ZERO WASTE HORECA AWARDS: Απονεμήθηκαν σε 165 επιχειρήσεις – Ποιοι κέρδισαν τα χρηματικά έπαθλα

1 month ago 5

Οι προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι εμφανείς τόσο από τα σχετικά νομοσχέδια που εγκρίνονται σε διεθνές και τοπικό επίπεδο όσο και από τις δράσεις που αναλαμβάνουν οι επιχειρήσεις που ανήκουν σε διάφορους κλάδους -από τη βαριά βιομηχανία ως τη Ho.Re.Ca.

Ειδικά ο κλάδος Ho.Re.Ca, εμφανώς ο κλάδος της Φιλοξενίας και της Καφεστίασης, έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της βιωσιμότητας. Ή, πιο σωστά, στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου και δίκαιου μέλλοντος για όλους. Ειδικά για τη χώρα μας, που οι επιχειρήσεις Ho.Re.Ca. αποτελούν πολύ σημαντικό κομμάτι της εθνικής οικονομίας, αλλά και της κοινωνίας μας, «νομοτελειακά» διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στην «πράσινη» μεταγωγή προς τη βιωσιμότητα.

Τα Zero Waste HORECA AWARDS απονεμήθηκαν φέτος για 2η κίνηση σε δεκάδες επιχειρήσεις που έχουν γίνει μέλη της μεγάλης προσπάθειας του Zero Waste Ho.Re.Ca. Hub, από την Coca-Cola στην Ελλάδα, σε σύμπραξη με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation). Συνολικά, 165 επιχειρήσεις του κλάδου κέρδισαν τη Χρυσή, την Αργυρή ή Χάλκινη Διάκριση, αναλόγως με την διάταση στην οποία εφαρμόζουν πρακτικές βιωσιμότητας στη λειτουργία τους.

Υιοθετώντας μια σειρά πρακτικές όπως οι ενέργειες για τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας και η ανακύκλωση, η καλύτερη μεταχείριση του νερού, αλλά και οι βιώσιμες προμήθειες, οι επιχειρήσεις αυτές, σε κάθε γωνιά της χώρας, όπου μπορεί να βρίσκονται, αποδεικνύουν στην πράξη ότι ο πλανήτης μας μπορεί να αλλάξει, αρχικά, συμβάλλοντας ενεργά στην αντιμετώπιση πιεστικών περιβαλλοντικών προκλήσεων και την προώθηση της ευημερίας των τοπικών κοινοτήτων. Ταυτόχρονα, άλλωστε, αυτή η προσπάθεια, διασφαλίζει -στον βαθμό που είναι εφικτό- την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων στις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος, ενώ ικανοποιεί και τις προσδοκίες των πελατών, καθώς οι τελευταίοι είναι πλέον περισσότερο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα που αφορούν στο περιβάλλον.

Οι επιχειρήσεις που διακρίθηκαν αξιολογήθηκαν από 24μελή ανοικτή επιτροπή, η οποία αποτελείτο από εκπροσώπους του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, της ΕΟΑΝ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και οικονομικών και κοινωνικών φορέων. Έπειτα, η επιτροπή ανέδειξε 165 επιχειρήσεις-μέλη του Δικτύου ZERO WASTE Ho.Re.Ca. στην Ελλάδα οι οποίες έλαβαν Χρυσή, Αργυρή ή Χάλκινη Zero Waste διάκριση βάσει των βιώσιμων πρακτικών που υιοθέτησαν και εφάρμοσαν σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους.

Picture2.jpgΣτιγμιότυπο από την τελετή βράβευσης των επιχειρήσεων - μελών που ξεχώρισαν, στο περιορισμοί της κοινωνικής πλατφόρμας Zero Waste HoReCA

