«Πιστεύω ότι ως το τέλος του έτους υπάρχει σημαντική πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας», είπε ο Μπάρακ, υπονοώντας ότι το Κογκρέσο είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το ζήτημα από νέα οπτική γωνία.
«Για πρώτη φορά, οι ΗΠΑ και η Τουρκία δεν είναι μόνο εταίροι σε θέματα άμυνας, αλλά μοιράζονται τη δέσμευση να εξελιχθούν από την άμυνα σε σημαντικούς πυλώνες διπλωματίας, ασφάλειας και συνεργασίας», ανέφερε μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο Anadolu, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο ιστορικό παζάρι Kemeraltı στη Σμύρνη.
«Το αμερικανικό Κογκρέσο είναι ανοιχτό στο να ξαναδεί το ζήτημα. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν έχουν ήδη τονίσει πόσο σημαντικό είναι να γίνει μια “νέα αρχή”», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό διπλωμάτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα δώσουν οδηγίες στους επικεφαλής της διπλωματίας τους όθεν «να βρεθεί ένας τρόπος να μπει τέλος».
«Τα F-35, τα F-16, οι S-400, οι ποινές και οι δασμοί είναι μόνο επιμέρους ζητήματα μπροστά στον γενικότερο στόχο μας», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι, για πρώτη φορά, διαφαίνεται αμοιβαία βούληση ΗΠΑ και Τουρκίας όχι μόνο να παραμείνουν αμυντικοί εταίροι αλλά να προχωρήσουν σε βαθύτερη στρατηγική συνεργασία.
Το 2020 οι ΗΠΑ επέβαλαν ποινές στην Τουρκία –αν και σύμμαχός τους στο ΝΑΤΟ– επειδή αγόρασε το Ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400.
Η Ουάσινγκτον απέκλεισε την Τουρκία από το πρόγραμμα ανάπτυξης των F-35, υποστηρίζοντας ότι η παρουσία του συστήματος S-400 θα επέτρεπε στη Ρωσία να συλλέγει πληροφορίες για τις δυνατότητες αυτών των μαχητικών αεροσκαφών.