Ο θηριώδης υπερυπολογιστής που χτίστηκε με τα GPUs της Nvidia και τα χρήματα του Ozempic

2 months ago 17

Όταν αποφάσισε να μετακομίσει στην άλλη άκρη του κόσμου για να διευθύνει μια εταιρεία σε ένα μέρος όπου δεν είχε ζήσει ποτέ, η Νάντια Κάρλστεν, δεν ήταν πραγματικά σίγουρη τι να περιμένει. Σίγουρα δεν περίμενε να της φερθούν σαν διασημότητα.

«Αισθάνομαι το πιο δημοφιλές άτομο όπου κι αν πάω», λέει στη Wall Street Journal η Αμερικανίδα μηχανικός. «Μπορώ να ξεκινήσω τη συζήτηση με τη φράση Έχω πάνω από 1.500 GPU και όλοι θέλουν να μιλήσουν μαζί μου».

Η Κάρλστεν διαθέτει ακριβώς 1.528 από τους πιο ισχυρούς ημιαγωγούς στον πλανήτη, επειδή μόλις ανέλαβε διευθύνουσα σύμβουλος του Κέντρου Καινοτομίας AI στη Δανία. Η νέα εταιρεία δημιουργήθηκε για να «τρέχει» τον εθνικό υπερυπολογιστή AI της Δανίας, ο οποίος άρχισε τη λειτουργία του την περασμένη εβδομάδα με ένα λαμπερό πάρτι, όπου η Κάρλστεν ήταν για άλλη μια φορά το επίκεντρο της προσοχής.

Βρέθηκε επάνω σε μια σκηνή περιτριγυρισμένη από βασιλιάδες. Στα αριστερά της ήταν ο Φρειδερίκος ο Χ, ο βασιλιάς της Δανίας. Στα δεξιά της ήταν ο Τζένσεν Χουάνγκ, ο «βασιλιάς της AI», όπως πολλοί αποκαλούν τον ιδρυτή της Nvidia, χωρίς τους GPUs της οποίας δεν θα ήταν δυνατή η ανάπτυξη της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης.

Ο οραματιστής Διευθύνων Σύμβουλος ήταν εκεί για να συνδέσει ένα μηχάνημα που τυχαίνει να μην μοιάζει με κανένα από τα άλλα που έφερε στη ζωή. Υπάρχουν πολλοί υπερυπολογιστές που οφείλουν την ύπαρξή τους στα τσιπ της Nvidia. Αλλά αυτό που καθιστά τον συγκεκριμένο διαφορετικό είναι ότι τροφοδοτείται επίσης από την… απογείωση της Novo Nordisk, της φαρμακοβιομηχανίας που παράγει το δημοφιλές φάρμακο για τον διαβήτη και την απώλεια βάρους, Ozempic.

O ρόλος των Nvidia και Novo Nordisk

Δύο από τις πιο σημαντικές εταιρείες του κόσμου βρίσκονται τώρα σε μια συνεργασία που γεννήθηκε από την επιτυχία των πιο επαναστατικών προϊόντων τους.

Ο υπερυπολογιστής κατασκευάστηκε με τεχνολογία της Nvidia και χρήματα από το ίδρυμα Novo Nordisk Foundation. Ο φιλανθρωπικός οργανισμός έχει γίνει εξαιρετικά πλούσιος ως ο μεγαλύτερος μέτοχος της Novo Nordisk, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό το έργο κατέστη δυνατό από τα καινοτόμα φάρμακα που εκτόξευσαν την τιμή της μετοχής της εταιρείας.

Για να το θέσουμε αλλιώς, είναι ο πρώτος υπερυπολογιστής AI που χρηματοδοτείται από τo Ozempic. Ονομάστηκε Gefion από τη θεά της σκανδιναβικής μυθολογίας που μετέτρεψε τους γιους της σε βόδια για να μπορούν να οργώσουν τη γη που θα γινόταν το μεγαλύτερο νησί της Δανίας. Όπως αποδεικνύεται, αυτό είναι το σχέδιο για τον Gefion τον υπερυπολογιστή AI: να πάρει κάτι και να το μετατρέψει σε κάτι εντελώς άλλο.

