ δεν σταμάτησε να υποπίπτει σε λάθη.

Μέσω e-mail που στάλθηκε σε όλο το προσωπικό χαρακτήρισε «ντροπιαστική» την καθαριότητα στα αποδυτήρια της ομάδας νέων, ενώ είπε για το μουσείο του κλαμπ πως είναι γεμάτο «χαζά πράγματα».

Το καλοκαίρι ξεκίνησε μια σειρά επαφών με επιφανείς προπονητές, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Τόμας Τούχελ και ο Ρούμπεν Αμορίμ. Τελικά κατέληξε στην απόφαση πως η καλύτερη επιλογή είναι να διατηρήσει στην τεχνική ηγεσία τον αποτυχημένο Ερικ τεν Χαγκ, επικαλούμενος το επιχείρημα πως ο Ολλανδός δεν είχε την ευκαιρία το προηγούμενο διάστημα να εργαστεί σε μια ελίτ αθλητική δομή, όπως φανταζόταν ο Ράτκλιφ ότι μετεξελισσόταν η Γιουνάιτεντ, λόγω των απολύσεων και της τοποθέτησης σε θέσεις ισχύος των στενών συνεργατών του. Για να υποστηρίξει ακόμα περισσότερο το σωστό της θέσης του, ο Ράτκλιφ δαπάνησε 214 εκατ. ευρώ σε μεταγραφές για να βοηθήσει το έργο του Τεν Χαγκ.

Το εντυπωσιακό της ιστορίας που αποκαλύφθηκε λίγες ώρες μετά τον απόλυση του Ολλανδού είναι πως ο Τεν Χαγκ είχε πάρει την απόφαση το καλοκαίρι να παραιτηθεί όταν πληροφορήθηκε τις επαφές της Γιουνάιτεντ με άλλους προπονητές και λόγω της έντονης κριτικής που του ασκούσε ο Τύπος. Θα αποχωρούσε δηλαδή χωρίς να πληρώσει το κλαμπ ούτε σεντ.

Πόσο σοβαρή μπορεί να χαρακτηριστεί μία τέτοια ελίτ αθλητική δομή όταν υπό εκείνες τις συνθήκες επεκτείνει για έναν ακόμα χρόνο το συμβόλαιο του Ολλανδού μέχρι το 2026 και τέσσερις μήνες μετά τον απολύει με την υποχρέωση να του καταβάλει 18 εκατ. ευρώ; Αν δεν υπέγραφε νέα συμφωνία η αποζημίωση θα ήταν 10 εκατ. ευρώ λιγότερα.

Τα λάθη του ισχυρού άνδρα της INEOS μοιάζουν με κρίκους σε μια τεράστια αλυσίδα. Μετά την απόλυση του Τεν Χαγκ, κινήθηκε να φέρει στο Ολντ Τράφορντ τον προπονητή που είχε απορρίψει έξι μήνες πριν, τον Ρούμπεν Αμορίμ αποδεχόμενος να πληρώσει τη ρήτρα των 10 εκατ. ευρώ που προβλέπει το συμβόλαιο του πορτογάλου προπονητή. Ισως παρασυρμένος από την έντονη φημολογία και την αρθρογραφία που υποστήριζε πως τον Αμορίμ διεκδικεί και η Μάντσεστερ Σίτι ως διάδοχο του Πεπ Γκουαρντιόλα.

Ο δημοσιογράφος της «Ντέιλι Μέιλ», Ιαν Χέρμπερτ αποκαλεί «ιδιοφυΐες» όσους διοικούν τη Γιουνάιτεντ και «παθολογικά ανίκανους για έξυπνη εξέλιξη».

Εσβησε και το παρελθόν

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα τα καράτια της ματαιοδοξίας και της έπαρσης του Τζιμ Ράτκλιφ εκτοξεύτηκαν με την απόφασή του να απολύσει από τη θέση του πρεσβευτή του κλαμπ, τον άνθρωπο που η Γιουνάιτεντ οφείλει τον σύγχρονο μύθο της, τον Αλεξ Φέργκιουσον.

Του είπε κατά πρόσωπο πως το κλαμπ δεν μπορεί να του πληρώνει 2,1 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ του απαγόρευσε να κατεβαίνει στα αποδυτήρια, παρά το γεγονός ότι του διατήρησε τον τίτλο του μη εκτελεστικού διευθυντή.

Ο Σκωτσέζος αποτελούσε πόλο έλξης των χορηγών της Γιουνάιτεντ και στα διάφορα events που διοργάνωναν, ενώ πολλές φορές πήγαινε στην ακαδημία της ομάδας και συνομιλούσε με τους γονείς προσπαθώντας να τους εξηγήσει πώς λειτουργεί η ποδοσφαιρική πυραμίδα.

Από την ημέρα της απόλυσής του κανείς δεν ξαναείδε τον Φέργκιουσον στο Ολντ Τράφορντ. Με τα χρήματα που θα δώσει ο Ράτκλιφ στον Τεν Χαγκ ως αποζημίωση λόγω του τεράστιου λάθους του να τον διατηρήσει στη θέση του το καλοκαίρι θα μπορούσε να πληρώσει τον Φέργκι για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-