Οδηγίες Βασιλακόπουλου για τα εμβόλια κορονοϊού - γρίπης αλλά και «καμπανάκι»: «50 θάνατοι από Covid την εβδομάδα»

1 month ago 9

Για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού και της γρίπης μίλησε Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, εξήγησε ότι δεν προκαλούν επιπλοκές αν γίνουν μαζί, αναφέρθηκε σε εκείνους που πρέπει να εμβολιαστούν, ενώ έκρουσε τον κώδωνα για την Covid-19, τονίζοντας ότι προκαλεί 50 θανάτους την εβδομάδα στην Ελλάδα.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε σήμερα στην εκπομπή NEWSROOM της ΕΡΤ και επισήμανε αρχικά ότι ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται να κάνει ακόμα και την ίδια μέρα μαζί τα εμβόλια της γρίπης και του κορονοϊού.

«Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούμε να τα κάνουμε ταυτόχρονα την ίδια μέρα. Το ένα στο ένα χέρι, το άλλο στο άλλο χέρι. Δεν μειώνεται η αποτελεσματικότητα των εμβολίων αν τα κάνουμε ταυτόχρονα, ούτε αυξάνονται οι επιπλοκές. Μάλιστα να σας πω ότι αν είναι κάποιος άτυχος, για παράδειγμα, και κάνει πυρετό μετά από το εμβόλιο της γρίπης ή πυρετό μετά το εμβόλιο του κορονοϊού κάνοντας τα ταυτόχρονα θα κάνει μια φορά πυρετό», τόνισε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος για τα εμβόλια κορονοϊού και γρίπης

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξήγησε ότι ο πυρετός μετά το εμβόλιο δεν δείχνει κάτι.

«Δεν σημαίνει ότι αν κάνω πυρετό αντιδρά οργανισμός μου καλά και θα κάνω ανοσολογική απόκριση, ενώ αν δεν κάνω πυρετό ή κάποιο σύμπτωμα δεν έγινε καλά, ας το πούμε έτσι, ανοσολογική απόκριση και δεν είμαι προστατευμένος. Δεν έχουν καμία σχέση οι όποιες μικρές παρενέργειες παθαίνουμε», ανέφερε.

«Κάνω κάθε χρόνο το εμβόλιο της γρίπης»

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τόνισε ότι κάθε χρόνο κάνει το εμβόλιο της γρίπης.

«Εγώ κάνω κάθε χρόνο από τότε που έγινα γιατρός το εμβόλιο της γρίπης. Θα ήτανε πολύ ψυχολογικά παράξενο να λέω στον εαυτό μου “πάω να κάνω την τριακοστή τρίτη δόση του εμβολίου της γρίπης”. Κάθε χρόνο λοιπόν κάνω το καινούριο, το ολοκαίνουργιο εμβόλιο της γρίπης, το οποίο είναι ετήσιο, το οποίο ανανεώνεται κάθε χρόνο, αλλάζει για να καλύπτει τα στελέχη που κυκλοφορούν. Άρα κάθε χρόνο κάνω το εμβόλιο της γρίπης» τόνισε ο καθηγητής.

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τόνισε ότι ο γιος του εμβολιάζεται κατά της γρίπης από έξι μηνών.

«Ο γιος μου, δόξα τω Θεώ, είναι ένα υγιέστατο παιδί 13 ετών, κάνει το εμβόλιο της γρίπης από έξι μηνών, με βάση και τη σύσταση της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρείας που λέει ότι είναι καλό, όχι απαραίτητο, να εμβολιάζεται για τη γρίπη».

Ποιες ομάδες πρέπει να κάνουν τα εμβόλια

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε για όσους πρέπει να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού και της γρίπης.

«Πλέον έχουμε φτάσει σε μια κατάσταση που κάποιες ομάδες ανθρώπων πρέπει σίγουρα να κάνουν το εμβόλιο είναι υποχρεωτικό γι’ αυτούς να κάνουν το εμβόλιο. Όχι είναι υποχρεωτικό με την έννοια της υποχρεωτικότητας, μην παρεξηγηθούμε, είναι απαραίτητο για την υγεία τους να κάνουν το εμβόλιο έτσι και αυτοί είναι οι ηλικιωμένοι, αυτοί που είναι πάνω από 60, αυτοί που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Και κάποιοι, όλοι οι υπόλοιποι, θα ήταν πάρα πολύ καλό να κάνουν το εμβόλιο και του κορονοϊού και της γρίπης. Να σας πω ότι τα εμβόλια έχουν φτιαχτεί για να μας προστατεύουν και να μειώνουν την πιθανότητα αν κολλήσουμε να νοσήσουμε βαριά».

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος έκρουσε εκεί το καμπανάκι για τον κορονοϊό.

«Για τον κορονοϊό να πω ότι την προηγούμενη βδομάδα, που είχαμε και μία σχετική μείωση των κρουσμάτων, ήμασταν κάτω από τις 1.000 εισαγωγές στα νοσοκομεία, είχαμε όμως 63 νεκρούς και κάθε βδομάδα χάνουμε 50 κατά μέσο όρο συνανθρώπους μας εδώ και πολλές εβδομάδες. Άρα όλοι μαζί πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για να μειώσουμε αυτές τις απώλειες», τόνισε ο καθηγητής.

Κλείνοντας ο Θόωδορος Βασιλακόπουλος τόνισε ότι «οι ηλικιωμένοι θα κάνουν το ενισχυμένο της γρίπης, το τονίζω το ενισχυμένο της γρίπης που γίνεται με συνταγογράφηση από γιατρό» .

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2023. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-