Ορ. Καβαλάκης, διοικητής υπηρ. Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης: «Πάνω από 2,5 δισ. δράσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό»

3 weeks ago 3

«Αυτή τη στιγμή έχουμε εισπράξει 14,7 δισ. από τα 36 τα οποία είναι -σύμφωνα με την τελευταία αναθεώρηση που προσθέσαμε τα 5 δισ. δάνεια και το κεφάλαιο του RePower που είναι 800 εκατομμύρια», επισήμανε μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNews “UPDATE” και τον Χρήστο Παγώνη, ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, Ορέστης Καβαλάκης, αναφερόμενος στην πορεία των απορροφήσεων των κονδυλίων του Ταμείου.

Ενώ πρόσθεσε, σχετικά:

«Επίκειται και η κύρωση του νόμου για τα έξτρα αυτά χρήματα εντός του Απριλίου (…) Αυτή τη στιγμή οι απορροφήσεις είναι κοντά στα 6 δισ.. Ο στόχος της απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για το 2024 είναι 3,617 δισ..

Είναι ένας πολύ δυνατός στόχος και είναι ένας στόχος ο οποίος πιστεύουμε ότι θα συνεισφέρει αρκετά στην ανάπτυξη της χώρας».

Ενώ είπε, ακόμη, εξηγώντας τι είναι το Ταμείο Ανάκαμψης:

«Είναι ουσιαστικά η απάντηση που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην κρίση και η ανάγκη που δημιούργησε η πανδημία για την κάλυψη του επενδυτικού κενού. Σήμανε συναγερμό και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε να συγκεντρώσει 700 δις και να τα μοιράσει στα κράτη μέλη τα 700 δις, τα οποία είναι και επιχορηγήσεις και δάνεια. Είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Ένωση δανείστηκε για να μπορέσει να τα μοιράσει στα κράτη μέλη (…)

Έχει δημιουργηθεί ένα Ταμείο το οποίο έχει είναι ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, ένα χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο λειτουργεί διαφορετικά από τα άλλα που ξέραμε μέχρι τώρα, όπως είναι το ΕΣΠΑ και βασίζεται στο αποτέλεσμα στα ορόσημα, που σημαίνει ότι έχουμε ένα εθνικό σχέδιο.

Η κάθε χώρα έχει ένα εθνικό σχέδιο και αυτό το εθνικό σχέδιο έχει συγκεκριμένους στόχους και ορόσημα».

Για την δυσκολία στην απορροφητικότητα σε κλάδους όπως αυτός της Πληροφορικής, τόνισε:

«Το Ταμείο ανάκαμψης δεν είναι μόνο ένα στοίχημα της κυβέρνησης. Είναι ένα εθνικό στοίχημα. Βεβαίως είναι ένα εθνικό στοίχημα το οποίο θα πρέπει όλοι μαζί να πορευτούμε και να προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε αυτά τα οποία πρέπει να υλοποιούμε για να εκταμιεύσουν τους πόρους.

Που σημαίνει ότι κυβερνήσεις, υπηρεσίες, υπουργεία, εταιρείες, όλοι πρέπει να συνδράμουν και να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας.

Υπάρχει συγκεκριμένο ποσοστό ψηφιακής υποχρέωσης δαπανών η οποία φτάνει στο 20% του σχεδίου.

Αυτό σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή οι δράσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας, είναι πάνω από 2,5 δισ..

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι είναι ένας στόχος ο οποίος είναι πολύ δυνατός, σίγουρα, αλλά με εντατική προσπάθεια που κάνουμε όλοι μαζί, πιστεύω ότι θα το προσπαθήσουμε και θα το καταφέρουμε».

Εδώ όλα όσα είπε στην εκπομπή ο κ. Καβαλαράκης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-