Περικυκλωμένοι από αδιέξοδα

16 hours ago 3

Οκτώ ημέρες απομένουν μέχρι να τεθούν σε ισχύ οι δασμοί 30% που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τραμπ στις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων στις ΗΠΑ και η  Ευρώπη προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο στον εμπορικό πόλεμο.

Η ΕΕ φαίνεται πώς θα ήταν ευχαριστημένη με δασμούς 15 έως 20%. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τις ΗΠΑ μέχρι τότε, η ΕΕ σκοπεύει να εισαγάγει νέα αντίμετρα στις 6 Αυγούστου.

Ωστόσο, ουδείς περιμένει πλέον από τον Αμερικανό πρόεδρο να υποχωρήσει σημαντικά. «Δεν θέλουμε εμπορικό πόλεμο, αλλά δεν γνωρίζουμε αν οι ΗΠΑ θα μας δώσουν άλλη επιλογή», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ στους Financial Times.

Ο Τραμπ επιδιώκει να ανακτήσει με τους δασμούς, μέρος των οικονομικών απωλειών από το «Μεγάλο Ομορφο Νομοσχέδιο», μειώνει τους φορολογικούς συντελεστές. Αλλωστε, μέχρι τα τέλη Ιουνίου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε καταφέρει να εισπράξει μέσω των δασμών, έσοδα ρεκόρ, ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα βλέμματα στην Ασία

Η ΕΕ προσπαθεί να βρει «απαντήσεις» στην Ασία με στόχο την επιβεβαίωση της αυτονομίας της ΕΕ από τις πολιτικές του Τραμπ. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Αντόνιο Κόστα βρίσκονται σήμερα στην Ιαπωνία και αύριο θα ταξιδέψουν στην Κίνα.

Στο Τόκιο όμως, οι δύο επικεφαλής της ΕΕ θα βρουν μια αδύναμη κυβέρνηση, μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν πριν λίγες ημέρες. Το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα είχε μεγάλες απώλειες από την άκρα δεξιά και κινδυνεύει να χάσει την παραδοσιακή του κυριαρχία στην ιαπωνική πολιτική. Επιπλέον, δεν είναι σαφές τι θέλει η ΕΕ από έναν βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ στην Ασία, ιδιαίτερα μετά και τη δασμολογική συμφωνία που πέτυχε η Ιαπωνία με τον Τραμπ.

Η αντιπροσωπεία της ΕΕ θα βρεθεί επίσης στο Πεκίνο την Πέμπτη για μια σύνοδο κορυφής που σηματοδοτεί την 50ή επέτειο από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων ΕΕ-Κίνας.

Η Κίνα αγνοεί την ΕΕ

Ωστόσο και το Πεκίνο δεν φαίνεται να υπολογίζει πολύ σοβαρά την Ευρώπη ως μεγάλη δύναμη. Κατόπιν αιτήματος της Κίνας, η σύνοδος κορυφής έχει συντομευτεί από δύο ημέρες, σε μία μόνο!

Το Πεκίνο έχει ενοχληθεί πολύ άλλωστε μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Κομισιόν σε δύο κινεζικές τράπεζες και πέντε εταιρείες, με την κατηγορία ότι συνεργάζονται με τη Ρωσία. Μια απόφαση, που καθιστά την επίσκεψη στο Πεκίνο ακόμη πιο ανόητη! Ούτε καν ένας νεαρός διπλωμάτης θα ανεχόταν τέτοια λάθη.

Ίσως η φον ντερ Λάιεν, μέσα στην αλαζονεία που την διακρίνει, να πιστεύει πραγματικά ότι είναι μια παγκόσμια ηγέτιδα ικανή να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Αλήθεια; Υπάρχει κανείς σοβαρός Ευρωπαίος διπλωμάτης να συμβουλεύσει την φον ντερ Λάιεν περί της εξωτερικής πολιτικής; Φευ!  Ποιος τολμάει να μιλήσει με μία πολιτικό, που φαίνεται να υποφέρει από μανία εξουσίας;

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-