Η σημασία της βράβευσης επιχειρήσεων που επενδύουν στη βιωσιμότητα

Ήδη, περισσότερες από 1750 επιχειρήσεις του κλάδου της Φιλοξενίας και Καφεστίασης έχουν γίνει μέλη του Zero Waste Ho.Re.Ca. Ηub, λαμβάνοντας μέτρα για τον περιορισμό του περιβαλλοντικού κι ενεργειακού αποτυπώματός τους. Στην ειδική εκδήλωση απονομής των φετινών διακρίσεων, που έλαβε χώρα στο περιορισμοί της HORECA 2024, 5 επιχειρήσεις-μέλη του Δικτύου έλαβαν χρηματικό έπαθλο, καθώς ξεχώρισαν -βάσει μετρήσιμων στόχων και αποτελεσμάτων- για τις καινοτόμες, βιώσιμες πρωτοβουλίες που υλοποίησαν και τις Zero Waste καλές πρακτικές τους. Συγκεκριμένα, βραβεύθηκαν οι επιχειρήσεις Ella Resorts, στην κατηγορία «Όμιλοι Horeca», Knossos Beach Bungalows Suites Resort & Spa, στην κατηγορία «Επιχειρήσεις φιλοξενίας 5*», Αρχοντικό Βίραγγας, στην Κατηγορία «Μικρές επιχειρήσεις φιλοξενίας με εστίαση», Plumeria, στην κατηγορία «Ενοικιαζόμενα δωμάτια» και Sterja Gastro Bar στην κατηγορία «Εστίαση».

Όλοι οι βραβευθέντες επισήμαναν την ουσιαστική στήριξη που βρήκαν στο Zero Waste Ho.Re.Ca Hub, στην προσπάθειά τους να χαράξουν βάδιση προς τη βιωσιμότητα, τονίζοντας επίσης το ότι αισθάνονται πως οι κόποι τους αναγνωρίζονται και δεν είναι μόνοι. Ενδεικτικά, η ιδιοκτήτρια των ενοικιαζόμενων δωματίων Plumeria, στην Ικαρία, κυρία Κυριακή Κονταξοπούλου, δήλωσε: «Είμαστε χαρούμενοι για τη βράβευσή μας μέσα από το πρόγραμμα. Μας βοήθησε πάρα πολύ στο να ευαισθητοποιηθούμε και να ασχοληθούμε με την κυκλική οικονομία -ανακύκλωση, κομποστοποίηση, εξοικονόμηση ενέργειας-, καθώς και με νομικές πληροφορίες και σεμινάρια. Βέβαια, όλο αυτό το πετύχαμε σε σύμπραξη με τους πελάτες μας, δουλέψαμε ομαδικά για την επίτευξη του στόχου».

Ο κλάδος Ho.Re.Ca μπορεί να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για όλη την κοινωνία, επισήμανε κατά την τελετή απονομής, ο κ. Μανώλης Γραφάκος, ασαφής γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ενώ από την πλευρά του, ο κ. Φίλιππος Κυρκίτσος, πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, επισήμανε πως και οι 165 επιχειρήσεις που διακρίθηκαν πέτυχαν Zero Waste επιδόσεις υπερδεκαπλάσιες από τη μέση επιχείρηση του κλάδου στην Ελλάδα.

Picture3.jpgΣταύρος Μουρελάτος, Γενικός Διευθυντής Coca-Cola Hellas, Μαρία Τζελέπη, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων, Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης για την Coca-Cola Hellas, Φίλιππος Κυρκίτσος, Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, Μαρία Αναργύρου - Νίκολιτς, Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola Τρία Έψιλον για Ελλάδα & Κύπρο, Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Η κα Μαρία Τζελέπη, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων, Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης της Coca-Cola Hellas, τόνισε πως «από το 2019, επενδύουμε σταθερά στο κοινωνικό πρόγραμμα ZERO WASTE HORECA, με στόχο να στηρίξουμε ουσιαστικά τις επιχειρήσεις ενός τόσου σημαντικού κλάδου για την ελληνική οικονομία. Έχουμε ευθύνη απέναντι στον κλάδο Καφεστίασης και Φιλοξενίας, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας μας, και θέτουμε ως στόχο να στηρίξουμε κάθε επιχειρηματία στην προσπάθειά του για μεταγωγή σε μια πιο ‘πράσινη’ εποχή, όπου τίποτα δεν πάει χαμένο».

Μέσα από το πρόγραμμα ZERO WASTE HORECA, η Coca-Cola στην Ελλάδα και η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης θα ενθαρρύνουν τις προσπάθειες του κλάδου Καφεστίασης και Φιλοξενίας για τη μεταγωγή σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον προσφέροντας στις επιχειρήσεις υποστήριξη, αλλά και τα απαραίτητα χρειαζούμενα και κίνητρα.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-