Οι διεθνείς αντιδράσεις μετά τον βομβαρδισμό των ΗΠΑ στο Ιράν

1 week ago 8

«Η Νέα Ζηλανδία υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες να συνεχιστεί η διπλωματία. Καλούμε όλα τα μέρη να επιστρέψουν στις συνομιλίες. Η διπλωματία θα φέρει πιο διαρκή λύση από περαιτέρω στρατιωτική δράση».

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Αυστραλίας ανέφερε πως «έχουμε πει με σαφήνεια ότι το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας και το πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων δημιουργούσε ενειπή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», προσθέτοντας, «καταγράφουμε τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ ότι τώρα είναι καιρός για ειρήνη. Η κατάσταση ασφαλείας στην περιφέρεια (της Μέσης Ανατολής) είναι εξαιρετικά ευμετάβλητη. Συνεχίζουμε να καλούμε να υπάρξει αποκλιμάκωση, συνδιάλεξη και διπλωματία».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού ανέφερε μέσω X ότι η χώρα «καλεί να υπάρξει διπλωματικός συνδιάλεξη για την επανόρθωση της ειρήνης ανάμεσα στα μέρη που εμπλέκονται στη τρακάρισμα στη Μέση Ανατολή», προσθέτοντας πως «τηρώντας τις συνταγματικές αρχές ως προς την εξωτερική πολιτική και τις ειρηνιστικές δοξασίες της χώρας μας, διατυπώνουμε εκ νέου την έκκλησή μας να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης στην περιφέρεια. Η επανόρθωση της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των κρατών της περιοχής είναι ύψιστη προτεραιότητα».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Ιβάν Χιλ ανέφερε μέσω Telegram ότι το Καράκας «καταδικάζει την επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν και απαιτεί άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών»: «Η Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας καταδικάζει σθεναρά και κατηγορηματικά τους βομβαρδισμούς που διεξήγαγε ο στρατός των ΗΠΑ, απαί αιτήματος του κράτους του Ισραήλ, εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των συγκροτημάτων στο Φορντό, στη Νατάνζ και στην Ισφαχάν».

Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ ανέφερε μέσω X ότι «καταδικάζουμε σθεναρά τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν, που αποτελούν επικίνδυνη κλιμάκωση της σύρραξης στη Μέση Ανατολή. Η επίθεση αυτή παραβιάζει κατάφωρα τον (καταστατικό) Χάρτη του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο και βυθίζει την ανθρωπότητα σε κρίση με αμετάκλητες συνέπειες».

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-