ΟΠΕΚΕΠΕ: Βάζουν στο «πλυντήριο» Αυγενάκη, Βορίδη - Οργή από την αντιπολίτευση

22 hours ago 9

Επιχείρηση κουκουλώματος του σκανδάλου από το Μαξίμου, μέσω εξεταστικής επιτροπής • Κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων για τον Μ. Βορίδη • ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζουν τις προτάσεις τους για προανακριτική.

Το σχέδιό της για κουκούλωμα των «γαλάζιων» ευθυνών και προστασία των δικών της «παιδιών» βάζει μπρος απροκάλυπτα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επιχειρώντας να διαμορφώσει την ατζέντα της επιτροπής που θα εξετάσει το μεγάλο σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Το Μαξίμου διαμέσου του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, θα προτείνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής μέσα στην εβδομάδα, η οποία θα εξετάσει ποινικές ευθύνες για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε ένα χρονικό πλαίσιο από το 1998 έως το 2025, θέλοντας να ξεπλύνει τις ευθύνες του και να «λερώσει» το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά τους, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζουν να καταθέσουν δικές τους προτάσεις για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει τη δικιά του πρόταση την Τετάρτη ώστε να αναδείξει ξεκάθαρα τις ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, με το κατηγορητήριό του να αναφέρεται σε κακουργήματα της ηθικής αυτουργίας και της συνέργειας σε απιστία, μαζί με μια καταγγελία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος γνώριζε τα πάντα αλλά δεν έκανε απολύτως τίποτα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του είχε προαναγγείλει την κατάθεση δικής του πρότασης για προκαταρκτική επιτροπή, συνοδεύοντάς την από κάλεσμα στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να παραιτηθούν από τα αξιώματά τους.

«Καθησυχάζει» για Βορίδη το Μαξίμου

«Δεν υπάρχει κίνδυνος παραγραφής γιατί επί των δικών μας ημερών άλλαξε το Σύνταγμα, δεν υπάρχει ζήτημα αποσβεστικής προθεσμίας και δεν υπάρχει ζήτημα καμίας παραγραφής, κάτι το οποίο νομίζω ότι έχει γίνει κοινός τόπος, παρά τις αντίθετα διατυπωθείσες απόψεις πριν από κάποιους μήνες, οι οποίες έχουν αποδειχτεί πλήρως αβάσιμες».

Τα παραπάνω ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σχετικά με την πιθανότητα παραγραφής των αδικημάτων που αφορούν τον Μάκη Βορίδη μετά τον Σεπτέμβριο, επιχειρώντας να «καθησυχάσει» την κοινή γνώμη.

Η βάσανος της εξεταστικής επιτροπής

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση της εξεταστικής επιτροπής αποτελεί βραχνά για την κυβέρνηση. Όμως, συνήθως δεν υπάρχει κάποια κοινή συνισταμένη από τα κόμματα που συμμετέχουν στις εξεταστικές επιτροπές που να τεκμαίρει τη δυνατότητα να βάλει στο κάδρο τη κυβέρνηση. Διότι ενίοτε κάθε κόμμα βγάζει το δικό του πόρισμα και από την άλλη είναι σχεδόν δεδομένο ότι η κυβέρνηση κατά κανόνα περνά –με την πλειοψηφία που διαθέτει– το δικό της πόρισμα. Πρόκειται για μια πρακτική, η οποία δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί ούτε στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, που έχει στο στόχαστρό της τους Μ. Βορίδη και Λ. Αυγενάκη. Μάλιστα, ο κ. Βορίδης εξέφρασε την επιθυμία του να μην βρεθεί σε προανακριτική επιτροπή, μέσω επιλεκτικών διαρροών στα μέσα ενημέρωσης, ο δε κ. Αυγενάκης, φρόντισε να πιέσει ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο διαφορετικής μεταχείρισης για κάποιον  από τους δύο.

Φυσικά, η κυβέρνηση, επιφυλάσσεται για τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά». Όμως, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έλεγε σε προηγούμενες ενημερώσεις πολιτικών συντακτών ότι όποιο όνομα υπουργού υπάρχει σε δικογραφία θα φεύγει άμεσα στην εθνική αντιπροσωπεία, τώρα υποστηρίζει πως επειδή έρχονται κάθε μέρα δικογραφίες, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάθε εμπλεκόμενος θα πηγαίνει στον «φυσικό δικαστή». Φαίνεται έπαιξαν ρόλο στην μεταστροφή της κυβέρνησης οι επιθυμίες των Βορίδη και Αυγενάκη.

Σφοδρή επίθεση από την αντιπολίτευση

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης εκφράζεται οργή από όλα τα προοδευτικά κόμματα, καθώς και διεργασίες από το ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Η διαφορά βέβαια είναι πως για τη σύσταση προανακριτικής απαιτούνται 151 ψήφοι, τη στιγμή που η Ν.Δ. επιδιώκει εξεταστική επιτροπή, την οποία μπορεί να συστήσει και η αντιπολίτευση (το πολύ δύο φορές ανά κοινοβουλευτική θητεία) με μόλις 120 ψήφους.

«Αν πράγματι, γνώριζαν το πρόβλημα, όπως έχουν ομολογήσει και είχαν διαγνώσει τις χρόνιες παθογένειες, γιατί έκαναν πλάτες στο πάρτι διαφθοράς στον ΟΠΕΚΕΠΕ που είχαν στήσει οι κομματικοί φίλοι και κουμπάροι τους; Οι παράνομες πράξεις που λάμβαναν χώρα συστηματικά επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας είναι χρόνιες παθογένειες; Οι «φραπέδες» και οι «χασάπηδες» σε ποιόν πολιτικό χώρο ανήκουν; Ο κ. Μητσοτάκης  δεν είναι μόνο ο Πρωθυπουργός του «αποτύχαμε», αλλά και «του αδιαλείπτως συγκαλύπτουμε;», ρωτά σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς.

«Η μπάλα στην εξέδρα. Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ προτείνει η Ν.Δ. – Από το 1998 μέχρι σήμερα. Ο,τι και να κάνει ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να αποφύγει τη συζήτηση για τις ποινικές ευθύνες για τις πράξεις τους την τελευταία εξαετία όπως προτείνει και η Ευρωπαία Εισαγγελέας.», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η μη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής θα συνιστά εκ μέρους της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της Ν.Δ. υπεκφυγή και απόπειρα συγκάλυψης ευθυνών...», σημειώνει το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

«Το επιτελικό κράτος του κυρίου Μητσοτάκη αποδείχθηκε βαθιά διεφθαρμένο και υπόλογο απέναντι στον ελληνικό λαό», λέει η Νέα Αριστερά.

«Ο κ. Μητσοτάκης δίνει δήθεν "μάχη" με το "βαθύ κράτος", αλλά δεν έχει διαγράψει κανένα από τα στελέχη της Ν.Δ. που εμπλέκονται στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ...», δήλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στη Βουλή.

Τα πυρά δεν πρόκειται να πέσουν αυτήν την εβδομάδα και ο λόγος είναι απλός: στην Ελλάδα η πολιτική εξουσία προστατεύει συνταγματικά τους υπουργούς σε περίπτωση εντοπισμού ποινικών ευθυνών.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-