Η σκέψη αφορά προσωπικές δαπάνες του ακροδεξιού ηγέτη του Εθνικού Μετώπου (που μετονομάστηκε σε Εθνικό Συναγερμό) όταν ήταν ευρωβουλευτής, οι οποίες είχαν «αδικαιολόγητα» χαρακτηρισθεί επίσημα έξοδα.
Στα επίσημα έξοδα 129 φιάλες κρασιού
Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (Olaf), με τον τρόπο αυτό ο Ζαν-Μαρί Λεπέν είχε αποζημιωθεί, χωρίς να πρέπει, για δαπάνες για ειδησεογραφικά δελτία, στυλό, κάρτες επισκεπτηρίου, γραβάτες, ομπρέλα, ζυγαριές κουζίνας, ρολόγια γραφείου, ηλεκτρονικά βραχιόλια, γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, ακόμα και για 129 φιάλες κρασιού.
Υπενθυμίζεται ότι, ο ασαφής γραμματέας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε γνωστοποιήσει τον Ιούλιο 2024 στον Ζαν-Μαρί Λεπέν ότι πρέπει να επιστρέψει το ακριβές ποσό των 303.200,99 ευρώ. Ο ακροδεξιός ηγέτης είχε προσφύγει κατά του αιτήματος υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει την ασφάλεια δικαίου, τις θεμιτές προσδοκίες του και το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη.
Μετά το θάνατό του, στις 7 Ιανουαρίου 2025, οι τρεις κόρες του, η Μαρίν, η Γιαν και η Μαρί-Καρολίν, είχαν δώσει συνέχεια στην προσφυγή του ως κληρονόμοι, όπως αναφέρει το Δικαστήριο της ΕΕ.
Στην απόφασή του, το δικαστήριο αναφέρει πως η διαδικασία του Ευρωκοινοβουλίου που οδήγησε στην απαίτηση της επιστροφής αυτών των χρημάτων, «δεν ήταν αντίθετη στις αρχές της νομικής ασφάλειας και της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης».
Το δικαστήριο απέρριψε τα επιχειρήματα του Ζαν-Μαρί Λεπέν και των κληρονόμων του λέγοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ακολούθησε την οφειλόμενη διαδικασία: Ο Λεπέν ενημερώθηκε όπως έπρεπε, του επετράπη να απαντήσει και δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει τις δαπάνες. Αποφάνθηκε επίσης ότι το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη δεν ισχύει σε διοικητικές διαδικασίες.
Αξίζει να σημειωθεί, η σκέψη αυτή είναι διαφορετική από εκείνη των κοινοβουλευτικών βοηθών του πρώην Εθνικού Μετώπου, που είχε στοιχίσει καταδίκες σε προσωπικότητες του κόμματος, μεταξύ των οποίων η Μαρίν Λεπέν, στις αρχές του 2025 στο Παρίσι.