Παρίσι: Να υπάρξει διεθνής καταδίκη της «χρήσης του βιασμού ως όπλο πολέμου»

4 months ago 10

«Κανένας δεν μπορεί, κανένας δεν θα πρέπει να κλείνει τα μάτια σε αυτές τις απάνθρωπες πράξεις, τα αποτρόπαια γεγονότα που διαπιστώθηκαν σαφώς από όλους, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο Σεζουρνέ ζήτησε επίσης να μην ξεχαστούν «ούτε οι βιασμοί που διαπράχθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία», εγκλήματα που «δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητα».

Φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από τότε που διαπράχθηκε η γενοκτονία κατά των Γιαζίντι, υπενθύμισε εξάλλου ο Σεζουρνέ, ζητώντας η δικαιοσύνη να μην έχει «αμνησία» όσον αφορά αυτήν την κουρδόφωνη θρησκευτική μειονότητα στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία που διώκεται από την συνασπισμός Ισλαμικό Κράτος.

Να υπενθυμίσουμε πως το 2014, σφαγιάστηκαν από τον ISIS στο Ιράκ 2.213 Γεζίντι, 390.000 αναγκάστηκαν να φύγουν και 7.000 Γεζίντι απήχθησαν. Ανεπίσημες εκθέσεις δείχνουν ότι περισσότερες από 5.000 γυναίκες και παιδιά απήχθησαν και πουλήθηκαν σαν σκλάβοι κατά την επίθεση της τζιχαντιστικής ομάδας η οποία εκτόπισε το μεγαλύτερο μέρος της κοινότητας από τα πατρογονικά τους εδάφη στο βόρειο Ιράκ.

«Δεν μπορεί να υπάρχει καμία συγγνωμοσύνη ή αμνηστία για τους τρομοκράτες, τους εγκληματίες που διέπραξαν τις χειρότερες ωμότητες και είχαν στόχο τις γυναίκες, που χρησιμοποίησαν το σώμα τους σαν να μην είχε καμία αξία», συνέχισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Ο Σεζουρνέ απένειμε το Βραβείο Σιμόν Βέιλ της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Μιριάμ Ντζανγκαλά-Φαλ του Κινήματος των Επιζώντων της Κεντρικής Αφρικής (Mosuca), το οποίο υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών θυμάτων σεξουαλικής βίας σε καιρό πολέμου.

«Η βία δεν σταμάτησε ποτέ», δήλωσε, «ακόμη και σήμερα γίνονται ομαδικοί βιασμοί, αναγκαστικοί γάμοι ή εκπορνεύονται νεαρά κορίτσια».

«Χαιρετίζω την αποφασιστικότητά σας και εύχομαι η δράση σας να συνεχίσει να εμπνέει και να σώζει μοίρες και ζωές», δήλωσε ο Σεζουρνέ απονέμοντάς της το βραβείο.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-