«Με τον καιρό, θα ανακαλύψετε ότι δεν είναι κέντρο δεδομένων», είπε ο Χουάνγκ στην αποκάλυψη του υπερυπολογιστή. «Είναι ένα εργοστάσιο νοημοσύνης».

Μεγαλύτερος από ένα γήπεδο μπάσκετ

Όπως και να το πεις, ο Gefion είναι θηριώδης. Είναι μεγαλύτερος από ένα γήπεδο μπάσκετ. Ζυγίζει περισσότερο από 30 τόνους. Χρειάστηκαν έξι μήνες για την κατασκευή και την εγκατάστασή του. Χρειάστηκε επίσης μια επένδυση 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτή η χρηματοδότηση προήλθε από συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μεταξύ του Novo Nordisk Foundation και του κρατικού Ταμείου Εξαγωγών και Επενδύσεων της Δανίας.

Τα προηγμένα τσιπ που κατασκευάζει η Nvidia είναι ο πιο πολύτιμος πόρος της εποχής μας, τόσο απαγορευτικά ακριβά και σπάνια που οι περισσότεροι ερευνητές δεν μπορούν να τα αντέξουν οικονομικά και δεν θα μπορούσαν να τα πάρουν στα χέρια τους ούτως ή άλλως.

Η μεταμόρφωση της Δανίας

Όμως η ανεπαρκής πρόσβαση στην υπολογιστική ισχύ αποτελεί εμπόδιο στην καινοτομία. Ο σκοπός της επένδυσης του Gefion ήταν να γκρεμίσει αυτό το φράγμα για τις επιχειρήσεις και τους ερευνητές της χώρας, ώστε να μπορέσουν να επιταχύνουν την πρόοδο σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, η βιοτεχνολογία και η κβαντική πληροφορική.

Όταν είναι πλήρως λειτουργικός, ο υπερυπολογιστής AI θα είναι διαθέσιμος σε επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς και επιστήμονες εντός εταιρειών όπως η Novo Nordisk, η οποία πρόκειται να επωφεληθεί από τη βοήθειά του στην ανακάλυψη φαρμάκων, το σχεδιασμό πρωτεϊνών και την ψηφιακή βιολογία.

Η 41χρονη Αμερικανίδα μηχανικός

Η γέννηση του Gefion ήταν μια τόσο σημαντική περίσταση που ο Χουάνγκ φρόντισε να είναι εκεί. «Είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι σε ένα δωμάτιο όπου υπάρχουν πιθανώς πολλοί Τζένσεν», είπε. «Καλώς ήρθατε στη Δανία», είπε η 41χρονη Κάρλστεν.

Μετακόμισε εκεί μόνο πριν από λίγους μήνες η ίδια. Είχε ένα αστραφτερό βιογραφικό: Ph.D. στη μηχανική από το Μπέρκλεϋ, εργασίες καινοτομίας για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, εμπειρία διαχείρισης στην Amazon και την Google. Αυτό που δεν είχε ήταν προσωπικές σχέσεις με τη Δανία. «Οι άνθρωποι υποθέτουν ότι το κάνω», είπε η Κάρλστεν, «επειδή το όνομά μου ακούγεται αόριστα Δανέζικο».

Ήξερε από προηγούμενα ταξίδια της στην Κοπεγχάγη ότι η πόλη ήταν όμορφη, οι άνθρωποι φιλικοί και τα ψωμάκια με κάρδαμο ακαταμάχητα. Αλλά την τράβηξε κάτι άλλο στο οποίο δεν μπορούσε να αντισταθεί: η ευκαιρία να διευθύνει την επιχείρηση ενός υπερυπολογιστή AI.

Η πιο συναρπαστική δουλειά που μπορούσε να φανταστεί ήταν πέρα ​​από τον ωκεανό γιατί εκεί η Novo Nordisk έγινε πολύ γρήγορα η πιο πολύτιμη εταιρεία σε όλη την Ευρώπη. Πιο πολύτιμη από την LVMH ή την Hermès και σχεδόν τόσο πολύτιμη όσο η Coca-Cola και η PepsiCo μαζί.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-