Οι Έλληνες αγχώνονται για τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων τους

10 hours ago 2

Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα -όσον αφορά στην Ελλάδα- πανευρωπαϊκής έρευνας που διεξήχθη από την FleishmanHillard TRUE Global Intelligence σε σύμπραξη με την Focaldata, για λογαριασμό της Samsung. Στην έρευνα συμμετείχαν 8.284 Ευρωπαίοι καταναλωτές ηλικίας 18-43 ετών από οκτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Και από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει η χητεία για μεγαλύτερη διαφάνεια και εκπαίδευση, καθώς και η σημασία της ασφάλειας για την πλήρη υιοθέτηση των πλεονεκτημάτων της τεχνολογίας AI.

Η έρευνα αναδεικνύει πώς η διαχείριση της ιδιωτικότητας μπορεί να προκαλεί προβληματισμό για πολλούς – με 1 στους 5 (20%) στο σύνολο των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι είναι πολύ περίπλοκη, και 3 στους 4 (75%) να τη βρίσκουν αγχωτική. Ειδικότερα, στην Ευρώπη, η Ισπανία βρίσκεται στην κορυφή των χωρών όπου οι συμμετέχοντες βρίσκουν τη διαχείριση της ιδιωτικότητάς τους αγχωτική (88%), ακολουθεί η Ελλάδα (87%), η Γαλλία (75%) και η Ιταλία (75%).

Τα στοιχεία για την Ελλάδα

Τα αποτελέσματα της έρευνας για την Ελλάδα, ανέδειξαν μια ενδιαφέρουσα δυναμική: οι Έλληνες αναγνωρίζουν τα συμφέροντα της τεχνητής νοημοσύνης και των έξυπνων τεχνολογιών, με το 62% να δηλώνει ότι θα ήταν πιο ανοιχτό στην υιοθέτησή τους αν ένιωθε σίγουρο για την προστασία των δεδομένων του. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα αναγνώρισαν πως χάνουν ευκαιρίες όπως εξατομικευμένες προσφορές ή προσαρμοσμένες ταξιδιωτικές προτάσεις, λόγω της αβεβαιότητας για τον χειρισμό των δεδομένων τους.

Ωστόσο, παρά την αναγνώριση των πλεονεκτημάτων, η θορύβηση για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των δεδομένων αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα. Εννέα στους 10 Έλληνες που συμμετείχαν στην έρευνα (89%) εκφράζουν ανησυχία. Αυτή η ευαισθησία είναι εμφανής και στην αγοραστική τους συμπεριφορά, καθώς οκτώ στους 10 (85%) λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την ιδιωτικότητα κατά την επιλογή προϊόντων.

Το θέμα της ιδιωτικότητας παρουσιάζει σημαντική πολυπλοκότητα για τους Έλληνες συμμετέχοντες, με το 87% να το βρίσκει αγχωτικό. Οι ανησυχίες που εντοπίζονται στην έρευνα αφορούν από φόβους οικονομικής κλοπής (68%) ως θορύβηση για τη μεταχείριση μεταδεδομένων (metadata) για την ταυτοποίησή τους (61%). Υπάρχει ένα σημαντικό χάσμα στην κατανόηση, καθώς μόλις το 10% αισθάνεται «πολύ γνώστης» σχετικά με την ιδιωτικότητα. Παράλληλα, 2 στους 5 (39%) ερωτώμενους, δεν σκέφτονται ποτέ την ασφάλεια των έξυπνων οικιακών συσκευών τους. Το αποτέλεσμα αυτό οδηγεί σε σαφείς ανάγκες: το 68% ζητά περισσότερη ενημέρωση, ενώ το 29% δηλώνει ότι η διαφάνεια σχετικά με τη μεταχείριση των προσωπικών τους δεδομένων θα αύξανε την θάρσηση σε μια εταιρεία τεχνολογίας.

Τα ευρήματα για την Ευρώπη

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η εικόνα είναι παρόμοια, επιβεβαιώνοντας την παγκόσμια τάση. Εννέα στους 10 Ευρωπαίους (88%) εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την ιδιωτικότητά τους. Πάνω από το ένα τρίτο (36%) των νέων Ευρωπαίων δεν σκέφτεται ποτέ την ασφάλεια των έξυπνων οικιακών συσκευών του, ενώ το 49% σκέφτεται την ιδιωτικότητα των κινητών του τηλεφώνων καθημερινά. Η ιδιωτικότητα αποτελεί ένα αγχωτικό ζήτημα για το 75% των Ευρωπαίων, με το 20% να το χαρακτηρίζει "πολύ περίπλοκο". Παρόλα αυτά, μόλις οκτώ στους 10 καταναλωτές λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες αυτές κατά την τσαρσί προϊόντων.

Το αίτημα για καλύτερη εκπαίδευση είναι επίσης έντονο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με πάνω από το 67% των Ευρωπαίων που συμμετείχαν στην έρευνα, να ζητά περισσότερη ενημέρωση σχετικά με τα δεδομένα και την ιδιωτικότητα του. Το 62% δηλώνει ότι θα ήταν πιο ανοιχτό στην πλήρη υιοθέτηση της τεχνολογίας AI και της τεχνολογίας smart home, εάν κατανοούσε καλύτερα τα συμφέροντα και ένιωθε σιγουριά για την προστασία των δεδομένων του.

Οι λύσεις

Σημειωτέον πως η αυξημένη προσάρτηση της έξυπνης τεχνολογίας και της Τεχνητής Νοημοσύνης στην καθημερινότητα, έχει καταστήσει τους νέους Ευρωπαίους πιο συνδεδεμένους από ποτέ. Ωστόσο, παρά την ευρεία θορύβηση για την ιδιωτικότητα, πολλοί αδυνατούν να αναγνωρίσουν τους κινδύνους σε άλλες συσκευές, εκτός των smartphones τους. Αυτό δημιουργεί ένα «τυφλό σημείο» στην ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση των χρηστών σε ψηφιακούς κινδύνους, αφήνοντας τις έξυπνες συσκευές και τους καταναλωτές εκτεθειμένους, εμποδίζοντάς τους να αξιοποιήσουν πλήρως τις νέες δυνατότητές που προσφέρει η τεχνολογία. Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς ο τομέας του έξυπνου σπιτιού στην Ευρώπη αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια ως το 2028, συνεχίζοντας να αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό.

Αυτός είναι και ο λόγος που εταιρείες όπως η Samsung επιδιώκουν να προσφέρουν λύσεις που να προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία. Ο κορεατικός κολοσσός έχει λανσάρει την πλατφόρμα ασφαλείας Samsung Knox , σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων της, από συσκευές κινητής ως οικιακές συσκευές. Η ασφάλεια αυτή είναι ενσωματωμένη στα προϊόντα της, από το επίπεδο του hardware ως τα επίπεδα του λογισμικού, προστατεύοντας κάθε συσκευή σε ολόκληρο το οικοσύστημα για μια ολοκληρωμένη και απρόσκοπτη εμπειρία ασφάλειας.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-