Πρόκειται για μια συμφωνία που περιλαμβάνει την τρέχουσα παραγωγή μετάλλων της Ουκρανίας, την υπάρχουσα παραγωγική ικανότητα, τα έργα ανάπτυξης μετάλλων και τα αποθέματα ή τους πόρους των κοιτασμάτων.
Η συμφωνία που υπέγραψε η Ουκρανία με τις ΗΠΑ περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου για τη διαχείριση των επενδυτικών έργων της Ουκρανίας.
Όπως αναφέρε σχετικά η πρώτη αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας Yulia Svyrydenko, τα έσοδα του ταμείου θα προέρχονται από νέες άδειες για κρίσιμα υλικά και έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου και όχι από έργα που έχουν ήδη ξεκινήσει.
Το εισόδημα και οι εισφορές στο ταμείο δεν θα φορολογούνται στις ΗΠΑ ή την Ουκρανία, είπε, «ώστε οι επενδύσεις να αποφέρουν τα μεγαλύτερα αποτελέσματα» και η μεταφορά τεχνολογίας και η ξετύλιγμα αποτελούν «βασικό» μέρος της συμφωνίας.
Εν απεκδοχή της επικύρωσης
Το ουκρανικό κοινοβούλιο θα επικυρώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για την πρόσβαση στους ορυκτούς πόρους της Ουκρανίας, δήλωσε χθες η υπουργός Οικονομίας Γιούλα Σβιριντένκο και σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε την πρώτη αποστολή αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία επί της προεδρίας του.
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμιχάλ, δήλωσε την Πέμπτη ότι η χώρα του θα διατηρήσει «τον πλήρη έλεγχο του υπεδάφους, των υποδομών και των φυσικών πόρων της».
Επίσης, η Ουκρανία πέτυχε να κάμψει τις αντιστάσεις του Τραμπ, ο οποίος απαιτούσε να αποπληρωθούν τα όπλα που έχουν δώσει οι ΗΠΑ ως τώρα.
Η υπογεγραμμένη συμφωνία καθιστά επίσης σαφές ότι οι όροι της δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την πιθανή μελλοντική προσάρτηση της Ουκρανίας στην ΕΕ, και επίσης δεν υποβάλλει την Ουκρανία στη νομική δικαιοδοσία των ΗΠΑ. Δεν δεσμεύει την Ουκρανία να συνεργάζεται μόνο με τις ΗΠΑ σε έργα στο μέλλον και εγγυάται μόνο πρόσβαση στις διαδικασίες υποβολής προσφορών για αμερικανικές εταιρείες με δίκαιους όρους.
Τι κρύβει ο ορυκτός πλούτος της Ουκρανίας
Τα κρίσιμα ορυκτά της Ουκρανίας περιλαμβάνουν γραφίτη, ουράνιο, τιτάνιο, λίθιο και βηρύλλιο, αν και κανένα από αυτά δεν θεωρείται μεταξύ των 5 μεγαλύτερων στον κόσμο σε όγκο.
Τα κοιτάσματα μεταλλεύματος τιτανίου της Ουκρανίας θεωρούνται τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη και αντιπροσωπεύουν το 5% των παγκόσμιων πόρων, με κατά πρόσβαση 20.000 κοιτάσματα 116 τύπων, παρά το γεγονός ότι καλύπτει μόλις το 0,4% της επιφάνειας της Γης, θέλγητρο στη σύνθετη γεωλογία της, που περιλαμβάνει και τα 3 κύρια συστατικά του φλοιού της Γης, σύμφωνα με ένα άρθρο του '22 από την πρόεδρο της Ένωσης Γεωλόγων της Ουκρανίας, Χάνα Λιβέντσεβα.
Διαθέτει επίσης μερικά από τα μεγαλύτερα επιβεβαιωμένα κοιτάσματα λιθίου στην Ευρώπη, συνολικού ύψους κατά πρόσβαση 500.000 τόνων και είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος παραγωγός γαλλίου στον κόσμο.

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ το καλοκαίρι του 2024 αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εντοπίσει την Ουκρανία ως δυνητική πηγή περισσότερων από 20 κρίσιμων πρώτων υλών, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων γαιών, όπως το λανθάνιο, το σερίο, το νεοδύμιο, το έρβιο και το ύττριο.
Πρόκειται για σπάνιες γαίες και κρίσιμες πρώτες ύλες οι οποίες χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μαγνητών και μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα, κινητά τηλέφωνα και άλλα ηλεκτρονικά είδη και ως στιγμής δεν υπάρχουν γνωστά υποκατάστατα.
Είναι επίσης απαραίτητες στην παραγωγή αμυντικών προϊόντων και στην αεροδιαστημική βιομηχανία.
Σύμφωνα με άρθρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, πάνω από 3.000 από αυτά τα κοιτάσματα ή κατά πρόσβαση το 15% ήταν ενεργά πριν από τη ρωσική εισβολή.