Οι «προδότες» του ΟΠΕΚ

3 months ago 13

Ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) είχε δεσμευτεί τον περασμένο Νοέμβριο να μειώσει και το 2024 την ημερήσια παραγωγή αργού κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια, προκειμένου να στηρίξει τις τιμές του μαύρου χρυσού.

Φευ! Οι εξαγωγές πετρελαίου, που αποτελούν δείκτη της προόδου των χωρών αυτών στην εφαρμογή των περικοπών τους, δεν έχουν αλλάξει καθόλου. Μπορεί μάλιστα η τιμή του Brent να έχει ανέβει  πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, λόγω των αυξανόμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή και την Ερυθρά Θάλασσα, αλλά άλλες εποχές –με τέτοιες εξελίξεις- θα έπρεπε να είχαν απογειωθεί στα 150 δολάρια!

Οι εξαγωγές πετρελαίου από τα επτά μέλη του ΟΠΕΚ που συμμετείχαν στις νέες περικοπές ανήλθαν κατά μέσο όρο τον Ιανουάριο σε 15,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα- περίπου όσα και τον Δεκέμβριο, εκτιμά η Kpler. Η εικόνα είναι παρόμοια όλα τα μέλη του καρτέλ ΟΠΕΚ+, καθώς οι εξαγωγές του διευρυμένου καρτέλ έχουν σταθεροποιηθεί στα 28,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. «Ο ΟΠΕΚ+ φαίνεται να εφαρμόζει πολύ αργά ή καθόλου τις νέες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου πολύ αργά ή καθόλου», λένε όμως οι  ειδικοί της Kpler στο Bloomberg

Οι «δράστες»

«Υπάρχουν δηλαδή μέλη του ΟΠΕΚ+ που κάνουν περικοπές, αλλά κάποιες άλλες φαίνεται ότι δεν τηρούν τις συμφωνηθείσες ποσοστώσεις και αυξάνουν την παραγωγή για ίδιον όφελος» , εξηγούν στη Ναυτεμπορική, παράγοντες της αγοράς. «Υπάρχουν μάλιστα δύο χώρες μέλη του ΟΠΕΚ που εκμεταλλεύονται τις πρόσθετες περικοπές των άλλων μελών στο καρτέλ, για να παράγουν περισσότερο πετρέλαιο: τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράν είναι οι «προδότες» στο καρτέλ. Όχι μόνο δεν συμμορφώνονται, αλλά εκμεταλλεύονται και τις περικοπές άλλων, για να παράγουν περισσότερο αργό.

Σύμφωνα με την Kpler, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στα οποία επιτράπηκε μια ελαφρά αύξηση της παραγωγής με τους όρους της τελευταίας συμφωνίας του ΟΠΕΚ+, αύξησαν σημαντικά τις εξαγωγές τους κατά 350.000 βαρέλια την ημέρα φτάνοντας κατά μέσο όρο τα 3,1 εκατομμύρια βαρέλια.

Το Ιράν επίσης εκμεταλλεύεται αυτή την κατάσταση  και λόγω των αυξημένων εξαγωγών του στην Κίνα, ανέβασε την παραγωγή του από 2,6 εκατομμύρια βαρέλια στα μέσα του 2023 ,σε 3,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σήμερα. Η Ρωσία, το Καζακστάν και το Ιράκ προχώρησαν επίσης σε μικρότερες μειώσεις, για να εξασφαλίσουν περισσότερα έσοδα.

Αλλά και η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος παραγωγός αργού του ΟΠΕΚ, δεν χρειάστηκε να προβεί σε πρόσθετες περικοπές τον Ιανουάριο. «Η Σαουδική Αραβία έχει κουραστεί με την έλλειψη συμμόρφωσης από πολλές χώρες του καρτέλ», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+ πρόκειται να συνεδριάσουν διαδικτυακά την Πέμπτη και δεν αναμένεται κάποια αλλαγή στην τρέχουσα συμφωνία, η οποία ισχύει μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Αλλά μένει να δούμε αν οι ρωγμές στο καρτέλ, γίνουν …ρήγμα

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-