Ο στρατός των ΗΠΑ προώθησε στην Ουκρανία κατασχεμένα Ιρανικά όπλα που προορίζονταν για τους Χούθι

2 weeks ago 37

Η Ουκρανία δηλώνει ανυπεράσπιστη απέναντι στις αυξανόμενες ρωσικές επιθέσεις, καθώς η στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ έχει «παγώσει» εξαιτίας αντιδράσεων των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο.

Η Ουκρανία ζητά απεγνωσμένα βλήματα και πυραύλους για να ενισχύσει της αντιαεροπορική άμυνά της, αλλά «σκοντάφτει» στο μπλόκο των Ρεπουμπλικανών. Αντ’ αυτών, ο στρατός των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα (9/4/2024) ότι μεταβίβασε την περασμένη εβδομάδα στην Ουκρανία όπλα και πυρομαχικά μικρού διαμετρήματος που είχαν σταλεί αρχικά από το Ιράν στους αντάρτες Χούθι της Υεμένης αλλά κατασχέθηκαν από την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της.

Η αποστολή αυτή, που έγινε στις 4 Απριλίου, περιλαμβάνει περισσότερα από 5.000 επιθετικά τουφέκια AK-47, μυδραλιοβόλα, τουφέκια ακριβείας, εκτοξευτήρες ρουκετών και περισσότερα από 500.000 φυσίγγια τουφεκιών, διευκρίνισε η αμερικανική Στρατιωτική Διοίκηση για τη Μέση Ανατολή (Centcom) σε μια ανακοίνωση στο X (πρώην Twitter).

“Αυτά αποτελούν αρκετό εξοπλισμό προκειμένου να εξοπλιστεί μια ουκρανική ταξιαρχία με τουφέκια μικρού διαμετρήματος”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

U.S. Government Transfers Captured Weapons

On Apr. 4, 2024, the U.S. government transferred over 5,000 AK-47s, machine guns, sniper rifles, RPG-7s and over 500,000 rounds of 7.62mm ammunition to the Ukrainian armed forces. This constitutes enough materiel to equip one UKR BDE… pic.twitter.com/Ydecq6OFAo

— U.S. Central Command (@CENTCOM) April 9, 2024

Αυτά τα φορτία όπλων είχαν “μεταφερθεί από το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης στους Χούθι της Υεμένης κατά παράβαση” ενός ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όταν κατασχέθηκαν από τις αμερικανικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους, προσθέτει η Centcom.

Οι κατασχέσεις πραγματοποιήθηκαν σε τέσσερα σκάφη από τον Μάιο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2023, διευκρινίζει ο αμερικανικός στρατός, που υπόσχεται να “κάνει τα πάντα προκειμένου να εκθέσει και να θέσει τέλος στις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του Ιράν”.

Τον Οκτώβριο είχε πραγματοποιηθεί μια παρόμοια μεταφορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Ουκρανία: Επρόκειτο για 1,1 εκατ. φυσίγγια που είχαν κατασχεθεί ανάμεσα στο Ιράν και τους Χούθι.

The USA has transferred weapons and ammunition confiscated from Iran to Ukraine

The Ukrainian military received more than 5,000 automatic rifles, machine guns, sniper rifles and anti-tank grenade launchers.

The U.S. intercepted a ship carrying these weapons in the Gulf of Oman… pic.twitter.com/WPu6ZwELle

— NEXTA (@nexta_tv) April 9, 2024

Η Τεχεράνη υποστηρίζει τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι από το περασμένο φθινόπωρο θέτουν στο στόχαστρο τη θαλάσσια κυκλοφορία στον κόλπο του Άντεν και στην Ερυθρά Θάλασσα, αποσταθεροποιώντας το παγκόσμιο εμπόριο.

Προχθές, Κυριακή, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε πως η χώρα του θα χάσει τον πόλεμο αν η αναμενόμενη αμερικανική βοήθεια ύψους 60 δισ. δολαρίων παραμείνει μπλοκαρισμένη στο Κογκρέσο, την ώρα που η Ρωσία αυξάνει την πίεση στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Το αμερικανικό πρόγραμμα στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο, ύψους 60 δισ. δολαρίων, είναι μπλοκαρισμένο στο Κογκρέσο από πέρυσι λόγω της εναντίωσης Ρεπουμπλικανών κοινοβουλευτικών καθώς οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου προβάλλουν στον ορίζοντα.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-