Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα σχετικά με τη δολοφονία του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Κένεντι το 1963 φέρνουν στο φως τον ρόλο ενός ελληνοαμερικανού πράκτορα της CIA, του Τζορτζ Ιωαννίδη, ο οποίος είχε ηγηθεί κρυφά μιας ομάδας αντικομμουνιστών φοιτητών που ήρθαν σε άμεση επαφή με τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ.
Για περισσότερο από μισό αιώνα, η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA υποστήριζε ότι διέθετε ελάχιστες ή και καθόλου πληροφορίες για τις δραστηριότητες του Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ πριν από τη σύλληψή του για τη δολοφονία του Τζον Κένεντι, στις 22 Νοεμβρίου 1963. Όμως, νέα έγγραφα που αποκάλυψε ειδική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων διαψεύδουν επίσημα αυτή τη θέση.
Σύμφωνα με άρθρο του Axios στις 5 Ιουλίου, 40 αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA αποκαλύπτουν ότι η υπηρεσία είπε ψέματα επί δεκαετίες σχετικά με τον ρόλο του Τζορτζ Ιωαννίδη, ενός ελληνικής καταγωγής πράκτορα, στην υπόθεση Κένεντι, τόσο πριν όσο και μετά τη δολοφονία.
Το κλειδί της υπόθεσης είναι ένα απόρρητο σημείωμα της CIA από τις 17 Ιανουαρίου 1963, το οποίο δείχνει ότι ο Ιωαννίδης διέθετε πλαστή άδεια οδήγησης με το όνομα “Howard Gebler” — ένα ψευδώνυμο το οποίο η CIA αρνούνταν την ύπαρξή του επί δεκαετίες.
Ωστόσο, το όνομα “Howard” ήταν στην πραγματικότητα το επιχειρησιακό ψευδώνυμο του πράκτορα της CIA που ήταν υπεύθυνος για την επαφή με Κουβανούς ακτιβιστές του εξόριστου αντικομμουνιστικού φοιτητικού κινήματος “Directorio Revolucionario Estudiantil” (DRE), το 1962. Και αυτός ο πράκτορας δεν ήταν άλλος από τον Τζορτζ Ιωαννίδη.
Η CIA είχε επίσης αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη με το DRE — μία ομάδα που είχε συμβάλλει καθοριστικά στη δημοσιοποίηση των φιλο-Κάστρο απόψεων του Όσβαλντ αμέσως μετά τη δολοφονία του Κένεντι.
Αυτές οι αποκαλύψεις ήρθαν στο φως στο πλαίσιο εκτελεστικού διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο απαιτούσε από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να τηρήσουν τον νόμο JFK Records Act του 1992 και να αποκαλύψουν τα αρχεία τους.
Ο Τζέφερσον Μόρλεϊ, πρώην δημοσιογράφος της Washington Post και συγγραφέας για τη δολοφονία του Κένεντι, δήλωσε στο Axios: «Η επίσημη ιστορία για τον Ιωαννίδη έχει τελειώσει. Είναι πολύ σημαντικό. Η CIA αλλάζει αφήγημα για τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ».
Ο ρόλος του Ιωαννίδη
Ο Ιωαννίδης ήταν επικεφαλής της "πολιτικής δράσης και ψυχολογικού πολέμου" της CIA στο Μαϊάμι από τον Δεκέμβριο του 1962. Στο πλαίσιο αυτό, χρηματοδοτούσε και κατηύθυνε μυστικά το DRE, την κουβανική φοιτητική αντι-Κάστρο οργάνωση.
Η συγκεκριμένη ομάδα είχε έρθει σε άμεση επαφή με τον Όσβαλντ στη Νέα Ορλεάνη, όταν εκείνος μοίραζε φυλλάδια υπέρ του "Fair Play for Cuba Committee", μιας φιλο-Κάστρο οργάνωσης. Σύμφωνα με άρθρο της Washington Post, ο Όσβαλντ είχε μάλιστα προτείνει να τους βοηθήσει — ενδεχομένως ως διπλός πράκτορας.
Αργότερα, το 1978, ο Ιωαννίδης διορίστηκε ως σύνδεσμος της CIA με την εξεταστική επιτροπή του Κογκρέσου για τη δολοφονία του Κένεντι — χωρίς η επιτροπή να γνωρίζει τον προηγούμενο ρόλο του στα γεγονότα που διερευνούσε.
Σύμφωνα με τον Νταν Χάρντγουεϊ, πρώην νομικό σύμβουλο της επιτροπής και βασική πηγή της Washington Post, ο Ιωαννίδης άλλαξε τις διαδικασίες πρόσβασης στα αρχεία της CIA, φιλτράροντας έγγραφα και καθυστερώντας τη μετάδοσή τους στην επιτροπή. Ορισμένες κρίσιμες αναφορές, όπως οι μηνιαίες εκθέσεις του Ιωαννίδη από την περίοδο του στο Μαϊάμι, παραμένουν αγνοούμενες.
Το 1981, ο Ιωαννίδης παρασημοφορήθηκε από τη CIA, λαμβάνοντας το “Career Intelligence Medal”, εν μέρει για τον χειρισμό του DRE και τον ρόλο του ως σύνδεσμος με την κοινοβουλευτική επιτροπή.
Η ρεπουμπλικανή βουλευτής της Φλόριντα Άννα Παουλίνα Λούνα, η οποία ηγείται της επιτροπής που επανεξετάζει τα απόρρητα αρχεία της υπόθεσης JFK, δήλωσε στο Axios ότι ο Ιωαννίδης ήταν "1000%" εμπλεκόμενος σε επιχείρηση συγκάλυψης της CIA.
Παρόλο που δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η CIA συμμετείχε στη δολοφονία του Κένεντι, τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι παρακολουθούσε στενά τον Όσβαλντ μεταξύ 1959 και 1963.
Σύμφωνα με ειδικούς που επικαλείται η Washington Post, όπως ο πρώην πράκτορας της CIA Ρολφ Μόουατ-Λάρσεν, είναι πιθανόν να υπήρξε επιχείρηση από ανεξέλεγκτη φατρία εντός της CIA, η οποία θεωρούσε τον Κένεντι "επικίνδυνο" λόγω της αλλαγής της εξωτερικής του πολιτικής μετά την αποτυχημένη εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων στην Κούβα και την προσέγγισή του με την ΕΣΣΔ.