Ν. Φαραντούρης στο Πρώτο: Διολίσθηση της κοινωνικής συνοχής και μισαλλοδοξία δείχνουν τα συμβάντα στη Θεσσαλονίκη (audio)

1 month ago 3

Με αφορμή το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα στην Πορτογαλία όπου το ακροδεξιό κόμμα κατέγραψε άλμα στα ποσοστά του, τετραπλασιάζοντας τον αριθμό βουλευτών του και καταλαμβάνοντας 48 από τις 230 έδρες του Κοινοβουλίου, ο υποψήφιος στις προκριματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το ευρωψηφοδέλτιο, Νίκος Φαραντούρης, σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του κόμματος, καθηγητής της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανταγωνισμού, Ενέργειας και Μεταφορών, περιέγραψε το διακύβευμα των επικείμενων Ευρωεκλογών, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.


«Και η Ιβηρική χερσόνησος μαζί με άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, όπως η Ουγγαρία, όπως η Ιταλία, διολισθαίνουν στην ακροδεξιά. Εμείς λοιπόν, σαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λέμε ότι το μεγάλο διακύβευμα για τις ευρωεκλογές είναι τριπλό. Είναι πρώτον για την Ευρώπη είναι δεύτερον για τη χώρα μας και τρίτον για τον Έλληνα πολίτη σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας. 
Πάνω από το 80% της νομοθεσίας σήμερα που διέπει την καθημερινότητά μας, τη στιγμή που βγούμε στο δρόμο, από τη στιγμή που πάρουμε έναν καφέ μέχρι το βράδυ που θα ξαπλώσουμε σπίτι μας, έρχεται σε μεγάλο βαθμό από τις Βρυξέλλες, από το πρωτογενές και το δευτερογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενσωματώνονται οι οδηγίες εδώ, στην ελληνική έννομη τάξη. Άρα λοιπόν, είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξέρουμε για τι πράγμα μιλάμε. Να στείλουμε εκπροσώπους στις Βρυξέλλες, αυτό είναι το διακύβευμα των ευρωπαϊκών εκλογών που θα υπερασπιστούν τα δίκαια αιτήματα και τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας και της περιφέρειας, όχι μόνο μιας μικρής κάστας ή μικρών ομάδων η επιχειρηματικών συμφερόντων, αλλά το σύνολο της κοινωνίας. Να ξέρουμε για τι μιλάμε και να διεκδικήσουμε μια καλύτερη νομοθέτηση και να ασκήσουμε κοινοβουλευτικό έλεγχο. Να φέρουμε τα προβλήματα της περιφέρειας και της καθημερινότητας στο κέντρο λήψης των αποφάσεων με ερωτήσεις, με έλεγχο, με παρουσία, με συμμαχίες αλλά και με διεκδίκηση και σύγκρουση όταν χρειαστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φαραντούρης, καλώντας τους Έλληνες πολίτες «είτε ψήφισαν είτε δεν ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, να τιμήσουν επιλογές που θα τους τιμήσουν στην Ευρώπη». Μάλιστα, σημείωσε πως την ερχόμενη Πέμπτη στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει το ευρωπαϊκό του πρόγραμμα ενόψει των εκλογών και έκανε λόγο για ένα «ολοκαίνουριο, αποτελεσματικό, συμπληρωματικό και αντιπροσωπευτικό ψηφοδέλτιο».


Ο κ. Φαραντούρης δεν παρέλειψε να καταδικάσει τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στη Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο, αλλά και να αναφερθεί στις εξελίξεις σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών, σε ό,τι αφορά στην κατάθεση των πορισμάτων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.  

«Η προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε και η αυλαία της τρέχουσας άνοιξε με δύο εξαιρετικά συγκλονιστικά συμβάντα. Το πρώτο έχει να κάνει με τη διαπόμπευση συμπολιτών μας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και η επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και σε απλούς πολίτες, το οποίο σημαίνει περισσότερη βία, περισσότερη μισαλλοδοξία, περισσότερη διολίσθηση της κοινωνικής συνοχής. Ανήλικα παιδιά να διαπομπεύουν πολίτες στο κέντρο της πόλης, πράγματα δηλαδή που πρέπει να μας συγκλονίζουν και όχι σαν τον βασιλιά Μιθριδάτη που έπαιρνε μικρές τοξικές δόσεις δηλητηρίου κάθε μέρα για να μείνει άτρωτος, να τα προσπερνάμε εύκολα. Δεν τα προσπερνάμε.
Δυστυχώς χθες το βράδυ έκλεισε με αυτά και έκλεισε και με μια άλλη συγκλονιστική υπόθεση, η οποία συνεχίζεται και είναι το πόρισμα της εξεταστικής για το έγκλημα των Τεμπών. Εάν διαβάσει κανείς τα πορίσματα και δυστυχώς έχουμε διαφορετικά πορίσματα, είχαμε εισηγηθεί από την αρχή να έχουμε προανακριτική επιτροπή, τελικά η πλειοψηφία αποφάσισε ότι θα είναι εξεταστική, αλλά το πόρισμα τουλάχιστον της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι καταπέλτης και μιλάω σαν νομικός. Είναι ένα κέντημα πολιτικό και νομικό, σοβαρό, στιβαρό κείμενο με νομικές διαπιστώσεις και τεκμηρίωση, το οποίο λέγει με απλά ελληνικά ότι όταν υπάρχουν τόσες προειδοποιήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για μη ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών για την ασφάλεια των σιδηροδρομικών υπηρεσιών, από συνδικαλιστές με εξώδικα για την ασφάλεια των σιδηροδρομικών υπηρεσιών, από εργαζόμενους με επιστολές ότι δεν λειτουργεί το πράγμα, από απλούς πολίτες, από κοινοβουλευτικό έλεγχο, από βουλευτές εντός του Ελληνικού Κοινοβουλίου και ο αρμόδιος υπουργός κουνάει το χέρι και φωνάζει πώς τολμάτε να εγείρετε ζήτημα ασφάλειας, όλα καλώς έχουν, όλα καλώς καμωμένα και μετά από μερικές ώρες επισυμβαίνει το μοιραίο. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό συνιστά καραμπινάτη υπόθεση ενδεχόμενου δόλου» επισήμανε ο κ. Φαραντούρης.
 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-