Ο χρυσός της Ελλάδας, το θησαυροφυλάκιο και οι θρύλοι

2 months ago 7

Χρυσός συνολικής αξίας 8,315 δισ. ευρώ, βάρους 151 τόνων, βρίσκεται στο θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος (TtE) με βάση τα στοιχεία για το 2022, έναντι 7,828 δισ. ευρώ το 2021.

Το… άβατον του ελληνικού χρυσού έχει κατασκευαστεί στα έγκατα της γης και συγκεκριμένα στο τέταρτο υπόγειο του κτηρίου της ΤτΕ στην οδό Πανεπιστημίου, στην καρδιά της Αθήνας.

Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας ξενάγησε στο νέο «οχυρό» της χώρας, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη συνέχεια παρέθεσε δείπνο, παρουσία του προέδρου της Βουλής, Ιωάννη Τασούλα.

Το κτήριο στο οποίο στεγάζεται η κεντρική τράπεζα της χώρας αποτελεί από μόνο του μνημείο αρχιτεκτονικής της περιόδου του μεσοπολέμου, συνυφασμένο με την ιστορία της πόλης.

Αρχικά, η Τράπεζα της Ελλάδος φιλοξενήθηκε στο κτίριο της Κτηματικής Τράπεζας στην οδό Πανεπιστημίου. Το 1929 προκήρυξε διαγωνισμό για την κατασκευή του κτιρίου, των κεντρικών της γραφείων, όμως τελικά καμία από τις υποψηφιότητες δεν επιλέχθηκε.

Έτσι παρότι υπήρχαν πολλοί που υποστήριζαν την αναγκαιότητα της επανένωσης της Τράπεζας της Ελλάδος με την Εθνική Τράπεζα, μία δεκαετία αργότερα στις 4 Απριλίου 1938, εγκαινιάζεται το κεντρικό της κτίριο, πάλι επί της οδού Πανεπιστημίου, το οποίο και διατηρεί μέχρι σήμερα.

Κεντρική είσοδος της Τράπεζας της Ελλάδος επί της οδού Πανεπιστημίου

Εντυπωσιακό είναι και το εσωτερικό του κτηρίου που παραπέμπει περισσότερο μουσείο παρά τράπεζα.

Στους διαδρόμους μπορεί κάποιος να αντικρύσει πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, αλλά και έπιπλά αντίκες.

Πίνακες και έπιπλα αντίκες

Στους πάνω ορόφους, με τους ατελείωτους διαδρόμους βρίσκονται οι αίθουσες όπου γίνονται συζητήσεις και λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις.

Οι ατελείωτοι διάδρομοι με τις αίθουσες συναντήσεων

Για παράδειγμα, εκεί πραγματοποιούνταν οι ατελείωτες διαπραγματεύσεις με την γνωστή σε όλους μας «τρόικα» για την αντιμετώπιση της κρίσης, τις αγωνιώδεις συναντήσεις για την αντιμετώπιση της φυγής καταθέσεων, τις ανακεφαλαιοποιήσεις, τα «κόκκινα» δάνεια.

Ο χρυσός

Στο θησαυροφυλάκιο φυλάσσονται ο χρυσός, σε πλάκες διεθνών προδιαγραφών, σε νομίσματα, καθώς και αρχαία νομίσματα και συλλεκτικά κομμάτια.

Η ποσότητα του χρυσού που διαθέτει η χώρα ανέρχεται σε 151 τόνους. Το 47% τηρείται στην Ελλάδα, ενώ το υπόλοιπο μοιράζεται μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών (29%), Βρετανίας (20%) και Ελβετίας (4%).

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Κεντρικού Θησαυροφυλακίου της Τραπέζης της Ελλάδος

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ, στο τέλος του 2022, στον χρυσό των 151 τόνων περιλαμβάνονται:

• τα διαθέσιμα της Τράπεζας σε χρυσό διεθνών προδιαγραφών και χρυσές λίρες Αγγλίας (3.673,3 χιλιάδες ουγγιές στις 31.12.2022, έναντι 3.666,9 χιλιάδων ουγγιών στις 31.12.2021),

• οι απαιτήσεις σε χρυσό έναντι του Ελληνικού Δημοσίου (985,6 χιλιάδες ουγγιές στις 31.12.2022 και 31.12.2021), οι οποίες απορρέουν από τη συμμετοχή της Ελλάδος στο ΔΝΤ (καταβολή από την Τράπεζα στο ΔΝΤ για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου του μεριδίου συμμετοχής του σε χρυσό),

• ο χρυσός μη διεθνών προδιαγραφών και τα χρυσά νομίσματα (215,4 χιλιάδες ουγγιές στις 31.12.2022, έναντι 211,3 χιλιάδων ουγγιών στις 31.12.2021).

Τα διαθέσιμα και οι απαιτήσεις σε χρυσό σημείωσαν μικρή αύξηση 10,5 χιλιάδες ουγγιές ως αποτέλεσμα κυρίως της αγοραπωλησίας χρυσών λιρών Αγγλίας και χρυσών νομισμάτων. Η αύξηση της αξίας τους κατά 487,8 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την 31.12.2021 οφείλεται κυρίως στην αποτίμηση του χρυσού.

Στις 30.12.2022 η τιμή του χρυσού ανά ουγγιά ανήλθε σε 1.706,075 ευρώ, έναντι 1.609,483 ευρώ στις 31.12.2021, όπως αυτή καθορίζεται από την ΕΚΤ.

Το θησαυροφυλάκιο

Σύμφωνα και με τον κ. Στουρνάρα, το «Κεντρικό Θησαυροφυλάκιο», περιβάλλεται από μια ιδιαίτερη αίγλη, καθώς εκεί φυλάσσονται τα αποθέματα χρυσού της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

«Με την ολοκλήρωση της ανακαίνισης και του εκσυγχρονισμού του, ο εμβληματικός χώρος διαθέτει πλέον υπερσύγχρονα μέσα ταξινόμησης, απογραφής και ασφάλειας», σημείωσε.

Πρόκειται για έναν μυστικό χώρο με θηριώδη θωρακισμένη πόρτα, διαστάσεων μεγάλης επαγγελματικής γκαραζόπορτας, η οποία ζυγίζει περίπου 100 τόνους, ενώ για να ανοίξει χρειάζονται τουλάχιστον δύο άτομα.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι πέρα για πέρα δρακόντεια και η πρόσβαση αδύνατη. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίες οι εξιστορήσεις παλαιότερων για ύπαρξη τάφρων που πλημμυρίζουν με νερό σε περίπτωση συναγερμού.

Πηγή: OT

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-